Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinproblemen/14/emelten

Emelten

Emelten bestrijden

De larven van de langpootmug  zijn ongeveer 4 cm lang en zien er grijsbruin uit met een cilindervormig lichaam. Ze hebben geen pootjes  en ze komen voor in het begin van de herst onder de grond.
Wanneer emelten in grote mate voorkomen in het gazon zullen er duidelijke kale plekken te zien worden. Vaak wordt gezegd dat de emelten de wortels van de grassen stukvreten, maar eigenlijk voeden ze zich met het groen van het gras. Ze trekken het jonge groen naar beneden om er zich daar tegoed aan te doen.

Erg diep zitten emelten niet in het gazon, meestal vertoeven ze op 2 tot 3 centimeter onder de grasmat. Bij donker komen ze half uit de grond gekropen en beginnen ze te eten van het groen. Bij regenweer kunnen ze zich ook verplaatsen boven de grond wanneer ze op zoek zijn naar eten.

Emeltenplaag herkennen
Om te controleren of er emelten aanwezig zijn kan het gazon afgedekt worden met een donkere plastic. Doe dit bij regenweer wanneer de emelten actief zijn. Door de donkere plastic blijven zij op het gras liggen. Wanneer men de plastic wegneemt zijn de emelten zichtbaar.


Bestrijdingsproducten die gebruikt worden tegen: Emelten

Pychlorex 1 kg - Bodeminsecten

Naar dit product in de webshop

Dit is een strooikorrel tegen bodeminsecten zoals larven van koolvliegen, emelten (larven van langpootmuggen), engerlingen, ritnaalden en aardrupsen in uien, prei, koolsoorten en aardbeien.

Al deze moeilijk te bereiken bodemlarven kunnen in de (moes)tuin worden bestreden.
Denk er dus aan wanneer u een stukje gazon wil omvormen tot een moestuintje dat je bij het planten van bijvoorbeeld aardbeien, uien, prei en bloemkolen de strooikorrels inwerkt.
Doe dit bij het planten in het voorjaar maar ook bij bijvoorbeeld late bloemkolen in het najaar.

Dit product is van toepassing bij de volgende problemen:

  • Bodeminsecten in de moestuin
  • Emelten
  • Engerlingen
  • Koolvlieg
  • ...

Kan gebruikt worden bij problemen zoals: Bodeminsecten in de moestuin, Emelten, Engerlingen, Aardrupsen, Ritnaalden.