menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Variëteit en diversiteit in de tuin

Recente voorbeelden tonen aan dat we het nut van voldoende afwisseling in onze tuinen niet mogen onderschatten. Bij het gebruik of het veelvuldig terugkomen van dezelfde soorten merken we al snel dat bepaalde plagen of ziektes opduiken die dikwijls voor heel wat schade zorgen. De verspreiding verloopt zo snel dat ze amper in de hand is te houden en grote hoeveelheden biociden worden gebruikt en in vele gevallen ook al te vaak misbruikt. De gevreesde buxusmot is één van de meest recente voorbeelden die er voor zal zorgen dat variëteit en diversiteit opnieuw plaats krijgen in onze tuinen.

Er is niets mooier en moeilijker dan de natuur toe te passen in het tuinontwerp. Stel je voor dat clusters van tuinen kleine natuurgebieden worden waar onze inheemse fauna opnieuw naar hartenlust kan floreren. Deze vorm van variatie, op zoek naar diversiteit, vraagt natuurlijk wat onderzoek en kennis en zal naar alle waarschijnlijkheid niet in de meest onderhoudsvriendelijke tuin resulteren. Nu ja, een dagje buiten in de tuin werken en genieten, behoort tegenwoordig tot de lijst van therapeutische bezigheden die wij allen omarmen. Onderhoudsvriendelijk is dus passé!
Eerst en vooral kan je rekening houden met jouw directe leefomgeving: nabijgelegen percelen, landschapskenmerken, aangrenzende tuinen en de streekgebonden vegetatie. Ook de bestaande beplanting op het te ontwerpen perceel kan heel waardevol zijn en verdient de nodige aandacht alvorens alles van de kaart te vegen.

boomgaard planten - diversiteit in de tuin

Naar variëtiet toe kan je met verschillende factoren spelen naargelang de ruimte die je hebt om een perceel in te richten. Voor een boomgaard, bron van voedsel voor vogels, kleine zoogdieren en insecten, heb je heel wat ruimte nodig maar ook één fruitboom kan genoeg zijn om enkele bijzondere soorten aan te trekken. Bomen zijn een must in onze tuinen, ze herbergen heel wat leven zowel onder als boven de grond, ze zuiveren onze lucht en zorgen voor een aangenaam plekje in de schaduw voor mens en dier. Velen van hen dragen bloemen en vruchten en van het bladafval kan bovendien geweldige compost worden gemaakt.

Naast de bomen zijn de hagen misschien nog structuur bepalender voor onze tuinen. Veelal staan we hier voor de keuze; wintergroen of bladverliezend waarbij het woord privacy al te vaak voor de verkeerde beslissing zorgt. Wil je variëren kies dan voor een gemengde haag met zowel wintergroene als bladverliezende soorten en plant deze zo in dat je op plaatsen waar nodig van een wintergroen scherm kan genieten. Op die manier creëer je een verschil in densiteit, groeiwijze, kleur en bladvorm waarbij je in elk seizoen een andere haag krijgt die zal wemelen van insecten en verschillende tuinvogels. Vergeet niet om enkele vruchtdragende soorten toe te voegen zoals mei – of sleedoorn om het geheel in het najaar wat op te smukken.

Wat borders betreft hou ik van de gestructureerde chaos waarbij vaste planten, siergrassen, (on)kruiden en heesters worden gecombineerd en min of meer mogen verwilderen. Hierdoor laat ik me vaak inspireren door de prachtige realisaties van Piet Oudolf die als geen ander weet te combineren tussen grassen en schermbloemigen en in elk seizoen voor nieuwe verrassingen zorgen. Bij een goed ontwerp ondersteunen de combinaties elkaar en wordt de ene plant door de andere gecontroleerd en ingedijkt. Dit wil uiteraard niet zeggen dat de border om de zoveel tijd eens stevig zal moeten worden aangepakt. Laat je alles verwilderen dan zal je na een bepaalde periode waarschijnlijk een andere border krijgen waarin dominante soorten overblijven en anderen zijn verdwenen. Dit kan en mag en heb je volledig zelf in de hand.

Combineer deze elementen met een bloemenrijk gazon, al dan niet extensief beheerd, en een leuke waterpartij en je krijgt alles in de tuin wat nodig is om een leuk stukje natuur te bekomen. Varieer in hoogtes en structuren, en combineer met vrucht – en nootdragende gewassen. Plant bloembollen in het gazon en geniet van bepaalde onkruiden in de plaats van ze te vernietigen. De natuur in jouw tuin wordt vast en zeker overweldigend en zal iedereen verrassen.

Ja hoor de natuur, zij is Koning In Mijn tuin!

Terug naar boven icoon