menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 juni 2024

Konijnen en hazen weren in de tuin

Vele diertjes hebben honger in de wintermaanden en daartoe horen ook de wilde konijntjes. Hongerige konijnen eten praktisch alle planten, maar als je goed combineert en de juiste soorten kiest, kan je de dans toch enigszins ontspringen.

Ze noemen het wel eens anti-knaagplanten en zijn in vele gevallen gewoon niet lekker voor konijnen. Ik denk aan verschillende kerstroossoorten (Helleborus), Akelei (Aquilegia), Longkruid (Pulmonaria) en vingerhoedskruid (Digitalis).


 
Wilde konijnen leven in een burcht die bestaat uit een netwerk van ondergrondse gangen met verschillende uit- en ingangen. Ze geven dus de voorkeur aan een licht heuvelachtig landschap met een zachte zandgrond. Deze huppelaar wijkt meestal niet verder dan een halve kilometer van de burcht af en eet trager naarmate hij verder van zijn woonst verwijderd is.

Ze voeden zich met grassen, knollen, kruiden, bast en akkergewassen en komen op die manier maar al te vaak in onze tuinen vol lekkers terecht.
Enkele anti- knaagplanten voor in de winter, groenblijvers:

  • Dwergmispel (Cotoneaster)
  • Hulst (Ilex)
  • Mansoor (Asarum europaeum)
  • Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)
  • Schoenlappersplant (Bergenia)

konijnen vangen met frettenKonijnen in de tuin kunnen natuurlijk ook worden afgevangen met een speciale konijnen vangkooi. Ook gespecialiseerde bedrijven kunnen worden ingeschakeld en vangen deze diertjes met afgerichte fretten. Zij zullen eerst het terrein inventariseren en alle holen met netten afdichten waarna ze de afgerichte roofdiertjes in de burcht loslaten. De konijnen zullen het hazenpad kiezen en in de netten van de ‘jager’ terecht komen.
Anti- knaagplanten voor in de herfst:

  • Fluweelboom (Rhus)
  • Japanse anemoon (Anemone x hybrida)
  • Mahoniestruik (Mahonia x media)
  • Siergrassen
  • Vetkruid (Sedum- hybriden)

Hazen zullen heel wat minder schade in de tuin aanrichten. Zij leven namelijk niet in grote groepen, graven geen holen en leven vaak een nomadisch bestaan. In de winter zijn ze vooral schadelijk in boomgaarden waar ze wel eens basten durven gaan schillen. Je doet er dus goed aan om de onderste meter van de fruitbomen tegen het knaaggedrag van hazen te beschermen.

Tot slot nog enkele anti- knaagplanten voor de lente en de zomer: elfenbloem (Epimedium x rubrum), Gebroken hartje (Dicentra spectabilis), Hyacint (Hyacinthus), Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), Kaukasich vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla), Afrikaanse lelie (Agapanthus), Astilbe x arendsii, Bergamotplant (Monada-hybriden), Koninginnenkruid (Eupatorium), Monnikskap (Aconitum napellus).

Terug naar boven icoon