menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Ideetjes Randafwerking Omheining

Ga naar meest recente reactie

platho

Platho

Hallo Vijverliefhebbers,

Zoals jullie misschien in een ander topic van mezelf hebben gelezen heb ik het vijvertje vernieuwd van een huis dat ik recent aangekocht heb.

Ik ben nu nog op zoek naar enkele leuke ideetjes om de randen af te werken. De rubberfolie is over een bestaande rand van stoepstenen heen gelegd en het is mijn bedoeling de rand zo natuurlijk mogelijk af te werken, dus bij voorkeur met planten laten begroeien. Hoe kan ik dit best aanpakken en welke planten zijn dan het meest geschikt ? Ik kan me inbeelden dat het geen goed idee is om potgrond op de vijverrand te doen owv inspoelen maar veel verder geraak ik voorlopig niet

Verder ben ik op zoek naar een oplossing die in het geheel past om het vijvertje ook kindvriendelijk te maken, dus een soort van omheining of zo, minstens aan de voorkant van de vijver. Ideetjes/voorbeelden zijn meer dan welkom, net zoals andere tips om plaatje mooier te maken

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

Alvast bedankt,
Peter
zondag 26 april 2009 - 08:23
lentemode

Lentemode

Ho Peter,
Wat ligt die vijver daar mooi beschut, zo voor de haag met stoere knotbomen erbij,
waar ik overigens onmiddellijk die klimop uit zou verwijderen... Doet afbreuk van zo'n beeldhouwwerken, naar mijn bescheiden mening...

Handige tip: ik speur daar ook al vrouwenmantel... Wedden dat die zich na een tijdje op een paar plaatsjes langs de vijverfolie gaat nestelen en een lelijk hoekje aan het oog onttrekt, althans zo is het hier bij ons gegaan...

Groetjes,
Mia
zondag 26 april 2009 - 10:29
jdcoster

Jdcoster

Dat kan daar een heel mooie natuurlijke vijver worden . Die plek leent er zich toe en de knotwilgen passen er goed bij.
Ik heb een tijd geleden eens een zeer amateuristisch tekeningetje gemaakt van mijn manier van randen afwerken, maar het geeft een idee.
Probeer de stenen te beginnen leggen op minstens 20 cm onder de waterspiegel.
Als het zeer onregelmatige stenen zijn qua grootte, dan puzzel ik ze willekeurig op en naast mekaar. Met twee lagen kasseien boven elkaar zou het ook gaan. Daar is soms makkelijker aan te geraken..
Zorg ook vooral dat de stenen 'op hun gemak liggen'. Dat wil zeggen: achteruit wijken zodat ze er niet in vallen.
Kijk dus eens op:
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=13&page=4&tid=14454
en op:
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=13&tid=5045&hl=jdcoster
zondag 26 april 2009 - 10:58
platho

Platho

Bedankt voor de responses ...

@lentemode : groot gelijk ivm de klimop (en andere klimmers) ... Alles is intussen verwijderd en het ziet er inderdaad een stuk mooier uit. op volgende URL vind je ook een paar fotootjes van hoe ze er nu bij staan : http://gallery.me.com/peterlathouwers#100282

@jdcoster : Jouw (overigens zeer goed) ideetje voor randafwerking van de vijver werkt voor mij helaas niet aangezien ik van een bestaande vijver begonnen ben en die al afgewerkt was met ingemetselde stoepstenen en ik de vijver verhoogd heb door de folie daaroverheen te leggen ... Denk dat ik nu een combinatie van begroeiingsmatten en plantenzakken (om over de rand heen in het water te hangen) ga uitproberen ... Ook zit ik geplaagd met het feit dat er enkele van deze stoepstenen aardig verzakt zijn waardoor ik de vijver niet tot de rand kan vullen en ook hiervoor moet ik nog een oplossing bedenken. Waarschijnlijk ga ik gewoon bovenop de andere stenen en onder de vijverfolie bijvullen tot hij ongeveer waterpas staat maar ben nog aan het nadenken welk materiaal ik hiervoor zou gebruiken.

Verdere tips zijn overigens nog steeds welkom !
maandag 11 mei 2009 - 07:06
gerda75

Gerda75

Platho,

Ik heb verschillende keren zelf een folievijver aangelegd en met dezelfde vraag gezeten: hoe de randen af te werken
Met begroeingsdoek heb ik de slechtste ervaring: eenmaal onkruid erin, je krijgt het er niet meer uit! (hoeveel lysimachia of anders je b.v. ook plant). De beste ervaring heb ik toch met een turfafwerking en het is ook het meest natuurlijk.
Want je vijver is prachtig!
donderdag 14 mei 2009 - 19:11
wesleybrouwer

Wesleybrouwer

Oplossingen genoeg,

Je zou inderdaad borderturf in combinatie met de begroeiningsmatten kunnen gebruiken.

En wat betreft de verzakte stenen kun je altijd nog op wat plekken een moeras gedeelte creeren waarop voldoende mogelijkheden zijn kruipende moeras planten te zetten die vanzelf je doek gaan voorzien van groen.

Ook gedeeltelijk rietsoorten en bijv. een gele lis hier en daar zorgt voor een mooie natuurlijke look, en werkt niet te vergeten je randen weg.

Enkele planten die het bekijken waard zijn:

Achillea Ptarmica een echte woekeraar met mooie witte bloemen rond juni-juli
Eriophorum Angustifolium ook een woekeraar die bloeit met leuke witte pluizen april-juni
Lysimachia Nummularia ' Aurea ' bodembedekker bloeit van mei-augustus in het geel
Orontium Aquaticum bloeit mei-augustus met gele bloemen en witte stengel
Iris laevigata mei-juli bloeit hij met prachtig blauwe bloemen

succes
zondag 24 mei 2009 - 15:31
cactelders

Cactelders

De borderturf lijkt me een goede oplossing in combinatie met sierkeien . Heeft iemand een idee waar ik daar kan aaraken in de streek van Gent ? Zijn er hier merknamen van ?
dinsdag 16 juni 2009 - 20:37

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon