menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welke boom en planten in tuin met weinig zon?

Ga naar meest recente reactie

PaulTwin

PaulTwin

Goedemorgen,

Deze maand willen mijn vrouw en ik beginnen met het aanleggen van de tuin van onze nieuwe woning. De bijgevoegde afbeelding laat zien wat we van plan zijn. De betegeling is al gedaan en de tuinafscheiding bestaat uit een hek van 2 meter hoog waar een klimop op groeit. Op het stuk grond van 4 bij 4 meter willen we graag een grasmat plaatsen. Nu zijn we nog op zoek naar een mooie zelfbestuivende fruitboom en een aantal verschillende planten.

Op dit moment heeft de tuin bij mooi weer 's ochtends een aantal uren zon, maar zodra de klimop volgroeid is zullen lage planten nog minder zonlicht ontvangen. We zijn daarom op zoek naar een fruitboom en planten die kunnen groeien met geen of weinig direct zonlicht. Onze smaak gaat uit naar een 'wilde' tuin (voorbeeld: http://dehoutstek.blogspot.nl/2011/06/de-wilde-tuin.html). Hebben jullie tips voor een geschikte boom en planten?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Tuinaanleg & Onderhoud

dinsdag 4 april 2017 - 09:41
sjackheijbo16

Sjackheijbo16

je zou er verschillend soorten varens kunnen zetten
dinsdag 4 april 2017 - 10:19
Polplastron

Polplastron

Denk inderdaad aan varens en beperk je niet tot het standaard-aanbod; er is zoveel verscheidenheid in kleuren, tinten, vormen en groottes! Er zijn groenblijvende en bladverliezende varens. Enkele van mijn favorieten zijn: Athyrium otophorum 'Okanum' ( https://www.tuinadvies.be/plantengids/4656/athyrium-otophorum-okanum ), Dryopteris erythrosora ( https://www.tuinadvies.be/plantengids/591/dryopteris-erythrosora ) die beide kleurrijk blad hebben of ook Dryopteris sieboldii ( https://www.tuinadvies.be/plantengids/594/dryopteris-sieboldii ) met z'n afwijkende bladvorm of ...

En voor wat bloemen kan je mooi kiezen om bijvoorbeeld salomonszegels (ook hier vind je weer een massa vormen en variëteiten) tussen de varens te laten groeien. Of wat dacht je van de heerlijke schaduwplant Mukdenia ( https://www.tuinadvies.be/plantengids/861/mukdenia-rossii ) of hier en daar wat primula's. Ook hosta's voelen zich thuis in schaduw. Of als je het wat hoger wil, kijk eens bij Rodgersia of Ligularia.

Ook verschillende soorten Asarum zijn leuk en verdragen veel schaduw.

En vergeet ook zeker niet bij de tuingeraniums te kijken: o.a. Geranium sylvaticum en Geranium phaeum verdragen goed schaduwrijke plekjes. (G.cinereum en heel wat andere willen écht wel zon!)

Kortom, heel wat keuze. Veel hangt echter ook af van het soort grond waarop je tuiniert en de bodemvochtigheid.
dinsdag 4 april 2017 - 16:20
Tuinprins

Tuinprins

Fruitbomen doen het matig tot slecht in de (half) schaduw. Bovendien zijn veel fruitbomen tamelijk ziektegevoelig (schurft, kanker, taksterfte etc.)

Verder sluit ik me aan bij de suggesties van Polplastron. Kies voor planten die overweg kunnen met schaduw. Het heeft niet zoveel zin zonaanbidders (als bijv. lavendel) in je tuin te zetten want die zullen onherroepelijk gaan kwijnen.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 4 april 2017 - 20:34
Polplastron

Polplastron

Zou Cornus kousa hier eventueel een mogelijkheid zijn? Deze boom bloeit met leuke bloemen en vormt achteraf ook bessen die met enig beleid ook tot confituur te verwerken zijn (vooral lekker bij wildpaté, minder geschikt voor op de boterham)
dinsdag 4 april 2017 - 22:22
Tuinprins

Tuinprins

Cornus kousa: tamelijk zonnige standplaats en in de zomer niet te droog. Is hier geen optie. Boom groeit naar het licht en zal weinig bloemknoppen produceren.

Als de standplaats zijn beperkingen heeft dan ben je ook beperkt in de keuze van planten.


Gegroet, de tuinprins
woensdag 5 april 2017 - 06:15
Polplastron

Polplastron

Ik stel mij eigenlijk de vraag of de hele tuin in de schaduw ligt ... Wat is op het bijgeleverde plannetje het noorden? En hoe zit het met bebouwing of bomen rondom de tuin?

woensdag 5 april 2017 - 08:56
PaulTwin

PaulTwin

Ontzettend bedankt voor jullie handige tips!

Het noorden ligt op de plattegrond ongeveer aan de poortzijde. Het rijtjeshuis zorgt ervoor dat de zon vanaf 12:00 de rest van de dag niet meer in de tuin komt. Omdat er verder aan de zijkanten van de tuin geen bebouwing is of bomen staan, hebben we bij mooi weer wel continu zon tussen 09:00 en 12:00. In de zomer is dit wat langer dan in de winter.

Begrijp ik het goed dat een paar uur direct zonlicht per dag te weinig is om veel fruitbomen goed te laten groeien?

woensdag 5 april 2017 - 11:14
sjackheijbo16

Tekst aangepast

Sjackheijbo16

Zure kersen staan erom bekend dat ze letterlijk overal groeien en fruit geven. Deze bomen zijn dus niet alleen onderhoudsvriendelijk, ze zijn ook ideaal voor op een schaduwplaats! Bij mij staat hij op de meest schaduwrijke plaats in de tuin en hij geeft prima fruit. De kersen van de zure kers (ookwel: kriek, morel) zijn niet erg geschikt voor directe consumptie maar de jam is heerlijk. Zie de rassen in onze webwinkel.



Japanse Wijnbes

Japanse wijnbes groeit als een framboos en is zeker aan aanrader op een schaduwrijke plek. Deze plant geeft kleine, rode vruchten die erg lekker zijn; ze smaken een beetje naar braam. De plant groeit zeer goed in de schaduw. Lees meer in onze webwinkel.

Bramen

Bramen komen ook in het wild in Nederland in de schaduw van andere planten voor en geven daar ook goed vrucht. Snoei de braam wel goed zodat hij open blijft en dus elke tak vrucht draagt; een braam laat zich erg goed leiden. Zie de rassen in onze webwinkel.

Frambozen (vooral herfstframbozen)

Hoewel bramen nog een beetje zuur mogen zijn als ze gegeten worden wil ik mijn frambozen goed zoet. Dat is voor mij ook een rede geweest om de frambozen íets zonniger te zetten. Toch zijn frambozen, en daarmee bedoel ik dan vooral frambozen die in het einde van de zomer rijp zijn, geschikt voor in de schaduwrijke tuin. Ook hier geldt dat de plant voor het beste resultaat goed gesnoeid en geleid moet worden. Zie de rassen in onze webwinkel.

Vroegrijpende perenbomen

Met dank aan dit artikel op fruitabc kwam ik op het idee om een vroege peer op een zeer schaduwrijke plaats te planten. Deze boom staat bij mij diep in de schaduw, maar aangezien dit het eerste jaar was heb ik er nog geen fruit aan mogen hebben. De plant groeit wel gezond en ik heb er ook het volste vertrouwen in dat er eetbare peren aan gaan komen. Op het artikel op fruitabc staat ook dat het aan te bevelen kan zijn om de peer in een leivorm aan te planten. Dit klinkt logisch aangezien het licht en warmte wát er is dan beter verdeeld wordt. Toch ben ik koppig en heb ik voor een normale struikvorm gekozen. Zie de rassen in onze webwinkel.

Blauwe bes (halfschaduw)

Blauwe bessen zijn een zeer dankbare plant in de halfschaduw, en zelfs volgens sommige in de volledige schaduw nog steeds goed produceren. Toch probeer ik het zelf alleen in de halfschaduw; een blauwe bes moet goed zoet zijn en ik betwijfel of hij dat in de schaduw elk jaar wordt. Zie de rassen in onze webwinkel.

Appelbes

Appelbes is een middelgrote struik met zwarte bessen waar een lekkere sap van gemaakt kan worden. Deze plant doet het prima in de schaduw en heeft hier al fruit geproduceerd in de schaduw. Lees meer in onze webwinkel.

Vlierbes

De vlierbes is een perfecte plant voor in de schaduw. Van deze plant kan zowel de bloesem (vlierbloesem) als de vruchten gebruikt worden in een reeks gerechten (zie ook: vlierbessen.nl). De originele vlierbes wordt een vrij grote struik van wel (2.5m!) hoog, de varieteit met rood blad (Black Beauty) hierintegen wordt maar de helft hiervan. Roodbladige vlierbes / gewone vlierbes in de webwinkel.

Witte bes / Rode Bes (halfschaduw)

De witte én zwarte aalbes doen het vrij goed in de schaduw. Om de besjes echt zoet te laten worden kan een plek in de halfschaduw toch wel aan te bevelen zijn. Mijn Red Lake staat in de halfschaduw en doet het daar prima! Lees meer in onze webwinkel.

Kruisbes (halfschaduw)

De kruisbes is een makkelijke plant die het prima doet in de schaduw. Kruisbessen zijn heerlijk friszuur en knappen als je op ze bijt; daarom heten ze ook wel knapbessen. Lees meer in onze webwinkel.

Zwarte bes

Zwarte bessen zijn zeer bekend door het heerlijke sap wat je ervan kunt maken. Deze planten geven zeer makkelijk vrucht en doen het prima in zelfs de volledige schaduw. Lees meer in onze webwinkel.

Japanse Dwergkwee

Deze plant wordt ook wel de japanse sierkwee genoemd aangezien hij vaak voor de sier wordt aangeplant. De varieteit Crimson and Gold, die wij verkopen, wordt max. 30cm hoog en bloeit prachtig met rode bloemen. Daarna vormen en groen-rode vruchten die verwerkt kunnen worden in o.a. jam en vaak worden gecombineerd met de echte kweepeer. Lees meer in onze webwinkel.

Nashi Peer (halfschaduw)

Hier heb ik zelf nog weinig ervaring mee. Hoewel ik de nashipeer zelf op een vrij schaduwrijke plaats heb geplant is de plant nog niet oud genoeg om fruit te dragen. Aangezien ik mijn peren zo zoet mogelijk eet raad ik ook hier aan om zo min mogelijk schaduw te geven, en er een leiboom van te maken om het beetje licht wat er is beter te verdelen. Mensen met meer ervaring met nashiperen op een schaduwplek mogen gerust aanvulling hierop geven! Lees meer in onze webwinkel.

Appelbomen (halfschaduw)

Hoewel appelbomen wel wat zon nodig hebben om hun fruit af te laten rijpen worden de appels op een schaduwplek vaak ook rijp. Planten in de halfschaduw kan dus ook prima.

Honingbes

Er zijn twee varianten van de honingbes: de kamtschatica die laag blijft, en de caerulea die wat hoger wordt. Beide planten geven langwerpige, blauwe vruchten die goed te verwerken zijn in bijv. jam. Hoewel veel mensen beweren dat hij vers heerlijk is eet ik hem liever in de jam

Poolbraam

Een delicatese in Noorwegen. Deze zeer lage, kruipende plant bloeit met kleine roze bloemen en geeft rode vruchtjes. Deze vruchtjes zijn eetbaar en smaken naar braam. Deze plant is zeer winterhard (tot -30!) en groeit zeer makkelijk in Nederland. Een hoge productie is vaak wat minder makkelijk te krijgen: er komen vaak niet erg veel vruchtjes aan een plant.

Kruipend Kornoelje

De kruipende versie van de bekende sierplant (Cornus). Sommige varianten van de kornoelje, zoals deze, kunnen ook gebruikt worden voor consumptie. Deze plant vormt een prachtige groene bodem met witte bloemen. De rode vruchten die hierna komen zijn eetbaar en kunnen o.a. gebruikt worden voor verwerking.

Vossenbes / Rode Bosbes (halfschaduw)

De rode bosbes is een groenblijvende bodembedekker die erg compact wordt en met witte bloemetjes bloeit. Daarna vormen rode bessen die goed geschikt zijn voor verwerking in diverse gerechten. Hoewel de plant zeer winterhard en makkelijk in onderhoud is, is hij nogal kieskeurig in zijn grondkeuze. Plant de vossenbes op een zure grond zoals bosgrond of veen.

dit komt van internet
woensdag 5 april 2017 - 18:17
Tuinprins

Tuinprins

Je moet niet alles geloven wat je op internet vindt!

Vlier is een van de weinige planten die het goed doet in de schaduw. De meeste andere van de hierboven genoemde planten hebben toch redelijk wat zon nodig om het fatsoenlijk te doen of hebben andere manco's.

Zo is de kruipende kornoelje / Cornus canadensis een echte woekeraar die mooi is in een andere tuin maar je niet zelf in de tuin wil.

Bosbessen / Vaccinium soorten stellen redelijk hoge eisen aan de grond en zijn vatbaar voor allerlei ziektes ('Vaakziekium' worden die ook wel genoemd!).

De poolbraam is niet geschikt voor ons klimaat.

Honigbes / Lonicera caerulea heeft zon nodig om de vruchten goed te laten rijpen anders zijn het zure krengen.

Nashipeer: volle zon. Vraag maar eens in de Betuwe ...

etc. etc. etc.


Gegroet, de tuinprins
donderdag 6 april 2017 - 06:46
Polplastron

Tekst aangepast

Polplastron

Zo is de kruipende kornoelje / Cornus canadensis een echte woekeraar die mooi is in een andere tuin maar je niet zelf in de tuin wil.

Ik heb ze hier een paar keer geprobeerd, maar ... zonder resultaat; ze moeten echt wel de juiste bodem en bodemvochtigheid hebben om te gedijen en in mijn zandgrond ging dat dus helemaal fout!

Vlier is overigens wel prachtig in een tuin; vrienden van ons hebben een lange, smalle stadstuin en daar staat een mooie (relatief) hoge vlier in en die heeft het hele jaar door wel iets te bieden. Een nadeel vind ik wel dat ik deze planten een beetje een nare geur vind hebben, maar het lijkt dat niet iedereen dat zo sterk ruikt.

Groeten,
Pol
donderdag 6 april 2017 - 07:57
sjackheijbo16

Tekst aangepast

Sjackheijbo16

nee snap ik dat je niet alles moet geloven van internet [soms veel tegenstrijdingheden] beter is uit eigen ondervinding
donderdag 6 april 2017 - 11:03

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon