Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wie heeft er ervaring/kennis met de cornus kousa Milky Way? Wat zijn jullie meningen? Aan te raden of eerder niet doen? Welke eventuele alternatieven zijn er mogelijk?
Deze zou eventueel komen te staan in volle zon, soms natte zandleem grond...
Cornus kousa geeft de voorkeur aan lichtzure humusrijke grond die in de zomer niet te droog moet zijn en in de winter niet te nat. Zelf heb ik geen ervaring met zandleem grond maar leem kan soms kalkrijk zijn en is dus niet 'zuur'. Zie je bij jouw in de omgeving rhododendrons en azalea's staan?
Verder hoe nat is 'nat'? Afgelopen winter en voorjaar was de grond op de meeste plaatsen aan de natte kant. Bij mij hebben de diverse exemplaren van Cornus kousa daar geen problemen mee gehad. Ik denk dat als de grond echt drassig is dat dat wel problemen kan geven.
Meestal wordt aangeraden Cornus kousa aan te planten in de halfschaduw (uit de hete middagzon) of lichte schaduw. Bij mij staan de meeste exemplaren in de volle zon en hebben daar geen problemen mee. Ben je er van bewust dat Cornus kousa en cultivars in de zomer hun blad wat kunnen laten hangen. Dit is eigen aan de plant en veelal een reactie op de weersomstandigheden. Oudere exemplaren doen dit overigens minder dan relatief jonge planten.
De laatste jaren ben ik meer de voorkeur gaan geven aan zaailingen van Cornus kousa. Zijn in de regel minder nukkig dan geënte soorten en veelal goedkoper. Ook is er een mooiere enkelstammige boomvorm van te maken dan van de meeste geënte soorten. Verder zou ik niet meteen met een groot exemplaar beginnen maar met een wat kleinere plant. Die passen zich veelal beter aan en kun je ook zelf nog gewoon planten.
Bedankt voor je uitleg. Hier in de buurt, de tuinen, heb ik inderdaad nog maar zelden rododendrons zien staan. Kan natuurlijk liggen aan het feit dat de meesten enkel van gras houden, maar dat is iets anders.
Verder is het hier misschien meer vochtig dan echt nat. Tijdens graafwerken voor onze regenput, enkele jaren terug doen het droog was, was de ondergrond toen wel vochtig gaf de kraanmachinist aan...
Heb je andere mooie, wat kleinere boomvorm die toch enige sierwaarde heeft, in volle zon kan en niet al te beschut staat? Hij zou in de buurt van het terras komen, 4 tal meter er vandaan, en eerder een halfopen kroon heeft?
Waar ik nog een beetje mee zit is hoe vochtig de grond bij jou precies is. Welke bomen/struiken doen het bij jouw goed in de tuin?
Helaas is de keuze uit bomen die niet al te groot worden en tamelijk vochtige grond verdragen redelijk beperkt. Voor de particuliere tuin kom je dan al snel terecht bij boomvormige exemplaren van bijv. Amelanchier/krentenboom. Te denken valt o.a. aan Amelanchier arborea 'Robin Hill'.
Als je voor iets totaal anders wilt gaan: er zijn bijzondere vormen van Taxodium die niet al te groot worden. Deze zijn doorgaans alleen bij gespecialiseerde kwekers verkrijgbaar maar je hebt dan wel iets speciaals in de tuin staan dat je niet overal tegen komt.
Aparte vormen van Taxodium zijn in België verkrijgbaar bij o.a. https://www.henkjanheideboer.be/
We hebben nog een heel jonge tuin, dus nog moeilijk te zien wat het echt goed doet. De oudste aanplanten zijn een 5-tal jaar.
Maar wat doet het goed:
Sleedoorn, rode kornoelje, gele kornoelje, appelbomen, mirabelle, kardinaalsmuts, haagbeuk, veldesdoorn, sierappel, parrotia persica, boswilg en de "gewone" wilg,...
Wat doet het niet goed:
M'n twee kersen die er nu al een 4 tal jaar staan, zijn nog zo goed als niet gegroeid en hebben last van de gumziekte...