menu
Tuinadvies

  

Lycopersicon esculentum - Vleestomaat

Lycopersicon esculentumFoto: Danny2
Lycopersicon esculentumFoto: Nathalieke
Lycopersicon esculentumFoto: Kurt
Latijnse naamLycopersicon esculentum
PlantennaamVleestomaat
FamilieSolanaceae

Soort gewasEenjarige planten
TuinfunctieMoestuin
BloeikleurGeel
BloeimaandMei, Juni
BladkleurGroen
WintergroenBladverliezend
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsHalfschaduw, Zon
HabitatNormale bodem, Vochtige bodem
Speciale kenmerkenOpvallende vruchten, Groenten
Pinterest Logo

Info

Favoriete smaakvolle vleestomaat

vruchtgrootte: 120-150 gram

De gewone vleestomaat is zeer lekker van smaak. Dit is de meest gekweekte vleestomaat in Europa. Een nadeel is wel dat de rijping dikwijls onregelmatig gebeurt, daardoor krijgen we dikwijls ‘gevlamde’ tomaten of ‘groenkraag’.

PLANTAFSTAND

80 cm x 50 cm

TEELTTIPS

Tomaten kunnen zowel in kas als in open lucht geteeld worden, al gaat de voorkeur naar teelt in kas. Vooral een zonnig plaatsje is belangrijk. Tomaten verdragen geen vorst.

Bij teelt van tomaten moet je de stengel steunen, hetzij met een steunstok, een spiraal of door aanbinden aan een draad.
Tomaten die buiten geteeld worden moeten tussen half juli en eind juli getopt worden, omdat trossen die zich daarna nog ontwikkelen toch niet meer rijpen. Het toppen gebeurt best 2 bladeren na de laatste tros. Tomaten in kas kunnen rond half augustus getopt worden. Om de kans op ziektes te beperken is het aan te raden onder de geoogste trossen blad te snijden om het gewas luchtig te houden. Het snijden van het blad gebeurt best niet als de plant vochtig staat.

Belangrijk punt bij het telen van tomaten is ook de bestuiving van de bloempjes. Wanneer de planten buiten staan, dan gebeurt dat door de wind. Maar bij teelt in kas moet je om de paar dagen een nieuwe tros laten trillen, wanneer de bloempjes goed open staan. Het beste gebeurt dat rond 11 uur in de voormiddag, dan is de luchtvochtigheid niet te hoog en ook niet te laag.

Water geven gebeurt het best ‘s morgens en niet op de plant, maar aan de voet van de plant. Tomaten groeien op de meeste grondsoorten, maar een goede waterafvoer is belangrijk. Een goede organische voorraadbemesting in de winter is ideaal. Zorg vooral voor voldoende kalium in de grond tijdens de teelt.

Uitgezonderd aperitieftomaten moeten alle tomaten gediefd worden. In principe is dit niet zo moeilijk, wanneer dit niet gebeurt zullen de tomaten niet groot worden en zal de plant verstikken. Een tomatenplant is een opeenvolging van telkens 3 bladeren en een tros. Tussen de bladeren en de hoofdstengel groeit telkens een okselscheut en die moet verwijderd worden (=dieven).

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Veel problemen bij tomaten ontstaan door verkeerde bemesting. Een goed bemestingsadvies en eventueel bodemanalyse vooraf kunnen veel problemen voorkomen. Vooral in de hobbykas wordt de bodem soms te weinig doorgespoeld in de winter waardoor hij te zout wordt. Daardoor ontstaat o.a. neusrot.

De aardappelziekte of tomatenplaag is een belangrijk probleem. Er verschijnen dan bruine plekken, zowel op de bladeren, de stengel als op de vruchten. We kunnen de tomatenplaag zoveel mogelijk vermijden door de serre voldoende te verluchten, nooit water te geven op de plant zelf, maar altijd aan de voet en door geen tomaten in de buurt van aardappelen te telen.

Teeltrotatie is belangrijk om kurkwortel te vermijden. Daarbij is de regel : maximaal één maal om de 4 jaar tomaten op dezelfde plaats telen. Anders planten we beter geënte planten.

OOGST EN BEWARING

Tomaten horen niet thuis in de koelkast, maar bewaren het best bij een temperatuur tussen 10 en 12 °C. Onrijpe tomaten die al beginnen kleuren kunnen we binnen verder laten rijpen op een goed verluchtte plaats, eventueel met een krant op.

Cultivars

Eigenaars

567 tuiniers hebben deze plant in de tuin
  • Jeanine S
  • Jodewée11
  • Rozenknopje
  • Verena Kerkhofs
  • Lynn_D
  • Pierre lehoucq
  • Philip Heymans
  • Jaaponderd11
  • Fomer
  • Marianvandenberg11
  • Lieve daem
  • Stijn De Vits
  • Rivofa
  • Dib2
  • Stevebam

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips

Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

Terug naar boven icoon