Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/plantengids/1604/ribes-rubrum-rode-bes

menu
Tuinadvies

  

Ribes rubrum (rode bes) (algemeen) - Aalbes, Rode bes, Trosbes

Ribes rubrum (rode bes)Foto: Kurt
Ribes rubrum (rode bes)Foto: Jdcoster
Ribes rubrum (rode bes)Foto: LT
Ribes rubrum (rode bes)Foto: BrigitteM
Ribes rubrum (rode bes)Foto: Mari
Ribes rubrum (rode bes)Foto: EJM
Ribes rubrum (rode bes)Foto: Jdcoster
Ribes rubrum (rode bes)Foto: LT
Latijnse naamRibes rubrum (rode bes)
PlantennaamAalbes, Rode bes, Trosbes
FamilieGrossulariaceae

Soort gewasSierheesters - Struiken
Groeihoogte max.1,5 m - 2 m
BloeikleurWit
BloeimaandMei, Juni
BladkleurGroen
WintergroenBladverliezend
WinterhardheidGoed winterhard
StandplaatsZon, Halfschaduw
HabitatNormale bodem, Vochtige bodem
PH bodemNeutraal
Speciale kenmerkenOpvallende vruchten, Fruit

Info

Lekkere zuurzoete rode bessen met een bom aan vitamines gekend als aalbessen of ook wel trosbessen genoemd.
Het zijn gemakkelijke planten die in West-Europa hun herkomst hebben en weinig zorg vragen. Het zijn dan ook echte aanraders die in geen enkele moestuin met zachtfruit of houtig kleinfruit zou mogen ontbreken. Trosbessen zijn eenhuizig waarbij mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant voorkomen. Zodoende volstaat zelfs 1 struik om bessen te kunnen oogsten. De rode bessen bloeien vanaf half april en worden door bijen en andere insecten bestoven. De struiken worden trouwens tot 180 cm hoog waardoor ze een ideaal plantenscherm tegen inkijk en wind kunnen vormen omheen uw moestuin.

Aanplanten als struikvorm:
Struiken van de aalbes kun je best aanplanten in het najaar of eventueel in het vroege voorjaar. Plant er enkele op een rij en dat op een plaatsje in de volle zon of de halfschaduw. Plant de struiken enkele cm dieper als ze voorheen in de pot of vollegrond stonden zodat ze goed kunnen uitlopen. Na het planten de grond aandrukken en ruim water geven. Voorzie de bodem van een laagje stro of mulch.

In het voorjaar kun je de struiken snoeien op vier tot vijf scheuten en deze mag je dan ook nog eens halveren. Breng in het voorjaar wat extra voedsel rond de struiken aan onder de vorm van bv een laag compost. Door compost door de grond te mengen zal de bodem ineens ook het vocht beter weten vast te houden en ook daar houden aalbessenstruiken van.

Daarna heb je aan deze struiken niet veel werk meer behalve deze eind mei van een vogelnet te voorzien zodat deze niet met de bessen gaan vliegen. Rode bessen trekken nu eenmaal vogels aan die de lekkere vruchten eveneens weten te smaken.
Bij het aanplanten van witte bessen met hun doorschijnende vruchten zal je minder last van vogelvraat vast stellen. De vogels merken de doorzichtige rijpe vruchten immers veel minder snel op. De witte aalbessen zijn trouwens een stukje zoeter dan de rode cultivars. Er bestaan ook zwarte bessen (Ribes petraeum), maar die zijn niet lekker om uit het vuistje op te smullen. Ze zijn wel zeer geschikt voor het maken van confituur, jam of gelei.


Witte aalbes - Ribes rubrum 'Witte Parel'

De oogst kan per struik al snel oplopen tot 5 a 10 liter. Zo'n rijke bessenoogst kun je maar moeilijk alleen aan en in de groentelade van de koelkast kun je ze slechts een drietal dagen bewaren. Gelukkig zijn er tal van lekkere gerechten waarin deze bessen gebruikt kunnen worden zoals taarten, vlaaien, desserts of voor het sap. Zijn het er nog teveel, weet dan dat je ze na de oogst ook ineens kan invriezen.
Pluk de bessen pas als ze voldoende kleur bekennen. De smaak is dan veel beter. Bij het oogsten pluk je de hele trosjes af en ontdoe je de bessen achteraf van de steeltjes.


Maken van mascarponetaart met rode trosbessen

Leivorm of rechte haagvorm:

Aalbes kunnen zonder enige omkijk als struik uitgroeien, maar vele liefhebbers planten ze ook aan langs een draad: de zogenoemde leivorm of rechte haagvorm.
De plantafstand in de rij is 1m en daarbij behoudt men drie hoofdtwijgen per struik die men dan aan de bedrading zal vastbinden.
Voordeel van deze leivorm is dat de bessen beter en gelijkmatiger kunnen rijpen. Daarenboven zijn ze eenvoudiger te plukken.


Snoeien einde winter/begin voorjaar.
Bemesten in het voor- en najaar.
Plukrijp en eetbaar juni/juli

Cultivars

Plantencombinaties

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

7180 tuiniers hebben deze plant in de tuin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.