Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/plantengids/12394/strelitzia-nicolai

menu
Tuinadvies

  

Strelitzia nicolai - Witte paradijsvogelbloem

Latijnse naamStrelitzia nicolai
PlantennaamWitte paradijsvogelbloem
FamilieMusaceae

Soort gewasVaste planten
Groeihoogte max.1,5 m - 2 m
BloeikleurPaars, Wit
BloeimaandMei, Juni
BladkleurBlauwgroen
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsZon, Halfschaduw
HabitatNormale bodem, Vochtige bodem
PH bodemNeutraal
Speciale kenmerkenKuipplanten, Opvallende bloemen

Info

Strelitzia nicolai is endemisch in subtropisch Zuid-Afrika en wordt hier meestal als bladplant gehouden.
Als de plant het naar haar zin heeft kan ze tot 2 meter hoog worden.

De bloemen bestaan uit witte en violette kroonbladeren met een grijsblauw schutblad.
De planten bloeien als ze vier a vijf jaar oud zijn, maar hebben ook daarvoor al sierwaarde door de mooie grijsgroene bladeren.

Hiermee dienen we dan ook in de winter rekening te houden en door de planten in deze periode een plaatsje aan te bieden waar het niet onder de 10°C gaat en dat liefst op een lichte plaats. Verder de planten in deze periode vrij droog houden.

Deze planten die we in kuipen binnen als kamerplant overwinteren houden in de zomer van een lichte en warme standplaats in de volle zon. Om de verdamping tegen te gaan best op een windluwe plaats. De paradijsvogelbloemen zullen je zo op het terras of balkon met vele prachtige bloemen bedanken. Deze bloemen zijn niet alleen zeer mooi voor in de tuin of het terras, maar je kunt ze ook als snijbloem gebruiken voor in een vaas of om te verwerken in een bloemstuk waar ze zeer lang fris blijven.
Strelitzia's kennen in de zomer door hun immense bladeren ook een grote verdamping en vragen dan ook veel vocht. Doch mogen de wortels ook niet in het water staan, want dan rotten ze weg. Een vochthoudende en goed water doorlatende bodem is hier dan ook van belang.

Na het scheuren of na het verpotten heb je veel kans dat de plant zich moet herstellen met als gevolg dat je naargelang de wortelbeschadiging die de plant heeft opgelopen geen of weinig bloemen zal hebben de eerstvolgende jaren. Een andere oorzaak van weinig bloei kan te vinden zijn bij een te goede verzorging. Strelitzia's hebben namelijk een rustperiode nodig om daarna terug te herleven.

Ziekten ken de plant nauwelijks. Qua plagen heeft de paradijsvogelbloem binnenshuis soms af te rekenen met schildluizen. Dat zijn harde, bruine schildjes die zich onderaan de bladeren vast hechten. Je kunt deze bij een kleine aantasting gemakkelijk met de vinger van de bladeren vegen.

Cultivars

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

8 tuiniers hebben deze plant in de tuin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.