menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 april 2024

Help, zilvervisjes in huis!

Zilvervisjes - Lepisma saccharinaZilvervisjes zijn kleine kruipende insecten die vaak voorkomen in woningen en dan vooral op plaatsen waar het warm en/of vochtig is. Het zijn vleugelloze wezentjes die, net zoals de papier- en ovenvisjes, behoren tot de orde van de franjestaarten, een groep van primitieve insecten. Drie sterk op elkaar gelijkende soorten met 2 lange voelsprieten, 3 paar poten en 3 staartachtige draden aan de achterzijde. Papiervisjes worden iets langer, zo'n 15 mm, de andere kunnen tot 12 mm lang worden.

Terwijl zilvervisjes liefst in vochtige ruimtes foerageren, vertoeven papiervisjes liever op drogere plaatsen waar het warm is. Zij kunnen boeken en schilderijen aantasten. Ovenvisjes hebben het graag nog wat warmer met temperaturen tussen 32 tot 42°C. Je vindt ze vaak in de buurt van de verwarmingsketel of achter de oven. Ze mijden allemaal het licht, leven in donkere ruimtes en zijn vooral 's nachts actief. Gaat het licht plots aan dan zullen ze zich snel verschuilen in een hoekje. 

Zilvervisjes in huis

Een zilvervisje, ook wel suikergast genaamd, vormt geen al te groot risico voor onze gezondheid maar wijst wel op de aanwezigheid van vocht. Hun naam hebben ze te danken aan de zilverachtige, fijne schubben en hun beweging die iets weg heeft van die van een vis. Je vindt ze voornamelijk in nieuwbouwwoningen omdat de muren nog veel bouwvocht bevatten uit beton en hout. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor de badkamer, toilet, keuken en kelder maar je vindt ze ook vaak achter plinten. Ook het bed is één van hun favoriete plekjes want 's nachts scheiden we zweet uit en onze adem zorgt eveneens voor een hoge luchtvochtigheid waar ze van houden.

Zilvervisjes kunnen immers niet tegen een lage luchtvochtigheid. Ventileer elke dag de ruimtes om een plaag te voorkomen. Ze verplaatsen zich via kieren, spleten en spouwmuren van kamer naar kamer. Ze lijken wat hulpeloos maar kunnen zich snel bewegen. Ze leven van zetmeelhoudende en koolhydraatrijke producten zoals meel en pasta, broodkruimels maar ook van behang, behanglijm, schimmels en kleine dode insecten. Geen nood voor hen als er niks is om te eten want ze kunnen maandenlang verder zonder voedsel.

Ze leven gemiddeld 2 tot 8 jaar en planten zich snel voort. De vrouwtjes leggen ongeveer 100 eitjes in hun leven, op verborgen plekken, in barsten en kieren. Na 6 weken komen de babyzilvervisjes uit met de vorm van een volwassen exemplaar maar nog wit van kleur. In 4 tot 6 weken ontwikkelen ze de zilverachtige kleur. 


Hoe kom je van zilvervisjes af?

Zilvervisjes bestrijdenAls ze in grote aantallen voorkomen, wordt toch aangewezen om ze te bestrijden omdat ze bacteriën en schimmels kunnen verspreiden. Hun wriemelende lichamen zijn doorgaans ook geen aangenaam gezelschap. Ze vervellen bovendien heel hun leven en laten dus overal vervellingshuiden achter...

Meestal helpt het om de vochtigheidsgraad van de ruimte op peil te houden door voldoende te ventileren of vochtvreters te plaatsen. In oudere gebouwen kunnen ook vochtvlekken in muren een probleem vormen. Dicht plinten volledig af om te voorkomen dat ze zich erachter verschuilen en huisvesten.

Helpt ventilatie niet dan kan je nog het volgende proberen:

  • Gebruik een ultrasone ongedierteverjager om de zilvervisjes te verjagen. Het toestel zendt voor de mens onhoorbare geluiden uit die de zilvervisjes irriteren waardoor ze de ruimte zullen verlaten. Je hoeft dit toestel enkel in het stopcontact te steken.
  • Vallen voor zilvervisjes maar ook voor papier- en ovenvisjes, zijn zeer efficiënt. Het bevat geen insecticide maar maakt gebruik van een lokstof om de insecten te lokken en vervolgens te doden.
  • Barrière insect is een gebruiksklare spray die kan toegepast worden in en rond de woning en een langdurige werking heeft tegen zilvervisjes maar ook gebruikt kan worden bij het bestrijden van vele andere insecten. 
  • Zilvervisjes worden aangetrokken door het zetmeel uit aardappelen. Snijd een aardappel in stukjes en doe ze in een open plastic zak. Als de visjes in de zak zijn gekropen, kan je deze dichtknopen en weggooien.
  • Bewaar voeding in keukenkasten in afgesloten potten en laat verpakkingen van suiker- en koolhydraathoudende voedingsmiddelen niet open staan. Gooi aangetaste producten in elk geval weg!
#5987Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon