menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 juni 2024

In harmonie met zevenblad

zevenblad bestrijden in de tuinZevenblad, ook bekend als tuinmansverdriet, behoort tot de meest hardnekkige onkruidsoorten in onze natuur. Eens in de tuin, vormt de plant een grote uitdaging om te bestrijden. Een bijna onbegonnen werk, waardoor de plant haar bijnaam dus zeker niet onterecht is. Zevenbladplanten breiden zich snel uit, zowel door uitlopers die zich in alle richtingen verspreiden als door zaden die zich vermeerderen. Wat het extra lastig maakt, is dat de zaden van zevenblad vele jaren hun kiemkracht behouden. Hierdoor blijft de plant zich door de jaren heen verspreiden en vormt het een dicht tapijt van zevenblad. Hoe bestrijd je de plant het best en is het een bruikbaar kruid in de keuken?

Plantenidenticificatie

De naam 'zevenblad' dankt de plant dan weer aan de 7 groene bladeren die ze meestal vormt, soms zijn het er ook maar vijf of drie. Eén plant kan groeien tot een hoogte van 30 tot 100 cm, met geribbelde en holle stengels. De bladeren zijn samengesteld uit drie delen en hebben scherpe afgelijnde tanden. Kleine witte schermbloemetjes vormen zich van april tot juli op de plant, waardoor ze zich makkelijk herkenbaar maakt tussen het ander kruid.

De wetenschappelijke naam, Aegopodium, heeft volgens sommigen betrekking op de vorm van de kroonblaadjes die lijken op kleine geitenpootjes. Een andere mogelijke oorsprong van de naam is het feit dat zevenblad vroeger werd gebruikt als medicijn tegen beenjicht (podagra), wat in de volksmond bekend stond als "geitenpootje". In het Duits wordt de plant ook wel Gichtkraut genoemd.

Je kan zevenblad op verschillende plaatsen in de tuin tegenkomen, maar voornamelijk op schaduwrijke plaatsen met een vochtige ondergrond zijn favoriet.


Vriend of vijand?

Zevenblad kan prima als bodembedekker worden gebruikt door zijn sterke groeikracht. Het enige nadeel is dat het ook snel de tuin kan overnemen. Ben je er dus liever vanaf dan rijk, dan zijn er een aantal mogelijkheden om de plant op een duurzame manier te bestrijden of net te gaan gebruiken.

Zevenblad als bodembedekker

Duurzame bestrijding

Om een effectieve verwijdering van zevenblad te bekomen, verwijder je best onmiddellijk elk zichtbaar stukje uit de tuin zodra je het ziet. Gooi de zaaddragende planten niet op de composthoop, omdat de zaden zich samen met de compost weer in de tuin zullen verspreiden. Heeft de plant zich reeds te ver kunnen verspreiden, dan moet een behandeling met een krachtige onkruidbestrijder worden uitgevoerd. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een onkruidbestrijder gebruikt, deze ook voor de vernietiging van het gazon of je andere borderplanten zal zorgen.

Natuurlijke vijanden

Groeit de plant op een plaats waar een onkruidbestrijder moeilijk te gebruiken is? Dan hoeven er zo geen drastische maatregelen te worden genomen. Want verwijderen heeft nooit 100% garantie dat de plant effectief zal wegblijven. Bespaar je dus moeite om alles uit te graven en zet soorten waar zevenblad het niet zo voor heeft.

Soorten die houden van dezelfde standplaats en zevenblad "wegjagen": Zachte acanthus (Acanthus mollis), Duizendknoop (Persicaria polymorpha), Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum), Geranium macrorrhizum, Cipreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias), 

Culinaire mogelijkheden

Maar kunnen we iets anders doen met zevenblad dan ons eraan ergeren? Absoluut! De oorsprong van zevenblad als kruid ligt bij de Romeinen, die het als een soort groente introduceerden toen ze deze regio veroverden. In sommige streken wordt het dan ook wel eens Romeinse kervel genoemd.

Maak van de nood een deugd door jonge blaadjes fijn te snipperen en aan salades toe te voegen. Zevenblad smaakt heerlijk en heeft een vleugje peterseliegeur. Je kunt ook de grotere blaadjes drogen en fijnmalen om rauwkostschotels mee te kruiden. Misschien ontdek je zo wel een nieuwe culinaire toepassing voor dit alomtegenwoordige kruid...

zevenblad gebruiken in de keuken


#607Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon