menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Wintertip: gebruik rozemarijn

rosemarinus officinalis - koken met rozemarijnHet is winter en onder normale omstandigheden staat alles in de kruidentuin er maar sip bij. Er zijn natuurlijk enkele  uitzonderingen maar één stugge houtachtige struik springt er in de koude maanden bovenuit: rozemarijn. Rosmarinus officinalis, ooit het symbool voor liefde, trouw en standvastigheid, is nog steeds een veelzijdig en geliefd keukenkruid. De plant uit de familie van de lipbloemigen staat garant voor geur en kleur in elk seizoen en is een geweldige smaakmaker in de keuken. Deze aantrekkelijke halfheester is wintergroen en dat is meteen ook de aanleidig om er eens over te schrijven.

Rozemarijn, afkomstig uit Zuid-Europa, houdt van volle zon en een goed doorlaatbare kalkrijke bodem. Hoewel de plant als winterhard wordt omschreven is het beter de kluit af te dekken bij langere periodes van strenge vorst. Ook de plant zelf bij harde wind beschermen tegen het vriesdrogen kan noodzakelijk zijn gedurende lange koude periodes.  Rozemarijn kan perfect in potten kuipen of bloembakken en is op die manier gemakkelijker te beschermen bij strenge winterdagen. Wil je de plant lang behouden, voorzie dan meteen een pot die groot genoeg is zodat de wortels voldoende ruimte hebben. Rozemarijn kan behoorlijk tegen droogte en laat de kopjes al snel hangen indien het 'te droog' is. Laat het niet zo ver komen en geef natuurlijk tijdig water.


rosemarinus officinalis - koken met rozemarijn

Je kan dit kruid zowel vers als gedroogd gebruiken maar ook invriezen in olie of boter behoort tot de mogelijkheden. Na het drogen is er bij rozemarijn amper smaakverlies. Droog het ondersteboven in samengebonden bosjes op een koele donkere, goed geventileerde plaats. Invriezen in boter of in olijfolie heeft als voordeel dat het direct de pan ik kan en een heerlijke basis vormt om in te bakken. 

Dit aromatische kruid met een bijzondere culinaire geschiedenis, vooral in het Middelandse zeegebied, is doorgaans een perfecte combinatie met zeezout maar kan een gerecht al snel overheersen, gebruik het dus met mate. Om gerechten op smaak te brengen kan je zowel takjes als blaadjes gebruiken, deze haal je nadien weer weg. Voor fijne gerechten kan je de blaadjes fijnhakken om op die manier te serveren.

Ook de kleine bloempjes zijn eetbaar en perfect om een salade te decoreren. Rozemarijn bevat ook bitterstoffen die op hun beurt zorgen voor het bevorderen van de spijsvertering. Het helpt dus bij de vertering van zware maaltijden! Daarnaast bevat Rozemarijn ook een tonicum; versterker voor lichaam en geest! Een oppepper dus tegen vermoeidheid, hestel na ziekte, neerslachtigheid en concentratieproblemen.

TIP: maak eens rozemarijnzout of olie op basis van rozemarijn! Meer tips en recepten vind je in onderstaand boek:Terug naar boven icoon