Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/wat_zijn_donderbeestjes_of_tripsen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 27 juni 2022

Wat zijn donderbeestjes of tripsen?

Soms zijn ze een echte plaag, zeker als de weersomstandigheden ideaal zijn. Ze kruipen dan overal en kriebelen in het haar, op jouw armen en benen. Ze zijn zo klein dat ze zelf in een tv scherm of computer scherm kunnen kruipen. Het zijn tripsen, ook wel bekend onder de naam donderbeestjes en gedijen het best in warm en vochtig weer. Het zijn ook vaak voorspellers van een opkomend onweer.

Bliksemschicht

Wat zijn donderbeestjes?

Tripsen zijn zeer kleine insecten met een slank en afgeplat lichaam. Hun twee paar smalle vleugels hebben veervormige franjes vandaar dat ze onder de groep franjevleugeligen vallen (Thysanoptera). Er zijn duizenden soorten bekend. Omdat ze niet goed kunnen vliegen en thermiek nodig hebben om hoog in de lucht te komen, blijven ze massaal aan de grond als het windstil is en drukkend warm.


Donderbeestjes

In dergelijke omstandigheden kunnen ze echt vervelend zijn. De kleine zwarte kriebeldiertjes voeden zich voornamelijk met sappen van planten. Met hun steeksnuit prikken ze gaatjes in de cellen en zuigen ze de sappen op. De leeggezogen cellen vullen zich vervolgens met lucht en veroorzaken zilverachtige vlekken aan de bovenkant van het blad. Tripsen kunnen allerlei ziekten overbrengen op de planten en zorgen voor misvormde vruchten. Je kan ze biologisch bestrijden met aaltjes.

Dit weekend voorspellen ze opnieuw drukkend warm weer, dus een grote kans dat er opnieuw donderbeestjes te zien zijn!

#5698Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon