menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Waarom er meer spinnen zijn in de herfst

Voor veel mensen zijn spinnen angstaanjagende beesten. Ze kunnen plotseling verschijnen en door de woonkamer rennen, zich verstoppen onder meubels of in duistere hoekjes. Zelfs het bad blijkt een geliefde plek voor de huisspin, één van de meest huiveringwekkende soorten. Deze joekels hebben gigantische, harige poten en voelen zich thuis in warme omgevingen, wat verklaart waarom ze vaak in huizen te vinden zijn. 

Grote huisspin

Spinnen in de herfst

In de herfst komen spinnen niet binnen vanwege de warmte, maar om een andere reden. De mannetjes van de huisspinnen worden namelijk in de herfst volwassen en gaan op zoek naar een vrouwtje om te paren. Ze verlaten hun web en volgen de geurstoffen die de volwassen vrouwtjes afscheiden. Daarom zijn ze in de herfstmaanden actiever en groter,  waardoor ze vaker te zien zijn en meer opvallen. Het is echter mogelijk dat de spin al de hele tijd in je huis was, maar zich goed had verstopt op een plekje waar je ze niet had opgemerkt.

Het is niet alleen de huisspin die in de herfst volwassen wordt; bijna elke soort die je in huis en tuin tegenkomt, ondergaat een soortgelijke ontwikkeling. In de zomer, wanneer ze nog klein zijn, hebben ze meer behoefte aan beschutting omdat ze dan regelmatig hun exoskelet moeten afwerpen, wat hun kwetsbaar maakt. Maar eenmaal volwassen vervellen ze niet meer. In de winter sterven de meeste spinnen of zoeken ze een schuilplaats om te overwinteren. 

Uiterlijke kenmerken

Spinnen behoren tot de geleedpotige dieren en zijn te herkennen aan hun acht poten en lichaam dat bestaat uit twee delen. Hun uitwendige skelet geeft stevigheid aan hun lichaam, terwijl elke poot bestaat uit zeven leden die uitgerust zijn met beweeglijke scharnierpunten. Bij gevaar kunnen spinnen zelfs een poot opofferen om zichzelf te beschermen, wat verklaart waarom je vaak spinnen ziet met minder dan acht poten.

Aan het achterlijf van de spin bevinden zich de spintepels, waarvan de vorm en grootte variëren afhankelijk van de familie waartoe ze behoren. In de spintepels bevinden zich de spinklieren die taai spinrag produceren. Spinnen gebruiken dit spinrag om hun web te weven, maar ook om hun eieren en prooien te omhullen. Bovendien kan dit spinsel als een soort transportmiddel dienen waarmee ze zich naar hogere luchtlagen kunnen verplaatsen of grotere afstanden kunnen overbruggen.

Lentevuurspin - Tijgerspin

Bij ons leven ongeveer 670 verschillende soorten spinnen, waarvan sommige veel voorkomen, terwijl andere zeldzaam zijn, zoals de lentevuurspin. Deze bijzondere soort onderscheidt zich door het opvallende rode achterlijf met vier grote zwarte stippen en de zwarte poten met witte ringbanden bij het mannetje. Een andere opmerkelijke soort is de tijgerspin, met een opvallend geel lichaam en een zwart-wit gestreept patroon. Deze spinnen bouwen doorgaans een wielweb laag bij de grond en wachten geduldig in het midden tot een prooi in hun web belandt.

Een spinnenfobie

Mensen die een ernstige vorm van spinnenangst ervaren, hebben last van arachnofobie, een panische angst die in de meeste gevallen ongegrond is en voortkomt uit onwetendheid. Hoewel het uiterlijk van spinnen zeker een rol speelt in de angst, zijn er ook tal van onwaarheden en mythes die de ronde doen. Denk maar aan het verhaal dat beweert dat we jaarlijks gemiddeld 8 spinnen zouden opeten tijdens onze slaap. Degene die dit verzonnen heeft, is zeker in zijn opzet geslaagd!

En als je een spin in de douche of het bad aantreft, hoef je je geen zorgen te maken dat ze uit de leidingen zijn gekropen. Ze zijn per ongeluk in de gladde badkuip of douche beland tijdens hun zoektocht naar een partner. Door de gladde wanden raken ze er niet meer vanzelf uit, en zitten ze vast tot iemand hen komt bevrijden.


Verschil tussen hooiwagens en spinnen

Hooiwagens lijken op spinnen, maar ze verschillen aanzienlijk in lichaamsbouw. Hun kleine lichaam vormt één geheel, en ze hebben smalle, lange poten. Terwijl spinnen acht ogen hebben, hebben hooiwagens er slechts twee. Het meest opvallende verschil is dat ze geen spinsel produceren waardoor ze niet in staat zijn om een web te weven. Daarnaast ontbreken bij hen ook gifklieren waarmee ze prooien kunnen doden.

Een ander belangrijk punt is dat hooiwagens zelden in huizen worden aangetroffen. Mensen verwarren ze soms met de grote trilspin, die wel in woningen kan worden gevonden.

Kruisspin - Hooiwagen

Nuttig of niet?  

Spinnen zijn absoluut nuttige dieren. Ze vervullen een essentiële rol in ons ecosysteem en helpen om de insectenpopulatie in toom te houden door een overvloed aan insecten te consumeren. Als je last hebt van irritante rouw- of fruitvliegen in huis, kun je erop vertrouwen dat spinnen graag een handje helpen bij de bestrijding. Bovendien dienen ze op hun beurt als een belangrijke voedselbron voor andere dieren, waaronder vogels, amfibieën, zoogdieren en bepaalde wespen.

Eigenlijk moeten we blij zijn als er spinnen in de woning aanwezig zijn. Maar begrijpelijk genoeg zijn niet alle spinnen even welkom. Als je er één tegenkomt, is het een goed idee om ze niet meteen te doden of met de stofzuiger op te zuigen. In plaats daarvan kun je ze voorzichtig vangen in een pot of met een spinnenvanger en ze vervolgens buiten of in de garage/schuur weer vrijlaten. Op die manier kunnen ze hun waardevolle rol in de natuur voortzetten.

#5934Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon