menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 26 september 2023

Waarom er meer spinnen zijn in de herfst

Voor veel mensen zijn het doodenge beesten. Spinnen, ze kunnen plots opduiken en door de woonkamer rennen, zich verschuilen onder de kast of in kleine donkere hoekjes. Ook het bad is een populaire plaats voor de huisspin, één van de griezeligste soorten. Het zijn echte joekels met enorme lange en behaarde poten. Ze houden van een warme omgeving en zijn vaak in woningen te vinden. 

Grote huisspin

Spinnen in de herfst

Spinnen komen in de herfst niet binnen omdat het er warmer is. Nee, er is een andere reden voor. De mannetjes van de huisspinnen worden namelijk in de herfst volwassen en gaan op zoek naar een vrouwtje om te paren. Ze verlaten hun web en volgen de geurstoffen die de volwassen vrouwtjes afscheiden. In de herfstmaanden zijn ze dus actiever en groter waardoor ze vaker te zien zijn en meer opvallen. Het kan echter goed zijn dat de spin al de hele tijd in de woning op een verborgen plekje aanwezig was, zonder dat je het kriebelbeestje had opgemerkt.

Niet alleen de huisspin is in de herfst volwassen maar bijna elke soort die we in huis en tuin te zien krijgen. In de zomer als ze nog klein zijn, hebben ze meer nood aan beschutting. Dan moeten ze regelmatig hun exoskelet afwerpen wat hun kwetsbaar maakt. Eens volwassen vervellen ze niet meer. In de winter sterven de meeste spinnen of gaan ze op zoek naar een schuilplaats om te overwinteren. 

Een spinnenfobie

Angst voor spinnenBij mensen die een ernstige vorm van spinnenangst hebben spreekt men van een arachnofobie, een panische angst die in de meeste gevallen onterecht is, gebaseerd op onwetendheid. Hun uiterlijk zal er zeker iets mee te maken hebben maar er gaan ook heel wat fabels de ronde, onwaarheden zoals het verhaal dat we jaarlijks 8 spinnen zouden opeten tijdens onze slaap. Wie dit heeft verzonnen is zeker in zijn opzet geslaagd! En als je spinnen in de douche of het bad aantreft, komen ze niet uit de leiding gekropen. Ze zijn daar toevallig ingetuimeld tijdens hun tocht op zoek naar een partner. Omdat de wanden van het bad glad zijn raken ze er niet meer uit en zitten ze dus vast tot iemand hen komt bevrijden.

Uiterlijke kenmerken

Spinnen zijn geleedpotige dieren en zijn te herkennen aan hun acht poten en een lichaam dat bestaat uit 2 delen. Het uitwendig skelet geeft stevigheid aan hun lichaam. Elke poot bestaat uit 7 leden die uitgerust zijn met beweeglijke scharnierpunten. Bij beschadiging zijn ze in staat een poot af te stoten om zichzelf te beschermen. Vandaar dat je vaak een spin ziet met minder dan 8 poten. Aan het achterlijf bevinden zich de spintepels waarvan de vorm en de grootte verschillen volgens familie. In de spintepels zitten de spinklieren waarin een taaie spinstof wordt geproduceerd. Met deze stof maken ze spinsel om een web te bouwen. Ze verpakken er ook hun eieren en prooien mee en het kan ook dienst doen als transportmiddel om hen naar hogere luchtlagen te brengen en grote afstanden af te leggen.

Bij ons leven ongeveer 670 verschillende soorten waarvan een aantal zeer algemeen voorkomen en anderen dan weer heel zeldzaam zijn zoals de lentevuurspin. Een bijzondere soort waarbij het mannetje een opvallend rood achterlijf met 4 grote zwarte stippen heeft en zwarte poten met witte ringbanden. Ook de tijgerspin is een bijzondere soort met een opvallend geel lichaam en een zwart met wit strepenpatroon. Ze leeft doorgaans laag in het gras waar ze een wielweb spint en in het midden zit te wachten tot er een prooi in het web belandt.


Verschil tussen hooiwagens en spinnen

Hooiwagens lijken op spinnen maar verschillen van lichaamsbouw. Hun kleine lichaam bestaat uit 1 geheel en hun poten zijn smal en lang. Ze hebben maar 2 ogen terwijl spinnen er 8 hebben en het grootste verschil is dat ze geen spinsel produceren en dus niet in staat zijn om een web te bouwen. Ze hebben ook geen gifklieren om hun prooien te doden. Hooiwagens zal je bovendien niet in huis aantreffen. Vaak worden ze verward met de Grote Trilspin die je wel in woningen kan vinden.

Kruisspin - Hooiwagen

Nuttig of niet?  

Spinnen zijn zeker en vast nuttige dieren. Ze zijn een zeer belangrijke schakel in ons ecosysteem. Ze eten heel veel insecten en zijn dus onmisbaar om de insectenpopulatie onder controle te houden. Heb je last van rouw- of fruitvliegen in huis dan zullen spinnen je graag helpen om ze te bestrijden. Daarnaast vormen ze een belangrijke voedselbron voor heel wat andere dieren zoals vogels, amfibieën, zoogdieren en bepaalde wespen.

Eigenlijk moeten we blij zijn als er spinnen in de woning aanwezig zijn. Maar ik kan begrijpen dat niet alle spinnen welkom zijn. Zie je er één, sla ze dan niet dood of zuig ze niet op met de stofzuiger maar vang ze in pot of met een spinnenvanger en laat ze buiten terug vrij. 
#5934Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon