menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk

Hagen moeten voor privacy zorgen, de wind breken, geluidsoverlast beperken, tuinkamers omlijsten en een levende groene wand vormen op plekken waar dat kan.

Hoe gaan we te werk bij het aanplanten van een haag?

  • Plaats een pootlijn zodat je een mooie rechte geul kunt uitgraven van een spade breed en een spade diep
  • Plaats uw plantgoed in de geul en zorg ervoor dat de planten terug even diep komen te staan als ze op de kwekerij stonden.
  • Bij het planten van een beukenhaag plaats je de jonge beukjes op een gelijke tussenafstand van ca. 20 cm.
  • Met de spade doe je voorzichtig de uitgehaalde losse grond terug in de plantgeul. Let er daarbij op dat de planten niet te schuin worden geduwd.
  • Nadien verder aanvullen met grond en rondom de grond met voet en hiel aanduwen + de planten netje rechtop in de lijn zetten.

 

Verschil tussen beuk en haagbeuk. 

Beuk en haagbeuk zijn twee inheemse loofbomen en worden omwille van hun Nederlandse benaming vaak met elkaar verward.
Met beide planten kun je prachtige hagen aanplanten. Wenst u een beukenhaag of een haagbeukenhaag? Ze lijken sterk op elkaar maar als we de planten eens van naderbij bekijken zijn er toch enkele opvallende verschillen.



De grootste verschillen tussen beuk en haagbeuk:

  • In de winter behoudt de beuk zijn verdorde blad iets beter dan de haagbeuk. Met de verdorde bladeren die langer aan de plant blijven hangen is een beukenhaag ook in de winter meer gesloten dan een haagbeukenhaag. In de winter heb je dus minder doorkijk en meer privacy.
  • In het voorjaar echter verschijnen de bladeren bij de beuk enkele weken later dan bij de haagbeuk die er vroeger op het jaar fris groen bij staat.
  • De beuk groeit trager dan de haagbeuk.
  • De beuk is duurder in aanschaf.
  • De beuk slaat bij het aanplanten niet altijd goed aan. 
  • De beuk krijgt in de herfst een mooie herfstkleur, van geel naar warm rood. De haagbeuk is in de herfst opvallend geel, maar na de eerste nachtvorst verliest de plant al veel van zijn bladeren.
  • Het jonge beukenblad is na het snoeien gevoelig voor verbranding.
  • Beuk is er zowel met groen blad alsook met rode bladeren, terwijl je bij haagbeuken enkel een groene haag kan planten.
  • Beuk heeft een gaaf en glad blad, haagbeuk daarentegen heeft een ruw blad met opvallende diepe nerven.

Blad van haagbeuk
het diep generfde blad van de haagbeuken

Beukenblad
het gave en glanzende beukenblad

  • Een haagbeuk moet u na het planten laten groeien tot de gewenste hoogte bereikt is. Dan pas mag u hem gaan op de gewenste hoogte snoeien.
    Bij een beuk daarentegen moet u de jonge haag geregeld al eens toppen om ervoor te zorgen dat de haag onderaan goed vertakt en zo mooi dicht groeit.
  • De beuk stelt hoge eisen aan de grond. Om een mooi resultaat te bekomen dient u er bij het planten op te letten dat:
    • De beuk houdt van zandgrond, niet te nat, niet te droog. Bij kleigrond valt het resultaat vaak tegen!
    • Een beuk heeft voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. Deze maken beuken normaal zelf aan maar bij het aanplanten kan men een speciale meststof met die speciale bodemschimmel erin doorheen de grond mengen. Bij nieuwe hagen is het uitvalspercentage daardoor beduidend kleiner! Beuken voor het planten NOOIT  in een kuip met water zetten. De levensnoodzakelijke schimmel op de wortels wordt er anders afgespoeld! Let er bij de aankoop aan dat de wortels niet uitgedroogd zijn en dat er nog wat grond aan de wortels hangt.

Als haag gaan ze lang mee. Bij een goede verzorging zelfs langer dan een mens leeft. Door de bomen in hagen te planten en steeds te snoeien wordt de groei van stam, kroon en wortels sterk verminderd.

Hoe krijg je de mooiste haag?

Om een volle haag te behouden, is het verstandig om deze een conische vorm te geven. Scheer ze daarom onderaan breder en bovenaan smaller. Hierdoor valt er meer licht op het onderste deel en blijft het voor de plant ook nuttig om onderaan blad te behouden. Zorg er ook voor dat de planten die voor de heg staan voldoende afstand houden zodat het zonlicht ook aan de onderkant van de haag kan. Daarnaast is het ook handig om minstens een halve meter pad naast de haag te hebben om deze wat voedsel te kunnen strooien (koemestkorrels) of om ze te scheren.  Als u de heg twee keer per jaar (juni en eind augustus) snoeit, krijgt u een mooie groene muur.

#2684
Terug naar boven icoon