menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2024

Verticaal tuinieren is hip!

Verticaal tuinieren: de toekomst

Het begrip verticaal tuinieren bestaat reeds enkele jaren en kent een toenemende groei, voornamelijk in steden. Het idee is eenvoudig: gebruik de wanden van je woning of terras als tuinoppervlak en maak de stad weer groen! De sterk groeiende steden zorgen ervoor dat dit concept steeds meer onder de aandacht komt en laat het groen-bewustzijn toenemen. Planten zijn in steden voor heel wat redenen noodzakelijk. Zo zorgen bomen voor het verminderen van co²-uitstootgassen en kan de lucht in steden 2 tot 8 graden koeler worden. Daarnaast vindt regenwater makkelijker zijn weg naar de ondergrond wanneer er voldoende waterdoorlatende verharding aanwezig is. Door de uitbreiding van het verhard oppervlak krijgen dus steeds meer steden te maken met wateroverlast. Niet enkel wordt het stedelijk uitzicht minder aangenaam, het vormt ook voor de natuur een grote bedreiging. Samen met de groenzones, verdwijnen ook hun ecosystemen. Hierdoor sterven heel wat bestuivers en andere diersoorten in sneltempo uit als we nu niet ingrijpen. Voldoende redenen om je verticale (moes)tuin aan te leggen!

 Urban gardening - vertikaal tuinieren


Van stadstuin naar groene oaseVerticaal tuinieren - recyclage/upcycling

Heb je geen grote tuin om te tuinieren of wens je jouw kale stadstuinmuur/balkon/voorgevel op te fleuren? Dan is verticaal tuinieren zeker iets voor jou. Deze vorm van tuinieren, ook "urban gardening" genaamd, biedt bij weinig ruimte de ideale oplossing. Alle planten die niet al te diep wortelen zoals kruiden, sierplanten, varens of klimplanten kunnen op deze manier worden aangeplant. Speel met diverse soorten en kleuren, en varieer tussen groenblijvende en niet-groenblijvende soorten. Zo blijft je wand het hele jaar door mooi.

Deze verticale tuinen kan je op verschillende manieren aanleggen. Hierbij kan je heel ver gaan en kiezen voor een speciaal  geplaatste groene wand met bewateringssysteem. Hou je het liever budgetvriendelijk en ben je creatief? Maak dan jouw eigen groen wand en ga aan de slag met diverse materialen:

  • Hang je planten op in daarvoor geschikte plantzakken of -bakken. De plantzakken zijn makkelijk op te hangen aan je tuinmuur. Kies voor kruiden en hang ze op een zonnige plaats.
  • Een leuk alternatief voor plantbakken zijn bloempotten. Ga voor kleine potjes die makkelijk op te hangen zijn. Bevestig eventueel een metalen raster aan je wand en hang hieraan een aantal potjes met draagbeugel. Werk ze af en vul op met je favoriete planten.
  • Plaats een groenscherm wanneer je geen muur hebt. In dit tuinscherm zitten bloembakken verwerkt waardoor je jouw eigen verticale tuin kan creëren. Hou je meer van klimplanten maar heb je geen plaats omwille van de ondergrond? Dan is een plantenbak voor klimplanten heel handig! Deze bakken zijn makkelijk op elke verharding te plaatsen. Of wees creatief en maak er zelf één! Neem een houten pallet en tover hem om tot een leuke groene wand.
  • Hou je van recycleren en wens je graag zelf iets te maken? Ook dit is mogelijk! Verzamel jouw petflessen, maak hierin een opening en vul ze op met aarde en plantjes. Of neem een halve een regenpijp, hang ze op aan staaldraad en plant er jouw sla, tijm of ander kruid in.

Verticaal tuinieren - moestuin & kruiden

#5679Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).