Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vergeten_bladgroente_zuring

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2019

Zuring, een vergeten bladgroente

Zuring, een vergeten bladgroente
Zuring (Rumex acetosa) wordt ook wel eens zurkel genoemd en is en overblijvende, kruidachtige plant uit de duizendpootfamilie. Het geslacht bestaat uit een tweehonderd soorten die vaak als onkruid worden beschouwd, zoals bermzuring en bloedzuring.

Door de aanwezigheid van oxaalzuur in de bladeren, wordt de plant door het vee gemeden. Herkauwers en paarden kunnen bij het eten van grote hoeveelheden zuring vergiftigingsverschijnselen krijgen. Toch is deze bladgroente heerlijk in tal van gerechten en is de groente heel eenvoudig te kweken in je eigen tuin. De groente groeit het best op een vochtige grond. Op drogere gronden worden de bladeren stug en zijn ze niet zo lekker voor consumptie. Het is ook beter de plant geen zaad te laten vormen want dan is de plant moeilijk in toom te houden en zal ze te pas en ten onpas overal in je moestuin opduiken.
De jonge blaadjes zijn het lekkerst om te verwerken in gerechten. Oudere bladeren zijn niet meer zo mals en verliezen hun mooie groen-rode kleur. Als de plant te ver is uitgegroeid, knip je de bladeren best terug en na een tweetal weken kan je opnieuw jonge blaadjes oogsten.

Het ascorbinezuur in krulzuring helpt ook tegen brandnetelsteken en werkt verzachtend en verkoelend. Zuring zie je dan ook vaak in een weiland in de buurt van brandnetels staan.

Zuring, een vergeten bladgroente


Zurkel heeft een typische zure smaak die vooral bekend is in de bereiding van “Paling in het groen”. Maar ook in combinatie met aardappelen en in salades is deze groente heerlijk. Wees creatief en probeer eens een iets uit. Misschien kom je wel tot verrassend lekkere smaken!

Hier alvast een leuk ideetje: zurkelsoep

zurkelsoepIngrediënten:

  • 1 l water
  • 200 gr jonge zuring blaadjes
  • 20 gr bakboter
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • kruiden : peper, blokje groentebouillon
  • naar smaak wat lichte room

Bereiding:

  • Spoel de zurkel grondig en hak de blaadjes fijn.
  • Schil de aardappel en snijd hem in kleine blokjes. Pel de ui en snijd deze ook in kleine stukjes.
  • Laat de boter smelten in een grote kookpot en stoof hierin de zurkel gedurende een paar minuten.
  • Voeg de blokjes aardappel, de ui, het water, laurierblaadje en bouillonblokje toe en kruid met wat peper.
  • Laat de soep een 15 tal minuten koken.
  • Verwijder het laurierblaadje en mix de soep fijn.
  • Kruid eventueel de soep nog wat bij en voeg naar eigen smaak wat room toe net voor het opdienen.
#4424

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies