menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 24 april 2024

Tips bij het voederen van tuinvogels

Roodborstje in de winter

Vogels voederen in de winter

Tijdens de donkere wintermaanden vinden onze gevleugelde vrienden minder gemakkelijk voedsel. Bessen en vruchten werden geoogst en insecten zochten beschutting ondergronds. Sneeuw en vorst belemmeren de speurtocht naar zaden en door de kortere dagen is er minder zoektijd. Om hun lichaamstemperatuur op peil te houden hebben ze nét dan meer behoefte aan extra energie.
Daarom is het aan te raden om een handje te helpen, zodat ze gezond en wel de strenge vrieskou kunnen trotseren. Door energierijk voedsel aan te bieden kunnen we de vogels helpen hun vetreserves aan te vullen. Ze waarderen dit ten zeerste en zelf kunnen we een hele winter lang genieten van de vele soorten die continu aan- en af zullen vliegen.

De voederplaats

Bij het leggen of uitstrooien van voedsel op de grond bestaat het gevaar dat de vogels worden aangevallen door katten. Plaats daarom een voederhuisje, plank op paal of hang voedersilo’s aan flexibele takken van een boom.


Tips voor het voederen

 • Zorg voor een afdakje boven de voederplank, zodat deze sneeuw- en regenvrij blijft.
 • Voeder twee keer per dag: na een lange vriesnacht bij voorkeur ’s morgens en nog eens in de namiddag.
 • Vermijd dat katten vanaf een dak, tuinconstructie of boom op de voedselplank kunnen springen.
 • Zorg voor een gevarieerde voeding van noten, zaden, pitten, appels, vetbollen enz. Liefst geen deegwaren en/of zoutrijk voedsel. Een teveel aan boter werkt laxerend!
 • Plaats een platte schaal of bord met drinkwater en ververs het dagelijks.
 • Om te vermijden dat grote vogels gaan vliegen met al het lekkers kan men best op verschillende plaatsen in de tuin voederen, zo komen ook de kleintjes niets te kort.

Voedermogelijkheden

 • Tijdens de winter hebben de vogels vooral nood aan energierijk voedsel met veel koolhydraten die ze kunnen omzetten in lichaamsvetten. We vinden ze in grote percentages terug in zaden, vruchten en groenvoer. Vele keukenrestjes bevatten een hoog gehalte aan vet en zijn dan ook ideaal als vogelvoeder: kaas zonder plastiek randjes, ongezouten spek, cake, gebak…
 • Opteer ook voor kant en klaar voedsel: vetpercentages en zadenmengsels zijn dan uitgekiend en gebalanceerd samengesteld.
 • De welbekende mezenbollen bevatten een mix van granen, dierlijke vetten en zaden.
 • Onze gevleugelde tuindieren smullen graag van het vetvoer en zadenmixes verwerkt in halve kokosnoten. De vogels kunnen zich tijdens het eten goed vastklemmen aan de halve kokosnoot en ze gebruiken de kokosvezels bovendien graag als nestmateriaal.
 • Pindakaas is voedzaam, gezond en zeer calorierijk. Opgelet: wegens het te hoge zoutgehalte geeft men tuinvogels geen pindakaas geschikt voor menselijke consumptie.
 • Pindanootjes zijn een ware lekkernij voor vele mezensoorten, groenlingen en boomklevers. Deze noten hebben een hoge voedingswaarde en vetpercentage.
 • Snoepzaad bestaat uit diverse zeldzame zaden die je niet in basismengsels terugvindt. Zangvogels zijn er dol op.
 • Pindakaas voor koolmeesBij onkruidvrij vogelvoer zijn de zaden gepeld of gebroken. Op die manier kunnen de vogels het voer beter oppikken en morsen ze minder. De zaadjes die ze laten vallen kunnen bovendien niet meer kiemen.
 • Zadensticks voor vogels zijn samengesteld uit verschillende soorten zaden die rond een houten stokje worden gebakken. Ze zijn rijk aan vitamines en zitten boordevol natuurlijke producten.
 • Energiemixen van zeer voedzaam voeder (zonnebloempitten en gepelde pindanoten) met graanvlokken vormen de ideale wintermix bij uitstek.
 • Smakelijke trosgierst als natuurlijke snack en tussendoortje voor de vogels. Het is een ware lekkernij voor vogels, zowel tuinvogels als volièrevogels
 • Een gedroogde zonnebloem als natuurlijke kant- en klare maaltijd voor vogels, boordevol voedingsstoffen en vitamines. De zonnebloempitten hebben een hoog vetgehalte en geven daardoor de nodige energie aan de vogels in jouw tuin.

Tot slot wordt er beweerd dat het nefast is de vogels te voederen omdat ze daar dan afhankelijk van zouden worden. Wees gerust, vogels voeden zich niet enkel en alleen van wat ze vinden op de voederplanken. Ze leven van verschillende voedselbronnen die ze tijdens hun constante zoektocht in de regio vinden. Veel plezier met het voederen en observeren van de verschillende soorten vogels die de voederplaatsen in de tuin zullen bezoeken!

#5803Bruno Gielis

Auteur: Bruno Gielis
Tuin- en landschapsarchitect - Tuinadvies

Terug naar boven icoon