Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tetrapanax_papyrifer_planten_rijstpapierplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 27 oktober 2021

Tetrapanax papyrifer of rijstpapierplant is een exotisch ogende plant met enorm grote bladeren

Tetrapanax papyrifer of rijstpapierplant

Oudere benamingen: Aralia papyrifera, Fatsia papyrifera, Tetrapanax papyriferum
De naam heeft de plant te danken aan het feit dat uit de stengels een soort van rijstpapier wordt vervaardigd.
Familie : Araliaceae / klimopachtigen (waartoe naast de aralia of duivelswandelstok ook Hedera, Acanthopanax, Eleutherococcusen Kalopanax behoren)

Bladverliezende sierheester die in ons klimaat al snel twee tot drie meter hoog kan worden. In het zuiden van China en Taiwan groeit deze rijstpapierplant uit tot een kleine boom van 4 tot 6 meter hoog en is de Tetrapanax zelfs bladhoudend.

Deze heester moet het naast zijn groeikracht vooral hebben van de zeer grote en mooi tropisch uitziende bladeren. De enorme tot 11 lobbige diep ingesneden bladeren kunnen met gemak een diameter van ruim 1 meter bereiken. De bladeren zijn aan de onderzijde viltig en aan de bovenzijde glanzend groen. De jonge scheuten zijn eveneens van een viltig bruin laagje voorzien wat kleur en extra uitstraling aan de plant geeft. .


blad klaar om uit de bladschede te groeien.


  een jong blad met na enkele weken nog steeds een viltig laagje.

De tetrapanax papyrifer mag dan ook een plaatsje krijgen in tuinen met een exotische aanplanting. De rijstpapierplant doet het trouwens zeer goed als onderbeplanting in het gefilterde zonlicht onder bomen en hoge struiken. De plant gedijt er zelfs beter dan op een plaatsje in de volle zon.
Daarenboven verdragen de planten de zilte zeelucht en staan ze graag op goed water doorlatende zandgrond. In tuinen aan de kust zullen deze prachtige bladplanten goed groeien. Met de grote bladeren verdampen ze op warme zomerdagen heel wat water en kunnen ze best een extra gietbeurt verdragen. Omwille van de uitdrogende wind staan de planten wel best op een windluwe standplaats.

De witte bloemen staan helemaal bovenaan in de struik. Het zijn tweeslachtige bloemen met stampers en meeldraden die door de bijen worden bestoven. Na de bloei verschijnen er in de herfst zwarte bessen aan de plant. Het kan echter in ons klimaat vele jaren duren vooraleer je een exemplaar in juli - augustus ziet bloeien.

Winterhardheid van de Tetrapanax: De exotisch ogende planten zijn toch bestand tegen vriestemperaturen tot - 12°C. De bladeren zullen afsterven nadat het voor de eerste keer heeft gevroren en dan staan er enkel nog de tot 2 meter hoge kale stengels. Bij strenge vorst kunnen deze stengels zelfs tot aan de grond invriezen, maar in het voorjaar zal ze snel terug uitlopen.

Tetrapanax bemesten:
Door de enorme groeikracht kunnen de planten wel wat extra voedsel gebruiken. Voorzie in het voorjaar wat extra organische bemesting en herhaal dit nogmaals in de zomer.

Tetrapanax vermeerderen:
De rijstpapierplant is in het voorjaar te vermeerderen door het nemen van stekken of door ze te zaaien. Als de zaailingen meer dan 10 cm hoog zijn kunnen ze tegen het begin van de zomer naar buiten in de tuin worden uitgeplant.
Het nemen van wortelstek lukt ook aardig en de planten zelf durven ook wel wortelopslag te vormen net zoals de aralia uit dezelfde familie.

Naast de gewone groene rijstpapierplant is er ook een bontbladige cultivar: Tetrapanax papyrifer 'Variegata'

Tetrapanax papyrifer of rijstpapierplant in andere talen:

Nederlands: rijstpapierboom, rijstpapierplant.
Engels: Chinese rice-paper plant, pith-paper plant
Frans: aralie à papier de Chine, arbre à papier de riz.
Duits: reispapierbaum.
Spaans: planta del papel de arroz.
Deens: kinesisk papirplante.

Zie ook Tetrapanax papyrifer in onze online plantengids.

#1617

Auteur: Kurt Vossaert