menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Technische tuinpraat - meten is weten

Sommige planten doen het niet goed in jouw tuin en dat komt doordat planten een verschillende behoefte hebben aan licht, water of nutriënten. Je kan ervoor kiezen om enkel planten te zoeken die passen in jouw tuin of je kan een bodemanalyse doen en de grond aanpassen naar de noden van de plant.
Zo'n bodemtest kan je eenvoudig zelf uitvoeren. Maar waar heeft de tuinman het over wanneer hij praat over pH, kalk, stikstof, … ?
Hieronder een overzicht voor de beginnende tuiniers.

Grondonderzoek om pH van de bodem te kennen

pH - zuurtegraad

Allereerst is de pH van belang. Er zijn verschillende methodes om de zuurtegraad (pH) van jouw bodem te kennen. De pH is een getal op een schaal van 0 tot 14 waarbij 7 neutraal is (niet zuur en ook niet basisch). Alles lager dan 7 is zuur, alles hoger dan 7 basisch. Er zijn pH-meters verkrijgbaar in de handel, teststrips, maar je kan ook zelf een tester maken. Het sap van rode kool kan je daarbij helpen.

pH meten met rode kool:

Snij de rode kool in zeer fijne stukjes en kook de stukjes gedurende een tiental minuutjes in gedestileerd water (dat is pH neutraal). Het sap dat je krijgt moet paars zijn en heeft dus een pH-waarde van 7.

Het paarse sap doe je in een klein kommetje waarna je enkele eetlepels aarde toevoegt. Neem liever een staal van minstens 20 cm diepte, want grond van de oppervlakte is niet representatief.
Na een half uur kan je de resultaten beoordelen. Bleef de kleur van het sap onveranderd, dan is jouw grondstaal neutraal (pH 7). Werd de kleur roze dan is de grond zuur. Hoe intenser de roze kleur, hoe zuurder de grond. Krijg je een blauw/groene kleur dan is de grond basisch. Ook hier zegt de intensiteit van de kleur in welke mate dat is.

Sommige planten vragen juist een zure grond (zuurminnende planten), andere juist niet. In dat geval spreken we niet van basische planten, maar kalkminnende planten.

Op onze website hebben we een plantengids  met meer dan 19000 planten waar je gewenste zuurtegraad kunt vinden.

Is jouw grond te basisch voor bijvoorbeeld azalea's of rhodondendrons, dan kan je de bodem verzuren door turf te strooien of in te werken. Omgekeerd kan je de bodem minder zuur maken door kalk te strooien.


NPK

NPK meststoffen stikstof fosfor en kaliumNu je de pH weet heb je de basis al goed, maar daarnaast bestaat er nog zoiets als NPK.

N staat voor stikstof, P voor fosfaat en K voor kalium. Ook die waarden kunnen gemeten worden aan de hand van tests. Elk van deze 3 elementen is belangrijk voor de planten:

  • N (stikstof) is belangrijk voor de groei van planten en de fotosynthese. Het is een bouwelement voor de eiwitten en het DNA van de plant. Een tekort kan je herkennen door bladeren die gelig worden of afvallen. Een overmaat aan stikstof is dan ook weer fout want dat leidt tot te grote donkergroene bladeren die te slap zijn waardoor de plant vatbaarder wordt voor ziekten. Door te veel bladeren ontstaat er een microklimaat in en rond de planten waardoor schimmels sneller kunnen ontwikkelen.
  • P (fosfaat) is nodig voor een goed wortelgestel te krijgen. Fosfaat of fosfor is belangrijk bij de verbinding met zuurstof. Bij een gebrek aan fosfaat zal de ontwikkeling van de plant verminderen. Een gebrek aan fosfaat zorgt ook voor een mindere opbrengst. Sla zal bijvoorbeeld geen of een zeer kleine krop vormen. Een overmaat aan fosfaat kan niet zo'n kwaad, maar is natuurlijk ook niet ecologisch of economisch aangeraden.
  • K (kalium) is nodig voor de stevigheid van de plant. Een plant heeft nood aan kalium voor fotosynthese, energievoorziening en transport en productie van koolhydraten. Kalium wordt ook het kwaliteitselement genoemd, want verbetert ook de kleur, geur en houdbaarheid van de groenten.
#5639Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon