Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/strakke_tuin_of_moderne_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 24 juli 2021

Strakke tuin of moderne tuin


strakke lijnen moderne tuin
Strakke lijnen zijn kenmerkend voor de moderne tuin

Bij een hedendaagse woning past meestal een eerder ‘strakke tuin’. Een tuin met een duidelijke structuur en architectuur die geaccentueerd wordt door de beplanting. Dat kunnen hagen of bomenrijen zijn, in vorm gesnoeide planten of planten met een bijzondere vorm of uitstraling, of grotere groepen van eenzelfde plantensoort of van gelijkaardige planten. De planten worden minder omwille van hun individuele kwaliteiten gekozen maar eerder omwille van hun effect, hun betekenis binnen het geheel. Het is een tuin waarvan men ook vanuit het huis wil genieten en die in elk seizoen moet boeien.

Leibomen
Leibomen zijn niet alleen mooi maar ook zeer geschikt om op een kleine ruimte toch bomen te kunnen planten, om inkijk uit de hoogte te voorkomen of om een lelijk uitzicht te verbergen. Meestal worden enkele takken op gelijke afstand van elkaar horizontaal geleid in één lijn met de stam waardoor op termijn een smalle kroon in de vorm van een haag ontstaat. Deze leivorm vergt wel wat geduld, werk en vakmanschap om een goed resultaat te bereiken. Een gemakkelijke variant hierop is de haagvorm waarbij men niet de individuele takken leidt, maar de kruin elk jaar snoeit zoals een haag. Men krijgt dus als het ware een haag in de lucht. Deze snoeivormen wordt vooral met linde en haagbeuk toegepast. Bij de ‘dakvorm’ worden de takken niet horizontaal in één lijn met de stam gesnoeid, maar bovenaan de stam als een soort paraplu geleid. Op die manier ontstaat een dak waar men onder kan lopen en zitten. Deze snoeivorm, die vooral wordt toegepast met platanen, is ideaal voor een terras waar een normale boom misschien te groot zou worden.

Buxus
De wintergroene buxus is een van de meest waardevolle haagplanten en een van de beste planten voor vormsnoei. Hij stelt weinig eisen aan de grond en verdraagt zowel zon als schaduw. Meest gekweekt zijn B. microphylla en vooral B. sempervirens en hun vele cultivars. Sommige daarvan hebben van nature een bolronde, pyramidale of een eerder opgaande groeiwijze; er zijn er die heel traag groeien en geschikt zijn voor lage haagjes, andere groeien sneller en zijn geschikt voor hoge hagen. Er bestaat ook een grote variatie in bladgrootte en -vorm en in bladkleur, met zelfs enkele bontbladige cultivars.

Clerodendrum trichotomum
Er zijn niet zoveel heesters die op het einde van de zomer en in het begin van de herfst bloeien. Een spectaculaire uitzondering is de kansenboom of de Chinese vernisboom, Clerodendrum trichotomum. Hij bloeit niet alleen in augustus-september met grote witte en sterk geurende bloemschermen, er zijn ook de onwaarschijnlijk turkooisblauwe bessen. Die kleur wordt nog extra geaccentueerd door de vlezige, stervormige kelk die fel paarsrood, als Japanse vernis, is gekleurd. Vogels zijn niet dol op die bessen waardoor ze lang aan de struik blijven.

Siergrassen De meeste siergrassen hebben een fraai groen of bruingroen blad dat tegen het einde van de zomer vaak heel mooi verkleurt. De gratie en schoonheid van de siergrassen zit hem vooral in de combinatie van de krachtige, opgaande groeiwijze, de soepele buigzame bladeren en hun subtiele bloeiwijze. Vooral de forse siergrassen zoals Miscanthus of Calamagrostis x acuti? ora zorgen door hun krachtige vorm en hun omvang voor een stuk dramatiek in de tuin. Ook de lampepoetsergrassen (Pennisetum) vormen indrukwekkende opgaande pollen die wel een meter hoog kunnen worden en prachtig verkleuren in de herfst.

siergrassen miscanthus
Siergrassen zoals deze Miscanthus zorgen voor krachtige vormen

Sedum ‘Matrona’
Sedum ‘Matrona’ is een van de mooiste en grootste hemelsleutels. Hij kan meer dan een halve meter hoog worden. Hij bloeit vanaf eind augustus wekenlang met grote, roze bloemschermen. Ook uitgebloeid blijven de bloemschermen erg fraai. De stengels en dikke bladeren kleuren in het najaar opvallend bruinrood. Het is een plant die nauwelijks verzorging vergt, goed bestand is tegen droogte en geen last heeft van slakken. Hij is bovendien uitstekend geschikt als potplant op terras of balkon.

Liriope
Liriope muscari is een ideale wintergroene plant voor droge schaduw. In de nazomer komen tussen de donkergroene grasachtige halmen rechte bloemstengels te voorschijn met kraalvormige bloemen die een beetje lijken op een reuze meiklokje. Afhankelijk van de soort zijn de bloemen paars, lichtblauw of wit. Combineer Liriope met de zwartbladige Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’ voor een ongewoon kleureffect.

Trycirtis
Tricyrtis of herfstorchidee is een schitterende najaarsbloeier die een ereplaatsje verdient in elke tuin. Ze bloeien op het einde van de zomer en in de herfst, als een laatste hoerageroep voor de tuin de winter ingaat. De onregelmatig gevlekte bloemen doen een beetje denken aan een orchidee of een kleine passiebloem. Ze vormen een sterretje met drie brede en drie smallere wasachtige kroonblaadjes en zeer opvallend uitstekende stamper en meeldraden in een contrasterende kleur. Ook zonder bloemen zijn het met hun rechtopgaande of licht overhangende stengels en fors, meestal frisgroen, ovaal gepunt blad sieraden in de najaarstuin.

Trycirtis of herfstorchidee
Trycirtis of herfstorchidee zijn mooie najaarsbloeiers

Wilde wingerd (Parthenocissus)
Wilde wingerd is vooral in de herfst een schitterende klimplant wanneer hij vlammend rood en paars verkleurt. Het is een ideale klimplant om een hoge muur te laten begroeien. Hij kan gemakkelijk 20-30 m hoog worden. Behalve huismuren kunnen ook tuinhuisjes, schuttingen, priëlen, pergola’s en bomen opgesierd worden door deze bijzondere klimmer. Hij groeit op iedere tuingrond en kan zowel in de zon als in de schaduw staan. P. tricuspidata heeft drielobbig glanzend groen blad. P. quinquefolia is de bekendste soort met vijftallig blad met gezaagde rand.

Skimmia
Skimmia japonica is een compactgroeiende wintergroene struik met mooi blinkend groen blad. Hij bloeit in het voorjaar met witte of rozig witte, sterk geurende bloemen. De mannelijke planten pronken heel de herfst en de winter met hun rode of witte bloemknoppen. De vrouwelijke planten zijn dan overdekt met grote trossen felrode of witte bessen. Je moet dan wel een mannelijke en een vrouwelijke plant in elkaars omgeving zetten. Je kan ze zowel in de tuin planten, maar ze zijn ook zeer geschikt voor een (grote) pot. ‘Rubella’ is een typische mannelijke vorm met rode bloemknoppen. ‘Nymans’ en ‘Scarlet Queen’ zijn twee vrouwelijke vormen met helrode bessen, ‘Kew White’ heeft roomwitte bessen.

strakke tuin

#2962

Bron: VLAM
www.vlam.be