Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/stekken_van_vlinderstruik

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 29 januari 2022

Stekken van vlinderstruik of Buddleia

vlinderstruik stekken

De vlinderstruik is een sterke plant die weinig eisen aan de bodem stelt. Maar een warme standplaats in de volle zon zal de bloei bevorderen. Van een vochtige bodem houdt hij niet. 
De vlinderstruik is een mooie heester die in vele tuinen is geplant. Het is een ideale plant voor vlinders om in te vertoeven.
De winter is de periode om de vlinderstruik te stekken. De houtachtige takken kunnen gestekt worden als de plant in rust is. Alles wat je nodig hebt is een degelijke snoeischaar.
Snij een aantal takken af, maar let erop dat dit niet te diep wordt gedaan. De moederplant moet de komende winter nog kunnen overleven.
Eenmaal een 10-tal takken zijn afgesneden worden de zijtakjes en bladeren afgeknipt tot op 3 à 4 cm van de hoofdtak.
Daarna worden de takken in stekken van ongeveer 20 cm verdeeld. Snij altijd ca. 1 cm onder een bladpaar en zorg ervoor dat de stek aan de top minstens 2 bladknopen bevat.

stekjes nemen van een vlinderstruik vlinderstruik vermeerderen

Het is belangrijk dat de richting van de sapstroom dezelfde blijft. Zorg er dus voor dat de onderkant van de tak ook de onderkant van de stek wordt.
De onderste zijtakjes met bladeren verwijder je, omdat dit deel van de stek toch in de grond komt en daar voor verrotting zou zorgen.
Zo ga je verder tot er een 20-tal goede stekjes zijn van ± dezelfde lengte. Bind ze samen met een touw, zorg ervoor dat ze allemaal mooi gelijk zitten en even diep in de grond kunnen worden gestoken.
Het bundeltje met stekjes steek je op een beschutte plaats in de grond, zodat zij wortel kunnen aanmaken. Als beschutte plek kun je een plaatsje zoeken tegen een noordermuur waar geen zon komt. Daar zijn de winterstekken beschermd tegen uitdrogende wind en hebben ze ook minder last van temperatuurschommelingen doordat de zon er minder hard op schijnt. Zo krijgen de stekken meer tijd om rustig aan hun callusweefsel en wortels te vormen.
Vanaf half maart tot eind april kun je het pakje winterstekken uit de grond halen. Normaal kun je dan al callusweefsel zien op de plaats waar je de stek onderaan hebt afgesneden. Sommige stekken kunnen zelfs al kleine worteltjes hebben.
Je kunt de stekjes nu op rijen uitplanten met een tussenafstand van ca. 25 cm tussen en 30 cm in de rij. Na het planten de stekken nog even goed aangieten.
Geef de stekken nu wat tijd zodat ze goed wortels kunnen vormen en je groei begint op te merken. Elk zijtakje mag je toppen (innijpen) tot op twee bladparen van de hoofdstengel. Zo zullen er nieuwe zijtakjes worden gevormd waardoor je een mooie bossige struik bekomt met veel vertakkingen. Aan het einde van het eerste jaar heb je dan reeds mooie planten die het volgende voorjaar naar hun definitieve standplaats mogen verhuizen.

buddleia bloei

Dagpauwoog op vlinderstruik

Snoeitips voor vlinderstruiken:

  • Wenst u de bloei te verlengen van de vlinderstruik? Dan zal het helpen wanneer de uitgebloeide pluimen of aren wegsnoeit. Dit stimuleert de plant tot het ontwikkelen van nieuwe bloemen.
  • Een goede voorjaarssnoei is belangrijk bij de vlinderstruik. De plant wordt na de vorstperiode in het voorjaar stevig teruggesnoeid (tot 50 cm boven de grond). De plant zal opnieuw goed uitschieten wanneer de temperaturen wat hoger gaan klimmen. Het zijn de nieuwe takken die het meeste bloemen zullen vertonen. Vandaar dat de voorjaarssnoei belangrijk is. Let op, hierop vortm de Buddleia alternifolia een uitzondering. Deze soort krijgt zijn bloemen pas op tweejarig hout.
#3197