Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/spreeuwen_tuin_fruit

Spreeuwen in zomer zijn niet dezelfde als in winter

's Winters komen ze uit Noord- en Oost-Europa omdat ze meer van onze winter houden. 's Zomers komen ze uit het zuiden omdat ze hun jongen liever bij ons grootbrengen.
Het gehele jaar door kom je ze dus tegen, in de stad of op het platteland, de spreeuw (Sturnus vulgaris) is aangepast aan het cultuurlandschap en dus overal aanwezig.


Spreeuw

Hun verenkleed is in de winter bezaaid met witte puntjes terwijl het broedkleed glanzend groenachtig violet is. De zomerse gele snavel kleurt in het najaar bruin en tot slot zijn jonge spreeuwen muisbruin in hun eerste levensmaanden. Tegen de eerste winter ontwikkelen ze langzaam een nieuw donker verenkleed met witte stippen.


Vader spreeuw en twee jongen die om voer bedelen.

Tijden het broedseizoen, dat half-april begint, zijn spreeuwen als koppel actief en zie je ze minder vaak in grote zwermen. Het zijn echte holenbroeders en nestelen in boomholtes, onder dakpannen en in nestkasten. De jonge vogels, die al na twaalf dagen het ei verlaten, worden met larven, insecten, rupsen en wormen gevoederd.

In deze nestkruik voelen spreeuwen zich thuis.

Vaak zie je verschillende ouderparen, op zoek naar emelten (larven van de langpootmug) op graslanden foerageren. Een nuttige bezigheid waarbij ze schadelijke insectenlarven onschadelijk maken. In sommige landen plaatsen boeren spreeuwenappartementen met wel 150 individuele nestplaatsen op hun graslanden om spreeuwen aan te trekken net omdat ze voor de landbouw schadelijke organismen opruimen. Af en toe zullen ze een graantje of wat fruit meepikken maar dit is slechts een heel kleine fractie van wat ze tijdens het broedseizoen eten.


Vrouwtjes- en mannetjesspreeuwen op zoek naar bodeminsecten.

Na het broedseizoen echter, komen ze samen in grote groepen. Op die manier zijn ze beter beschermd tegen roofvogels en prooidieren. In groep wordt gevaar sneller waargenomen dan als individu. Vanaf juni verzamelen ze reeds in kleine groepen op zoek naar voedsel en in de nazomer vind je ze in grote groepen terug in gebieden waar er fruit wordt gekweekt en waar ze heel veel schade kunnen aanrichten. 's Nachts verzamelen ze in grote groepen om gezamenlijk te slapen, een slaapplaats kan al gauw duizend spreeuwen tellen.
De synchroon vliegende zwermen vormen een schitterend schouwspel bij valavond alvorens ze de slaapplaats induiken. Men spreekt wel eens van een luchtballet.


Ze vliegen 's avonds vaak met honderden tot duizenden spreeuwen samen.

Om schade aan fruitbomen te voorkomen kan je op voorhand tal van maatregelen nemen: afschriknetten, namaak roofvogels, vogelverschrikkers, oude cd's aan een koordje, schrikballonnen, reflecterende objecten of knalapparatuur. Deze middelen gebruik je best enkel op kritische momenten en wissel je het best af om gewenning te voorkomen.
In de professionele fruitteelt in België mogen spreeuwen worden gedood bij massale overlast. Dit kan enkel met de melding van de intentie tot bestrijding aan het agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en aan de burgemeester van de desbetreffende gemeente waar de bestrijding zal plaatsvinden. Dit kan echter enkel van 1 mei tot en met 31 oktober. De spreeuwen kunnen dan worden bestreden met vuurwapens (met correcte munitie) of met roofvogels (die volgens de wettelijke regels in gevangenschap worden gehouden). Het vernietigen van nesten is strikt verboden.
Ook op slaap- of nestplaatsen kan je last hebben van spreeuwen omdat ze zeer luidruchtig zijn en in grote groepen of onder hun nestplaats nogal wat afval produceren. Uitwerpselen onder een nestplaats kunnen worden opgevangen met een mestplankje en in het slechtste geval kan je de spreeuwen dwingen te verhuizen door de broedholte na het broedseizoen dicht te maken. Het verwijderen van nesten met eieren of jongen is ten allen tijde verboden.


#3639

Auteur: Thomas
Redactie Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p