menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 juni 2024

Snoeischaren en trekzagen – manueel snoeiwerk

Voor sommige gewassen is de snoeiperiode reeds voorbij, voor andere gewassen wordt een stevige snoeibeurt stilaan tijd. Het is belangrijk om de grootte van de snoeiwonde te beperken enerzijds en de snoeiwonde zo gaaf mogelijk te houden anderzijds. Met deze twee punten in het achterhoofd is het belangrijk om te weten welk snoeimateriaal geschikt is voor welk snoeiwerk.

Handsnoeischaren heb je in alle maten, kleuren en gewichten. Enkel de vorm is meestal gelijklopend. Voor de aanschaf van een snoeischaar geldt voor mij maar één regel. Geef geld uit aan een degelijke schaar – indien je er goed zorgt voor draagt – heb je ze voor het leven.

De kwaliteit van goedkope snoeischaren laat vaak te wensen over met alle gevolgen van dien. Frustraties bij de gebruiker, een slecht functionerende schaar en lelijke of uitgescheurde snoeiwondes. Vaak komt daar nog eens een pijnlijke hand bij kijken omdat goedkoop niet echt met ergonomisch is gehuwd.

snoeischaren felco kopen - felco snoeischarenIndien je voor een gerenommeerd merk kiest, dan kan je zonder moeite aan het werk met een kwalitatieve schaar die de hand spaart en bovendien voor gave snoeiwondes zorgt. Je zal ook zien dat zo'n schaar reeds een stevige diameter aankan, dit uiteraard afhankelijk van de houtsoort.

We onderscheiden aambeeld snoeischaren (1 snijmes + aambeeld) die heel geschikt zijn voor het verwijderen van dood hout en papegaaienbek snoeischaren (2 snijmessen) die een mooie knipbeweging uitvoeren voor het snoeien van levend plantenmateriaal. Er zijn ook scharen met fijne messen voor onder meer snijbloemen, tuinkruiden en rozen. Allen zijn ze veelal verkrijgbaar voor zowel rechts – als linkshandigen of voor kleine en grote handen, absoluut geen onbelangrijk detail.

De prijs voor een degelijk snoeischaar ligt rond de 55 euro, het merk Felco is op heden één van de koplopers. Maar ook Fiskars is aan een stevige opmars bezig! Alle onderdelen van Felco snoeischaren zijn vervangbaar en afzonderlijk te verkrijgen in de vakhandel.

Ga je naar een grotere diameter dan kiezen we voor een takkenschaar of een snoeizaag. Ook hier gelden dezelfde basisregels. Opnieuw is Felco op heden een koploper al moet het voor de snoeizagen het hoofd buigen voor het Japanse merk Silky.
Deze trekzagen hebben een enorm snijvermogen en zijn de laatste jaren uitermate geliefd bij vele professionele snoeiers. Ze hebben een unieke stand van de zaagtanden waardoor je zonder al te veel kracht met precisie via een trekkende beweging kan snoeien. De snoeiwonde is glad zodat de boom in kwestie goed kan herstellen. De trekzagen zijn zowel recht als gebogen verkrijgbaar. Met een recht model werk je nóg preciezer en heb je een betere bereikbaarheid in een dicht begroeide omgeving. Ze staan ook garant voor een precieze velsnede en zijn in bepaalde omstandigheden een meer dan waardige vervanger voor de kettingzaag.

felco snoeizaag kopen - snoeizagen felco

De gebogen zagen zijn iets agressiever en beter geschikt om boven schouderhoogte en onder kniehoogte te gaan werken. Het uniek vormgegeven blad zorgt ervoor dat hand en pols steeds in een natuurlijke houding blijven tijdens het snoeien. Bij de meeste modellen loopt het zaagblad volledig door tot in de ergonomische handgreep voor een optimale balans en de ultieme stevigheid van de trekzaag. Ook hier zijn bij de kwalitatieve merken alle onderdelen vervangbaar. De meeste modellen zijn uitgerust met een innovatief draagholster, ze zijn zowel bruikbaar voor rechts - als linkshandigen. Het bedrag voor een degelijke takkenschaar loopt al snel op tot gemiddeld 100 euro, afhankelijk van de snijdiameter. Een degelijke trekzaag met holster heb je voor gemiddeld 65 euro, zij kunnen verschillende takdiameters aan.  Trekzagen zijn ook verkrijgbaar met een handige telescopische steel, op die manier worden ook onbereikbare plaatsen bereikbaar, dit gaat uiteraard gepaard met een pittig prijskaartje!

Let op wanneer je ze voor het eerst gebruikt, dit materiaal is een evenwichtige combinatie van vlijmscherpe precisie en snelheid – levensgevaarlijk dus.

Terug naar boven icoon