Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/snijrozen_langer_vers_houden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 oktober 2020

Snijrozen langer vers houden

Snijrozen of rozen in een boeket kunnen mits goede verzorging zeker een 10-tal dagen mooi blijven.
Daarvoor bestaan er enkele eenvoudige maar handige tips. Hieronder een overzicht hoe je zelf rozen vers kunt houden:

rozen schuin aansnijdenStel je zelf een boeket samen uit de tuin? Geef de rozenstruik de avond voordien veel water.

De volgende ochtend snij je dan de rozen af. Zo hebben de rozen een maximaal aan water kunnen opslaan en zijn ze langer vers te houden. Wanneer je rozen afknipt op de middag bij warmer weer en/of volle zon zullen ze snel beginnen verwelken. 

Snij ze daarom in de ochtend en zet ze direct in een emmer water. Snij ook steeds schuin aan met een scherp mes/snoeischaar.
Door de schuine stengel is er meer contactoppervlak en kan de roos beter het water opnemen.

Koop je de rozen bij een bloemist dan kan je zelf controleren of de rozen wel vers genoeg zijn. Knijp daarvoor net onder de bloem op de stengel. Voelt die wat losser aan en wat zompig, dan is dit geen verse roos meer. Ook al komt ze uit de koeling, wellicht blijft ze dan niet lang in een vaas staan.
Ook de punten van de bloembladeren moeten er goed, stevig en kleurrijk uitzien. Beschadigde buitenbladeren kunnen er afgehaald worden, dat is niet erg. Maar wanneer de puntjes al wat bruinig worden, dan zullen ze niet lang vers blijven.

Op de terugweg van de winkel probeer je best ook de rozen in het water te zetten. Dat is niet altijd eenvoudig, maar het bevordert wel de levensduur van de bloemen.

Rozen langer vers houdenEenmaal klaar om in de vaas te zetten snij je best de stelen nog eens af. Doe dit onder water. Zo kan er geen zuurstof aan de steel komen en geniet de roos de best mogelijke kansen. Uiteraard snij je ook nu weer de steel schuin aan met een scherpe schaar. De bladeren aan de steel die in het water zitten verwijder je ook. Dit voorkomt rotting waardoor het water sneller vol zit met bacteriën.

Gebruik eveneens een propere vaas. Maak ze daarom schoon bij het wisselen van het water. De zijkanten van de vaas laten namelijk snel aan met bacteriën. Met een afwasborstel maak je dat heel snel terug schoon.

Na verloop van tijd zal de onderkant van de stengel wat zompig worden. Snij daarom om de 2 dagen de stelen opnieuw aan, zo kunnen rozen langer water opnemen.

Om de bloemen zo lang mogelijk vers te houden is er ook vloeibare plantenvoeding te koop om in de vaas te gieten.
Koelte verlengt de levensduur van de rozen. Zet ze dus niet in de volle zon of naast de kachel. ’s Nachts naar de berging brengen helpt ook om langer te genieten van de rozen.

Zet bloemen ook niet in de buurt van fruit die ligt te rijpen. Rijpend fruit stoot ethyleen uit en dat zorgt ervoor dat de bloemen sneller zullen verwelken.

#4865

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies