Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sierfruit_pompoenen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 oktober 2020

Sierfruit: soorten siervruchten en hun verzorging in de tuinen

Sierfruit mini-mix

Herfstboeketten en arrangementen kunnen met siervruchten effectief worden ‘opgeleukt’, zeker als het fruit een prettig formaat heeft. 

Sierfruit is geen nieuw verschijnsel; iedereen kent wel de zware kalebassen uit de vollegrondstuin. Ze staan soms maanden lang mooi te wezen in een sierschaal. Maar een mens wil wel eens wat anders, dacht een Nederlandse kweker. Hij ontwikkelde de ‘Decoration Mix’, die bestaat uit een houten kist met acht kunststof bakjes met daarin zeven verschillende siervruchten. De vruchten met een doorsnee van 2 tot 5 cm zijn opvallend groen, rood, zwart, gestreept of behaard. Erg decoratief, bijvoorbeeld als vulling in een hoge vaas, uiteraard zonder water, of als onderdeel van een biedermeier.   

 

De houdbaarheid van de vruchten is prima. Ze blijven enkele maanden goed, mits ze droog en buiten de koelcel worden bewaard. Daarna zullen ze langzaam indrogen en hun kleur geleidelijk verliezen. Verder is het belangrijk om te weten dat de vruchten niet geschikt zijn voor consumptie. De Decoration Mix bestaat uit de volgende producten: Solanum annuum ‘Balloon’, Solanum nigrum ‘Huckleberry’, Solanum aethiopicum, Cucumis hirsutus, Cucumis dipsaceus, Cucumis africanus en Cucumis mycrocarpus. De Mix is van juli tot begin december verkrijgbaar.

De pompoen behoort tot de komkommerachtigen of Cucurbiteae.   

Soorten  
Er bestaan van pompoenen waarschijnlijk meer dan vijfhonderd verschillende cultivars. Ze zijn te verdelen in 5 hoofdgroepen. Zomerpompoenen/ Courgettes, herfstpompoenen, winterpompoenen  'gewone' pompoenen en sierkalebassen. 
Omdat deze productgroep op de veiling nog sterk in beweging is en er veel onder overige codes wordt verhandeld is er niet duidelijk zicht op de totale productgroep.  
Op de veiling worden Cucurbita maxima C.pepo en C.siceraria onderscheiden. Voor Cucumis zijn nog geen aparte  VBN codes.
Cucurbita soorten valt op de veiling onder de groep siervruchten. 
Hieronder bevinden zich naast Cucurbita ook Capsicum, Actinidia, Citrus, Malus, Punica, Pyrus, Solanum en Zea. 

Verzorgingstips  
Sierfruit is maanden lang te bewaren, mits het goed gerijpt is. In gedroogde toestand zijn de vruchten zeer lang houdbaar. Herfst en winterpompoenen kunnen soms maanden lang worden bewaard. Met de oogst en het transport moet uiterst voorzichtig omgegaan worden met de pompoenen als er een klein beschadigingentje aankomt gaat de pompoen zo rotten. De houdbaarheid is het beste als ze eind september/begin oktober binnen liggen bij een temperatuur van z'n 10 graden. 

Siervruchten top 10 cultivars 

  1. Sierfruit krans
  2. Cucurbita pepo
  3. Malus ‘Red Sentinel’ (tak)
  4. Cucurbita pepo gemengd
  5. Zea mays (tak)
  6. Cucurbita maxima Turk’s Turban Mix
  7. Malus overig
  8. Zea mays (stuk)
  9. Malus (stuk)
  10. Cucurbita pepo ‘Jack be Little’       

Verklaring van de naam    
Cucurbita is een oude Latijnse naam voor de pompoen of kalebas.
De naam pompoen komt oorspronkelijk van het Griekse woord "Pepon" wat betekent "grote meloen". "Pepon" is later weer door de Fransen veranderd in "Pompon". 
De Engelsen veranderde de naam " Pompon" weer in "Pumpion" en uiteindelijk veranderde Amerikaanse kolonisten deze naam in "Pumpkin" wat bij ons "Pompoen" is. 

Belangrijkste kleuren  
Oranje is veruit de belangrijkste kleur. Maar er zijn ontelbare kleuren en vormen. Enkele kleuren zijn geel, groen, wit of een combinatie daarvan. 

Bekend van speciale dag(en)    
Met name in de herfst en met name bij Halloween zijn de grotere exemplaren bijzonder populair. 

 

#707