menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 april 2024

Vriend van de vos - samenleven met dieren

Thomas Paelinck - vriend van de vos

Ben jij ook…vriend van de vos?

Vossen worden steeds actiever in dicht bebouwde zones tot zelf diep in de stedelijke gebieden. "Wat een arrogante dieren", denkt menig man en vrouw al snel. Maar wie zijn wij om zo te reageren terwijl we er maar op los bouwen en elk deeltje open ruimte vol stouwen met nieuwbouwwijken of KMO- zones. Bovendien vinden ze in onze achtertuinen al wat ze nodig hebben voor een gemakkelijk leventje: schuilplaatsen, allerlei etenswaren en natuurlijk lekkere kippetjes bij de vleet.

Uiteraard is het niet echt aangenaam als je trouwe kakelende ei- producenten die ochtend plots heel stil zijn. Vervolgens vind je ze met z’n allen gewelddadig doodgebeten terwijl er slechts aan weinigen is gepeuzeld. Er zijn tal van goede vreedzame oplossingen die dit in de toekomst kunnen verhelpen.

kippen aangevallen door een vos


In de eerste plaats heb je er alle belang bij je kippen veilig te huisvesten. Het zijn niet enkel vossen die een potentiële dreiging vormen! Ook roofvogels, steenmarters, loslopende honden, bruine ratten, wezels en zelf de door ons allen geliefde egel zijn niet vies van een snelle en vooral gemakkelijke hap tussendoor.
Veel van deze roofdieren gaan vooral ’s nachts op zoek naar lekkers en we hebben geluk dat dit nu net de periode is dat onze kippen op stok gaan. Iedere avond het hok af sluiten is dan ook een eerste heel eenvoudige oplossing. Er bestaan nu zelf automatische systemen met dag- en nachtsensor de deze makkelijke klus van je overnemen.

vriend van de vosHonden en vossen gaan makkelijk over een lage omheining dus een omheining met een hoogte van 2 meter is aan te raden. Hoe kleiner de maaswijdte van de draad hoe moeilijker het wordt voor de vos om te klimmen (3 à 4 cm is ideaal). Als je de bovenste halve meter van de omheining nog eens onder een hoek van 45° naar buiten plooit is het voor vossen praktisch onmogelijk om over de omheining te klauteren. Hou wel rekening met aanpalende struiken, tuinhuizen of muurtjes die als handige opstapjes kunnen dienen.
Vossen zijn uiteraard niet van gisteren en zullen ook onder de omheining proberen te komen om hun rooftocht te doen slagen. Je kan de omheining ingraven (+/- 50 cm) of een verharde platliggende strook van om en bij de 50 cm rond de omheining voorzien (betonplaat, tegel). Dit kan ook vervangen worden door een platliggende strook in gaasdraad. De vos zal immers altijd met zijn neus tegen de omheining trachten te graven.

Indien je een hond hebt zullen vossen en steenmarters die ten allen tijde proberen te mijden.
Tot slot kan je een net of gaasdraad over het volledige kippenren spannen om op die manier alle kapers op de kust te snel af te zijn.
En ja…wie was er ten slotte eerst…

Terug naar boven icoon