Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/recepten_confituur

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 20 juli 2019

Recepten voor het bereiden van jam - confituur

Confituur van engelwortel:

Ik gebruik enkel de zachte stengels van deze plant.

750 gr suiker per kg engelwortel.  

Werkwijze:

  • Natuurlijk, zoals altijd de engelwortel heel goed spoelen. In kokend water werpen en eventjes laten opkoken.
  • Afgieten en de stengels schillen. In stukjes snijden van ongeveer 5 cm groot. Deze stukjes opnieuw in kokend water werpen, maar nu tot ze echt mals zijn.
  • Afgieten.
  • Afwegen.

Een siroop maken met 1/4 liter water per kg suiker.

Nu komt het trucje van mijn grootmoeder:

De vingers goed natmaken. Proberen een bolletje te maken van de siroop. Dit is wel eventjes wennen. Als men een goed bolletje kan maken dan de engelwortel bij de siroop voegen en zeer goed mengen.

Nu komt het: Opnieuw laten koken, weer de test met de natte vingers en het vormen van een bolletje. Wordt het een harder bolletje dan is de confituur klaar.

  • Eerst nog eens afschuimen.
  • Nu in potten doen .
  • Afdekken en omdraaien.  

Confituur van rode bieten:

Per kg in de oven gebakken bieten heeft men nodig:

  • 1 citroenschil
  • 1 stokje vanille
  • 500 gr suiker
  • 1 bierglas water (pils glas)

De bieten spoelen, schillen en er puree van maken. Zo deed  mijn grootmoeder het.  Ik doe na het spoelen bieten in een kom en doorprik ze volledig met mijn aardappelmesje.

Ik neem steeds zeer jonge exemplaren die nog goed mals zijn. Dan gaan ze voor 10 minuten in de microgolfoven. Het pellen gaat dan zeer eenvoudig en ik vind dat de bieten geen grondsmaak meer hebben.

De citroenschil in hele fijne reepjes snijden en bij de suiker voegen.

Het water en het vanillestokje bijvoegen (ik geef een inkerving opdat de vanille zou vrijkomen.)

Laten koken tot men weer een siroop bekomt.

De bieten bijvoegen. Wachten tot alles zacht is.

Ik had een hekel aan deze confituur. Waarom mijn grootmoeder die maakte, ik weet het niet. Die werd bij koud vlees gegeten. Nu nog krijg ik koude rillingen als ik eraan denk. Voor jullie heb ik het nog eens op mijn manier uitgeprobeerd, maar het is nog steeds met lange tanden.

Tutti-frutti:

Dit is nu een recept dat echt niet op de voet moet nagevolgd worden. Laat hier uw eigen inspiratie de vrije loop. Hiervoor kunnen restanten van fruit gebruikt worden of de vruchten die juist ergens in aanbieding zijn,

Hier een voorbeeld van :

  • Perziken, pruimen, peren, abrikozen
  • 1kg fruit
  • 1 kg suiker
  • Maar evengoed : meloen, pompoen, pasteque, enz....of restanten van rode vruchten

De vruchten wassen, schillen, ontpitten en in stukken snijden. Ze goed wegen.

In een speciale kom met een dikke bodem brengen.  De dikke bodem zorgt ervoor dat de vruchten met de suiker niet zo vlug of totaal niet aanbranden op voorwaarde dat er regelmatig omgeroerd wordt. (ik neem al jaren een echte confiturekom met zeer dikke bodem , die is zeker al vijftig jaar en die werd nog door mijn moeder aangekocht in een fantastische winkel in de Jésusstraat in Antwerpen: Mathot – Van Hoffelen)

Dus afwisselend een laag vruchten in onze kom, een laag suiker, een laag vruchten,...

Zeker drie uren laten intrekken.

Beginnen op een zacht vuurtje en dan stilletjes hoger tot alles kookt, regelmatig afschuimen.

Ongeveer drie kwartier koken. Even een testje doen, door een beetje vloeistof op een bordje te leggen.  Is die genoeg dik dan is de confituur klaar.

In potten doen en onmiddellijk sluiten en omdraaien.

Enkele suggesties zijn:Reine-claudes, abrikozen, mirabellen, en perziken

#667

Auteur: Rita de Clercq