menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 12 juli 2024

Rabarber is lekker maar ook gezond?

Rabarber is officieel een groente en komt uit de duizendknoopfamilie. Dezelfde familie waar ook boekweit uit komt. Vreemd dat rabarber een groente is want naar smaak en gebruik in de keuken vind ik de plant gevoelsmatig meer thuis horen bij fruit. De grote rode bladstelen worden meestal gebruikt in jam, compote, bij gebak en allerlei andere nagerechten. De friszure smaak wordt hierbij geneutraliseerd door de toevoeging van suiker. 

De plant komt oorspronkelijk uit Azië en werd reeds duizenden jaren geleden gebruikt als geneesmiddel. Chinezen ontdekten de geneeskracht van de plant en verbouwden hem voor het eerst. De groente werd toen vooral gebruikt als laxeermiddel en niet om zijn smaak. Uit de wortelstokken werd de stof anthrachinon gewonnen wat de basis vormde van een sterk laxeermiddel. In de moderne geneeskunde wordt deze stof nog steeds gebruikt. 

Pas later ontdekte men dat de stengels van rabarber ook eetbaar zijn en bovendien ook heel lekker. Rauw zijn ze heel zuur maar warm worden ze heerlijk!

Rabarber is rijk aan oxaalzuur

De voor- en de nadelen van rabarber

Van de plant zijn enkel de stengels eetbaar want de bladeren op zich zijn giftig. Een extract van de bladeren kan gebruikt worden om luizen, rupsen, witte vlieg en koolvlieg in de tuin te bestrijden. Rabarber bevat een dosis oxaalzuur waarbij het grootste deel zich in de bladeren bevindt. De hoeveelheid oxaalzuur wordt ook groter naarmate de stengels later worden geoogst. Dit zuur zorgt voor de typische smaak van rabarber. Ook spinazie en zuring bevatten deze stof. 

Als het oxaalzuur in ons lichaam terecht komt, gaat het een verbinding aan met calcium die uit onze voeding wordt opgenomen. Het is een reactie van ons lichaam om het oxaalzuur te neutraliseren en via de darmen af te voeren. Bij een grote inname van oxaalzuur kan dit leiden tot problemen met de spieren en de botten en dit vooral bij oudere mensen en kinderen. Ook mensen die last hebben van reuma, jicht en nierstenen eten beter geen rabarber. Voor mensen die voldoende gevarieerd eten en verder gezond zijn, is de inname van oxaalzuur geen probleem. Je moet trouwens behoorlijk wat rabarber of andere oxaalhoudende planten eten om er een negatief effect van te krijgen. 

Je kan de werking van het oxaalzuur wel verminderen door rabarber te schillen en kort op te warmen. Volgens sommigen kan je de stof ook neutraliseren door wat calciumcarbonaat (kalk) aan jouw bereiding toe te voegen.  


Rabarber is gezond

Rabarberplant

Verder kunnen we enkel stellen dat rabarber wel degelijk gezond is! Het bevat heel wat vitaminen en mineralen zoals ijzer wat goed is tegen bloedarmoede. Vanwege de vele vezels heeft de plant bovendien een positieve invloed op de spijsvertering en darmwerking. Genoeg redenen dus om nu en dan rabarber in jouw menu op te nemen. 

Rabarber kan je makkelijk zelf kweken en je hebt vrij snel opbrengt. Planten van ongeveer 5 jaar oud zijn groot genoeg om in het vroege voorjaar of laat in de herfst te scheuren. Geef de plant een plekje op een vruchtbare bodem. Op een arme grond, zal de plant snel doorschieten en bloemstengels vormen wat niet goed is voor de teelt en de smaak. Het is een mooie plant die met zijn grote bladeren naast zijn culinaire waarde, heel decoratief oogt in de border. 

Eens geplukt zijn de stengels in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar maar eet ze bij voorkeur zo vers mogelijk.

#5390Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).