menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2024

Rabarber en rabarbertaart

RabarberplantWat je misschien nog niet wist is dat rabarber botanisch gezien geen fruit is maar eigenlijk een groente. Fruit is bijna altijd een vrucht en dat is bij rabarber niet het geval. Op culiniar vlak wordt deze plant dan weer wel aanzien als fruit omdat het meestal in desserts wordt verwerkt en minder in hoofdgerechten.

Van de plant met opvallende groenrode stengels en grote groene bladeren is enkel de stengel eetbaar. De gehele plant bevat de stof oxaalzuur, wat in hoge concentraties giftig is. Omdat de hoeveelheid in de stengels zo gering is, is dit deel wel eetbaar. De bladeren bevatten te veel oxaalzuur en zijn daarom niet geschikt voor consumptie. Het ruw gevoel dat je krijgt aan jouw tanden, na het eten van rabarber, ontstaat door dit zuur. Hetzelfde gevoel krijg je als je spinazie of zurkel eet. Naarmate de plant ouder wordt, zal het gehalte oxaalzuur stijgen en wordt ze minder geschikt om te gebruiken in de keuken. Jonge rabarber is dus het lekkerst.

In desserts met rabarber wordt veel zoetstof toegevoegd om de zure smaak te neutraliseren. Maar het is beslist een plant met karakter en ze geeft pit aan heel wat gerechten. Je kan er bijvoorbeeld een zalig lekkere rabarbertaart van maken.


Rabarbertaart

Recept rabarbertaart

Dit is een recept van mijn lieve schoonmama die de heerlijkste rabarbertaart maakt. Graag laat ik jullie meeproeven. Het is een eenvoudig recept waarbij de friszure smaak van rabarber wordt getemperd en er een heerlijke balans tussen zoet en zuur ontstaat. 

Wat heb je nodig voor een taartvorm van ca. Ø 28 cm?

3 vellen kant-en-klaar kruimeldeeg (kan je kopen in de supermarkt)
5 eieren
150 gram bloem
400 gram suiker
1,25 kg verse rabarber

Hoe maak je de taart klaar? 

Maak de rabarber schoon door de onderste harde stukken en het blad aan de bovenzijde te verwijderen. Schil de stelen met een dunschiller en spoel ze af. Snijd ze in kleine schijfjes en laat goed uitlekken.

Neem de bakvorm, strijk de vorm in met wat boter en een klein beetje bloem. Gebruik als bodem 2 vellen kruimeldeeg voor de stevigheid van de taart en voorzie ook de rand van kruimeldeeg. Leg hierop de blokjes rabarber. Meng de bloem en de suiker en strooi dit gelijkmatig uit over de rabarber. Kluts de eieren, houd nog een beetje over om de bovenkant van de taart af te werken en giet de rest over de taart. Werk de bovenzijde af met het derde vel kruimeldeeg en strijk in met de rest van het ei voor een mooie goudbruin kleurtje.

Plaats de taart in een voorverwarmde oven op 200°C en bak gedurende ca. 45 min. De baktijd kan verschillen naargelang het type oven. Neem de taart niet onmiddellijk na het bakken uit de oven maar laat ze nog enkele minuten staan. Als de taart is afgekoeld mag je ze in de frigo plaatsen en nadien koel opdienen. 

Hou je niet van rabarber dan kan je ook experimenteren met ander "fruit", zoals stukjes appel, ananas of een combinatie maken van meerdere soorten. 

#5690Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).