Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ontdek_de_magie_van_het_sneeuwklokje

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 januari 2021

Ontdek de magie van het sneeuwklokje

Vorst, sneeuw of kou, dat maakt het kleine sneeuwklokje niet uit. Hoe fragiel de bloemen ook lijken, het zijn ijzersterke tuinplanten die makkelijk 6 weken bloeien. En ze komen jaar na jaar hondstrouw terug, telkens met een beetje meer. 

Sneeuwklokjes plant je, net als de andere lentebloembollen, in september. Let op, in zo’n zakje drogen de bolletjes heel snel uit; plant ze meteen na aankoop, 10 cm diep. Of koop ze 'in het groen', in een pot, tussen januari en maart, en plant ze dan direct in de tuin, op dezelfde hoogte als in de pot. Meng voor de helft bodemverbeteraar of goed verteerde compost in het plantgat. Geef ze na de bloei wat beendermeel en in het najaar een laagje compost of bladaarde, het zijn van nature bosplanten. De meeste sneeuwklokjes vermeerderen zichzelf, via kleine bolletjes die op de hoofdbol groeien; soms zaaien ze zich ook uit. Staan ze na verloop van tijd te dicht bij elkaar, graaf ze dan tijdens of meteen na de bloei, wanneer het loof nog groen is, met een spitvork op. Haal de bolletjes uit elkaar en plant ze elders uit, in toefjes van vijf, op dezelfde diepte.

Ontdek de magie van het sneeuwklokje

Waar?

Sneeuwklokjes groeien het liefst in de lichte schaduw van een bladverliezende boom, struik of haag. In de winter krijgen ze er voldoende vocht en licht; in de zomer staan ze droger en uit de zon - precies wat ze het liefst hebben. Kou kan hen niet deren, integendeel, hoe langer het koud blijft, des te langer ze bloeien. Het mooist staan ze in groepjes van minstens vijf bijeen, of in één grote groep. Je kunt ze combineren met Helleborus, krokussen of cyclamen, maartse viooltjes, winterakonieten of primula’s. Veel plaats hebben ze niet nodig: ze passen in de kleinste stadstuin. In het gazon kan ook, maar dan wel tegen een haag of onder een boom; sneeuwklokjes houden niet van volle zon. 

In pot of vaas 

Galanthus 'Dionysus' met dubbele bloemenSneeuwklokjes staan erg mooi in een bloembak op de vensterbank of in een grotere pot, in combinatie met cyclamen of Ophiopogon (zwart gras). Zorg wel dat ze niet uitdrogen. Verhuis de bak na de bloei naar een koele schaduwplaats, tot de volgende winter. Zorg dat de pot voldoende diep is; in een platte schaal overleven ze niet lang. Sneeuwklokjes doen het ook erg goed in een vaasje; ze staan zo'n 5 tot 8 dagen mooi. Pluk er voldoende, voor een beetje effect, en stop er wat dubbelbloemige bij, dat maakt het boeket voller. Wees niet verwonderd als er plots een zoete geur in de kamer hangt: sneeuwklokjes zijn (licht)geurend.

Top 5

Zet naast het 'gewone' sneeuwklokje Galanthus nivalis minstens een van deze toppers in je tuin:

  • ‘S. Arnott’, het 'perfecte' sneeuwklokje, snelgroeiend, hoog, geurend en heel bloeirijk.
  • ‘Blewbury Tart’, met dubbele, licht opgerichte bloemen met groenige binnenkant.
  • ‘Ophelia’ heeft net als ‘Flore Pleno’ dubbele maar hogere bloemen, en groeit erg gemakkelijk.
  • ‘Augustus’, een gedrongen plant met heel breed blad en dikke, opvallende bloemen die rijkelijk bloeien.
  • Galanthus elwesii, een 30 cm hoge sneeuwklok met breed blad, voor een droger plekje met veel zon.

Op sneeuwklokjesjacht 

Let op, sneeuwklokjes zijn verslavend. Voor je het weet ben je een galanthofiel, en sla je aan het verzamelen. Vooral ‘gele’ sneeuwklokjes en groene zijn erg gegeerd. In februari zijn er in Arboretum Kalmthout en in Vordenstein (Schoten) telkens bijzondere sneeuwklokjesdagen.

#5440

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist