menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Narigheid in de borders voorkomen

Verzwakte planten of planten die onder spanning staan geven chemische signalen af die op hun beurt sensoren activeren bij bepaalde insectengroepen die erop uit zijn de plant aan te tasten, verder te verzwakken en uiteindelijk te doden.
Enkele suggesties om jouw planten een zo optimaal leven te bieden:

De juiste soort op de juiste plaatsKies voor de juiste standplaats en grondsoort. Neem nu Azalea’s bijvoorbeeld… zij zullen floreren in een rijke bosgrond op een half- schaduwrijke standplaats terwijl ze in vollen zon al snel worden aangevallen door de azaleawants. Bij bosbessen in alkalische grond heb je gegarandeerd zeer slechte groeiprestaties.

Doe aan wisselteelt! Op die manier voorkom je dat plaagdieren van specifieke soorten zich jaar na jaar in de grond opstapelen.

Liever 10 kleine percelen van eenzelfde gewas dan één groot. Op die manier maak je het voor plaagdieren moeilijk om het gehele gewas te vernietigen.

Houd de tuin schoon en netjes! Verwijder plantenresten tijdig en knip tijdens het groeiseizoen beschadigde delen weg. Gooi alles in de composthoop behalve de zieke plantendelen en ontsmet de snoeischaar of heggenschaar na het snoeien of scheren van een aangetast gewas. Hou plaagdieren die ziekten verspreiden onder controle!

Kies voor resistente planten… Deze zijn veelal minder vatbaar voor ziekten en plagen!

Stimuleer nuttige insecten. Combineer insectenhotels en bloeiende planten om zoveel mogelijk nuttige insecten in je tuin te lokken. Velen zijn biologische bestrijders van ongedierte, anderen helpen bij de bestuiving van tal van gewassen.

Bewerk de grond van de groentetuin twee keer. Laat in de herfst en vroeg in de lente! Op die manier komen insectenlarven, eitjes en poppen geregeld aan de oppervlakte en vormen zij een lekkernij voor tuinvogels.

Weer insecten, onkruid en ziekten met een mulchlaag. Leg het strooisel in geen geval in een dikke laag tegen de stam of stengels  van gewassen om rotting tegen te gaan. Hark de mulchlaag met regelmaat om insecteneitjes aan de oppervlakte te brengen en op die manier te doden. Vang slakken in het strooisel af met speciale slakkenvallen.

Zorg voor een mulchlaag


Zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten.
Zet de planten niet te dicht opeen zodat er voldoende lucht kan circuleren. Op die manier drogen de planten sneller op en hebben schimmelaantastingen minder kans.Zorg eventueel voor drainage. Bij een extreem natte bodem treedt er al snel rotting van de plantenwortels op.

Geef water aan de grond, niet aan de planten. De grond dient vochtiger te zijn dan de planten na het water geven. Water ’s ochtends zodat de zon het water op de planten kan verdampen!

Vermijd het verspreiden van ziektekiemen door doorheen natte planten te lopen. Wacht met het wandelen door de border tot de planten voldoende zijn opgedroogd!

Terug naar boven icoon