menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 26 februari 2024

Mulch of strooisel als bodembedekker in de tuin

mulch in de tuin

Met mulch of strooisel kan u op een eenvoudige manier een beschermende laag aanbrengen op de bodem van uw tuin.

Het gebruik van deze techniek heeft verschillende voordelen:

  • vocht vasthouden omdat de tuingrond van nature snel uitdroogt
  • het kiemen van onkruidzaden voorkomen
  • het geeft de tuin een aantrekkelijker uitzicht.
  • de bodemtemperatuur stabiliseren

Dit laatste kan vooral van pas komen in de winter om de plantenwortels te beschermen tegen de koude temperaturen. In de zomer daarentegen moedigt het de actieve groei aan van de planten omdat de bodem langer koel blijft.

Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden om de tuin te voorzien van mulch. Dit kunnen onder andere organische materialen zijn zoals bladeren, boomschors, gemaaid gras, houtsnippers, zand, … Andere soorten materiaal zoals speciale plastic folie of geweven materiaal kan ook gebruikt worden.

Belangrijk is dat u er zeker voor zorgt dat u bij het gebruik van bijvoorbeeld gemaaid gras ervoor zorgt dat het geen onkruidkiemen of verdelgingsmiddelen bevat


Anorganische mulch

De anorganische mulch heeft het nadeel dat het minder vruchtbaar is. U kan dit strooisel het best gebruiken op plekken waar niet veel bemesting nodig is. Leg bijvoorbeeld zwarte plastiekfolie of anti-worteldoek op de bodem en snij een stuk uit het plastiek om plaats te maken voor de plant in kwestie. De grond zal vochtiger worden, dit is weer een voordeel voor de plant en het onkruid heeft helemaal geen kans om te groeien.

 

Organische mulch

Het organische strooisel zorgt juist wel voor een bemesting en verbetert de vruchtbaarheid van de grond. De keuze van welke soort u precies gebruikt hangt af van het verteringsproces en hoe snel er voedingsstoffen aan de bodem worden gegeven. Een snelle vertering is beter geschikt voor bijvoorbeeld eenjarige planten.

Tragere verteerders zoals houtsnippers zijn handig voor paden in uw tuin, indien u dit ook bij planten wil gebruiken vergeet geen extra stikstof toe te voegen. Want door het trage verteringsproces laten deze materialen minder snel stikstof af.

Kranten kan u ook gebruiken voor de bestrijding van het onkruid in uw tuin. Plaats ongeveer een 5-tal krantenpagina’s op de bodem om ervoor te zorgen dat ongewenste zaden niet kunnen kiemen. Het is wel belangrijk om de kranten voor het aanbrengen wat vochtiger te maken mulch in de tuin zodat ze goed op grond blijven liggen.

De organische mulch kan echter ook nadelig zijn want het is een bron van voeding voor slakken en wormen waar op hun beurt mollen, scharrelende vogels en muizen op afkomen.

Dikte van de mulch

De dikte kan verschillen van ongeveer 4 tot 10 cm en hangt ook af van het gebruikte materiaal. Bij een te dunne laag kan u genieten van alle voordelen en bij een te dikke laag kan de grond in natte seizoenen te vochtig zijn en leiden tot een waterzieke grond.

#3801
Terug naar boven icoon