Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kweken_van_reuze_pompoenen2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 27 januari 2022

Tips bij het kweken van reuze pompoenen (deel 2)

wereldrecord grootste pompoen
Wereldrecord met 766.12 kg

De groei van een reuzenpompoen

Het wortelgestel van reuzenpompoenen gaat vrij snel. In het begin zal het wortelgestel groter zijn dan de plant zelf. Hou dit in het achterhoofd wanneer er beregend wordt.
Belangrijk is een groot wortelgestel, om dit te vergroten worden de ranken van de plant voorzichtig ingegraven (of bedekt met wat compost). Bij ieder blad krijgt de plant een wortel die ervoor zorgt dat de plant sterker zal worden. Let wel, bij ieder blad wordt ook een nieuwe rank gemaakt. Deze nieuwe rank moet je verwijderen (of dieven). Het uiteindelijke resultaat is een plant met 1 lange hoofdrank, en verschillende zijranken. De rest wordt verwijderd.

 

Bestuiving

Correcte bestuiving is belangrijk. Laat dit niet over aan de bijen, want dan mis je de kans op reuzenpompoenen. Om ervoor te zorgen dat de bijen en andere insecten geen kans krijgen worden bloemen altijd afgedekt met een zakje.  De avond voor de dag dat de vrouwelijke bloemen zullen opengaan worden deze afgedekt met een. Dit moment wordt duidelijk aangegeven door de plant en is te zien wanneer de bloem zich begint te rechten, dat is het moment om in actie te schieten.
Ook de mannelijke bloemen krijgen een vestje aan. De dag nadien neem je een mannelijke bloem en haal je er de schutsbladeren weg. Bij de vrouwelijke bloemen worden de lobben geteld. Gebruik enkel bloemen met 5 of 6 lobben.
De lobben zijn goed te zien aan de hand van deze foto. Ze komen steeds per paar uit. Op deze foto zie je duidelijk 4 paar. Dit is niet optimaal en zijn er bloemen met meer lobben, dan zal de voorkeur uitgaan naar die bloemen.
Bestuif daarna de vrouwelijke bloem en stop ze opnieuw in de zak. De mannelijke bloemen moeten verwijderd worden. De volgende dag mag het zakje van de bloem verwijderd worden (opletten voor rotting).
Bestuif op die manier de eerste drie vrouwelijke bloemen aan de plant (liefst met mannelijke bloemen van een andere plant).

pompoenen kweken vrouwelijke brloem

bloemen reuzepompoenen
Links een mannelijke bloem
Rechts een vrouwelijke bloem

lobben vrouwelijke bloem pompoen
Hier zijn duidelijk 4 paar lobben te zien

Keuze en aftoppen

Na een 2-tal weken selecteer je 1 beste pompoen door de traagst groeiende vruchten weg te nemen.
Eenmaal dit is gedaan mag de plant niet meer verder groeien. De hoofdrank van de plant mag nog een tweetal meter verder groeien, daarna wordt deze afgeblokt. Haal ook de koppen van zijranken weg.
Tip: Het uiteinde van de afgesneden kop ingraven. De pompoen kan wat water "Bloeden" en met wat geluk vormen zich hier op het uiteinde van de kop ook weer wortels mocht dit in de buurt van een blad zijn. 

Daarna is het vooral zorgen dat de pompoen ruimte heeft om te groeien. Na verloop van tijd zal de zijrank naast de pompoen weggehaald worden. Probeer te beletten dat de pompoen aan de hoofdrank begint te trekken leg iets onder de rank zodat dit niet kan gebeuren. Haal ook alle eventuele wortels weg die voortkomen uit de hoofdrank, deze gaan ervoor zorgen dat de hoofdrank vastraakt aan de grond waardoor de pompoen beschadigd kan worden.

Om de groei van de pompoen zo optimaal te laten gebeuren is bewatering van groot belang. De grond moet altijd vochtig zijn, echter niet te nat. Droogte is uiteraard uit den boze. Om wortelrot te voorkomen wordt er nooit bij de hoofdwortel bewaterd.

Dit artikel is deel twee.
Lees hier deel 1 van reuzenpompoenen kweken.

#3191