menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 23 juni 2024

Kruiden EHBO: de natuurlijk reisapotheek

Het is volop zomer en heel wat mensen hebben reisplannen of zijn al begonnen aan hun avontuurlijke trip. Maar wie de natuur intrekt voor meerdere dagen of in het wild kampeert, loopt wel eens kans op een klein ongemakje of ongelukje. Gelukkig heeft moeder natuur voor alles een oplossing en dus ook voor kleine kwaaltjes want bij elke kwaal past er wel een geneeskrachtig kruid.

We trekken de natuurlijke medicijnkast voor je open en geven je graag wat tips die je kunt meenemen in jouw backpack.

Camperen in het wild

Brandnetel jeuk: hondsdraf en weegbree

Iedereen kent het vervelende gevoel als je per ongeluk tegen brandnetels aanloopt. Het prikkende en jeukende gevoel is niet levensbedreigend maar toch best vervelend. Je kan op dat moment 2 dingen doen: je verzoenen met de gedachte dat het mierenzuur goed is tegen reuma en jicht of een helend middeltje zoeken om de pijn te verzachten. En meestal hoef je niet ver te zoeken, doorgaans groeit de oplossing in de buurt van brandnetels. Hondsdraf is een klein plantje met paarse bloemen die bloeien van april tot juni. Pluk een paar blaadjes en knijp ze fijn. Het sap kan je op de pijnlijke plek aanbrengen. Vind je geen hondsdraf, dan kan je ook weegbree gebruiken voor hetzelfde doel. De brede weegbree komt ook goed van pas als je een blaar op je voet dreigt te krijgen. Zoek een breed weegbreeblad, kneus het en leg het op de geïrriteerde huid.

Insectenbeten: lavendelwater

Muggen en andere vervelende insecten kunnen de pret vergallen. Ben je gestoken dan kan je de jeuk verzachten met lavendelwater. Het kalmeert de huid waardoor de jeuk vermindert en het helpt ook preventief en voorkomt insectenbeten. Het is zelfs een handig middeltje om tekenbeten te voorkomen. Insecten hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kan zelf lavendelwater maken of kopen in de handel.

Blauwe plekken: Arnica

In jouw reisapotheek mag Arnica zalf niet ontbreken. Het is een natuurlijk middel tegen blauwe plekken en builen. Arnica, ook wel valkruid genaamd, heeft zijn naam niet gestolen. Het bevordert de doorbloeding en herstelt de huid sneller. De plant is niet overal te vinden, daarom neem je best de zalf die je kan kopen in de handel, van thuis uit mee. Als je tijdens je reis valt of ergens tegenaan loopt smeer er dan onmiddellijk de helende zalf op. Het helpt tegen blauwe plekken, builen maar ook tegen insectenbeten en om stijve spieren te verlichten. 

Hondsdraf - lavendel - Arnica

Blaren en zweetvoeten: bijvoet

Bijvoet (Artemisia vulgaris) is een plant die vroeger door pelgrims werd gebruikt tijdens lange wandelingen. Ze legden de blaadjes in hun schoenen om langer te kunnen stappen. Je vindt de plant haast langs alle veldwegen. In het voorjaar zie je de groene toefjes al. Die groeien langzaam uit tot een tak van soms 1,50 m. Daar komen dan donkergroene bladeren aan. Als je de blaadjes omdraait, zie je de grijze onderkant.
Wetenschappers hebben het kruid onderzocht en vinden niet meteen wonderbaarlijke stoffen die je in een roes van zevenmijlslaarzen brengen. Het enige wat zijn nut zou kunnen verklaren, is de samentrekkende werking van de bijvoetstof. Die zorgt ervoor, dat je voeten niet te vlug gaan zweten en vochtig worden. Daardoor vermindert de kans op blaren. Ideaal als je op trektocht vertrekt. 

Kneuzingen: smeerwortel

Smeerwortel wordt al sinds de oudheid gebruikt als middel tegen huidwonden en botbreuken. Als je tijdens een wandeling je bezeert en je hebt niet onmiddellijk iets bij de hand dan kan je smeerwortel gebruiken. Leg de gekneusde bladeren van de plant op de zere plek. De plant groeit in de meeste bermen. De werkzame stoffen zullen door de huid worden opgenomen en versnellen het herstelproces bij peesontstekingen, bloeduitstortingen, blessures, kneuzingen of overbelaste spieren. Je kan natuurlijk ook zorgen voor smeerwortelzalf die je kant en klaar in de natuurwinkel of apotheek kunt kopen.


Diarree: braam

Een aftreksel van de bladeren of een extract van de vruchten van de braam zijn effectief tegen diarree. Braam is een medicinale plant, de vruchten zijn kleine vitaminebommen. Heb je last van buikloop tijdens je trip, dan kunnen bramen helpen. Ook een aftreksel van duizendknoop, munt of weegbree brengen verlichting. Een aftreksel maak je door de bladeren te snijden en te verpulveren zodat het sap makkelijk vrij komt. Giet er dan kokend water over, roer en laat afkoelen. Heb je niet de mogelijkheid om water te koken, neem dan een kleinere hoeveelheid koud water en plaats het mengsel een tijd in de zon.

Bijvoet - smeerwortel - bramen

Constipatie: paardenbloem

Heb je last van constipatie of verstopping dan kan de paardenbloem wonderen verrichten. De bladeren van deze plant hebben een vochtafdrijvende en laxerende werking. Enkele uren na het eten van de bladeren kan het al zijn effect hebben. Ook lijnzaad is een gekend middel. Als je snel last hebt van constipatie op reis, bijvoorbeeld door een wijziging in het eetpatroon, dan kan je ook preventief lijnzaad meenemen in je reiskoffer. 

Wagenziekte: gember

Misschien kijk je op tegen een verre reis, zeker als je last hebt van wagen- of zeeziekte. Omdat gember goed is tegen misselijkheid, zal het ook helpen om dit ongemak te voorkomen. De stof gingerol werkt maagversterkend. Je kan gemberpreparaten kopen of zelf een extract maken van verse gember, gemberpoeder gebruiken of gemberthee drinken. Het zou ook helpen tegen hoofdpijn, migraine en het stimuleert de spijsvertering. Drink een kopje gemberthee voor je op reis vertrekt, wellicht doet het zijn werk. 

Schoonmaken wonden: kleefkruid

Een onkruid dat snel gaat woekeren en overal blijft aankleven. Kinderen weten dit kruid wel te vinden tijdens een wandeling in de natuur. De balletjes van het kleefkruid blijven kleven aan je kleren en in je haar. Het kruid is echter geneeskrachtig en wordt gebruikt om allerlei huidaandoeningen te behandelen. Heb je onderweg een wonde opgelopen of een etterende zweer? Maak dan een aftreksel van de plant en breng het aan op de wonde. Thee van kleefkruid werkt ook ontgiftend voor het lichaam.

Paardenbloem - gember - kleefkruid#627Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).