menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 25 april 2024

Klimop tegen een muur & verwijderen

Klimop of Hedera is één van de meest voorkomende planten in België en Nederland. De reden is niet ver te zoeken: het stelt weinig eisen aan verzorging of bodem – liefst gewoon wat vochtig – en groeit snel door. Vaak wordt deze plant gebruikt als bodembedekker of als haag. Een oude vuile muur kan ook bedekt worden door de wintergroene bladeren, maar wanneer de klimop weg moet, blijven er vaak lelijke hechtwortels over.


Klimop of Hedera verwijderen van muur


Er zijn veel verschillende soorten, maar de meest gekende is de soort met zijn groene bladeren de Hedera helix. Deze slingerplant kan moeiteloos meters ver groeien. Wanner de klimop te veel begint te woekeren is dat meestal het moment waarop we besluiten om de gehele plant te verwijderen. Jammer want klimop is een bron van leven. Het dichte bladerdek vormt een ideale schuil- en slaapplaats voor tal van kleine vogels. De bloei van klimop tussen september en december trekt ook tal van insecten aan. In de winter leveren de besjes van klimop energie aan merels, spreeuwen en houtduiven.
Klimop tegen de gevel van de woning biedt bovendien nog eens extra isolatie en zorgt dat de muur beter beschermd is tegen vorst en regen.

Klimop maakt gebruik van weerhaakjes of hechtworteltjes om langsheen muren te kruipen. In oude muren met meer poreuze voegwerken kan schade ontstaan. Muren die helemaal kapotgaan en omvallen door klimop komt niet meer voor. In het begin van de 20ste eeuw werd nog gemetseld met kalkhoudende cementspecie die snel werd gebroken door klimop, maar hedendaagse mortel ondervindt daar veel minder last van.



Klimop verwijderen van de muur


Klimop als woekerplantKlimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten. Door het dichte bladerdek zal het vocht sneller onttrekken, Blijft het wortelgestel zitten dan zal de plant na enige tijd terug beginnen uitschieten. Het is dus belangrijk dat alle wortels ook worden weggenomen. Het enige wat dan nog achterblijft zijn de sporen en resten van hechtwortels.
Met een onkruid- of gasbrander kan je de wortels verschroeien en met een harde borstel de laatste restjes wegschrobben. Heb je meer tijd dan drogende hechtworteltjes ook vanzelf op waardoor je na enkele weken met een borstel het meeste kan weghalen.
Let op met het gebruik van een hogedrukspuit. Daarmee kunnen de restanten ook verwijderd worden, maar vaak spuit je losse stukjes voeg ook weg.
Een duurder alternatief is het laten zandstralen van de muur en hervoegen.

 

#5372Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon