menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Insectenhotel: waar ophangen en hoe onderhouden

Al jaren zijn insecten- en bijenhotels ontzettend populair! Door het ophangen van een insectenhuis bied je nuttige soorten een geschikte plek om zich voort te planten, waardoor ze hun waardevolle werk kunnen blijven doen. Zo helpen ze bij het bestuiven van gewassen, zodat jij later vruchten kunt oogsten, helpen ze bij het bestrijden van plaaginsecten zoals bladluizen en dienen ze als voedselbron voor andere dieren zoals vogels en egels. De onschatbare waarde van deze insecten voor de natuur en ons ecosysteem staat buiten kijf!

Hang een insecten- of bijenhotel op in de tuin

Soorten insectenhotels

Insectenresorts worden in diverse vormen en kleuren ontworpen en vervaardigd, waarbij sommige modellen al wat efficiënter zijn dan de andere. Hoewel de meeste kant-en-klaar worden aangeboden, zijn er ook knutselpakketten verkrijgbaar waarmee je zelf een bijenhotel in elkaar kunt zetten. Een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen! Of misschien bouw je er volledig zelf één als je graag creatief bezig bent! Er zijn hotels die specifiek gericht zijn op solitaire bijen of hommels maar dikwijls zijn ze bedoeld om meerdere soorten aan te trekken. Ze ogen vaak zeer decoratief en brengen een kale tuinmuur meteen tot leven! Het is tevens bijzonder fijn en leerrijk om insecten te observeren en te determineren.

Zodra de zon doorheen de wolken breekt en het warmer wordt, gaan solitaire bijen op zoek naar een plek om zich te nestelen. Meestal zijn de eerste bezoekers van het hotel de gehoornde en de rosse metselbijen, die op zoek gaan naar het perfecte buisje om meerdere eitjes in af te zetten. Afhankelijk van het type hotel dat je hebt, kun je naast wilde bijen ook andere gasten verwachten, denk maar aan lieveheersbeestjes, gaasvliegen, vlinders, oorwormen,... alsook parasitaire soorten.

Waar hang je een insectenhotel op?

Plaats een insectenhotel op een zonnige plek in de nabijheid van bloemenHang een insectenhotel niet zomaar op. Om succes te hebben zijn er enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Insecten houden van warmte en zonlicht. Hang de kast bij voorkeur op een zonnige plek of halfschaduw. Een aantal uren zon per dag is essentieel, bij voorkeur 's ochtends zodat insecten hun vleugels kunnen opwarmen. Zorg ervoor dat de kast goed beschermd is tegen regen en wind
 • Om te kunnen overleven hebben insecten nectar nodig. Kies daarom een plek met veel nectarrijke bloemen of maak jouw tuin aantrekkelijk voor tal van insecten door nectarrijke bloemen te planten of te zaaien. Zo bestaan er speciale mengsels die ideaal zijn voor het aantrekken van insecten. Bloembollen zijn tevens een waardevolle aanvulling.
 • Hang het insectenhotel minimaal op kniehoogte, maar bij voorkeur tussen 1 en 2 meter hoogte
 • Laat het insectenhotel altijd op dezelfde plek staan en verplaats het niet. Als je het in de winter naar een warmere plaats zou verhuizen, zullen de insecten mogelijks te vroeg uitkomen en het niet overleven.
 • Leg in het deel dat bestemd is voor vlinders wat takjes waaraan ze zich kunnen vastgrijpen. Ook voor lieveheersbeestjes zijn wat takjes of stro nuttig.

Solitaire bijen bezoeken insectenhotel

Hoe onderhoud je een insectenhotel?

Het is niet nodig om het insectenhotel een grondige schoonmaakbeurt te geven, laat de natuur zijn gang maar gaan! 

 • Wil je de basis van het hotel na de winter toch wat oplappen, gebruik dan enkel zuiver water en vermijd schoonmaakmiddelen. De geur kan insecten afschrikken en ervoor zorgen dat ze het hotel niet willen bezoeken.
 • Om diezelfde reden gebruik je best geen verf of vernis om het hout te behandelen. Indien je het hout van het frame toch wenst op te frissen, gebruik dan enkel natuurlijk bijenwas of natuurlijke oliën zoals zonnebloemolie. Behandel nooit de buisjes of blokken hout waarin de insecten nestelen.
 • Laat de buisjes en de houtblokken in het hotel verder met rust. Hierin hebben bijen en andere insecten hun eitjes gelegd. Het kan een jaar duren voordat de larven uitkomen. 
 • Solitaire bijen nestelt in insectenhotelVoeg indien nodig nestmateriaal toe aan het insectenhotel. De buisjes kunnen namelijk door de wind uit het hotel vallen, maar ook vogels kunnen schade aanrichten. Koolmezen bijvoorbeeld pikken maar al te graag aan dichtgemetselde buisjes en kunnen een insectenhotel leegroven. Het plaatsen van een gaas voor het insectenhotel kan een oplossing bieden. Zorg bij het (her)plaatsen van de buisjes of houtblokken dat alles stevig vastzit.
 • Wist je dat er ook transparante nestbuisjes bestaan? Deze worden voornamelijk gebruikt bij educatieve insectenhotels.
 • Een goed insectenhotel bevat verschillende soorten buisjes met verschillende diameters waaronder bamboebuisjes, holle stengels en rietstengels. Na verloop van tijd kunnen deze gedeeltelijk vergaan waardoor het nodig is om ze aan te vullen. Gooi de oude niet weg aangezien er nog eitjes in aanwezig kunnen zijn. 
 • Een insectenhotel is doorgaans na 2 tot 3 jaar aan vervanging toe, omdat er steeds minder insecten het hotel zullen bezoeken. Gooi een oud insectenhotel niet weg, maar plaats het nog een tijdje op een schaduwrijke plaats, zodat er geen nieuwe insecten meer worden aangetrokken, maar de larven die er nog in zitten, zich wel nog verder kunnen ontwikkelen.

Om de afnemende insectenpopulatie te helpen, willen we je graag aanmoedigen om een insectenhotel op te hangen en jouw tuin op een natuurlijke manier en met nectarrijke, (inheemse) beplanting in te richten. Als je het hotel op de juiste plek ophangt, heb je bijna altijd succes, al moet je soms wat geduld hebben!

#6043Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).