menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 mei 2024

In harmonie met onkruid

Samenwerken met de natuur

Onkruid in voegen muur

Iedereen herkent het wel: ongewenste, snel teruggroeiende kruiden tussen tegels en andere beplanting. Ze worden vaak gezien als een vervelende plaag waardoor de tuin een onverzorgde uitstraling krijgt. Maar toch is deze spontane vegetatie nuttig voor de natuur en lokken ze heel wat vogels en insecten naar de tuin. Leer onkruid herkennen en kies voor natuurlijk tuinieren.

Elke zomer komt onkruid spontaan terug en blijft het woekeren tot aan de winter. In deze periode bedekt en voedt het onkruid de bodem en zorgt het voor bescherming tegen uitdroging. Het is tevens voor vele insecten zoals vlinders en motten, een schuil- en slaapplaats of voor bijen een bron van voeding. Veel van deze wilde planten kan je verwerken in gerechten zoals salades of kruidenboter, denk maar aan goudsbloem, paardenbloem en madelief. Wied dus niet je volledige tuin maar ga voor wildplukken. Door het onkruid selectief te gaan plukken, hou je de biodiversiteit in stand.

Eetbaar onkruid

Paardenbloem ( Taraxacum officinale)Paardenbloem (Taraxacum officinale)
Dit kruid wordt gekenmerkt door zijn typische stervormige gele bloem. De paardenbloem is een vaak voorkomende plant in het gras en verwijder je best door de lange, stevige penwortel uit te trekken. Verwerk de bladeren fijngesneden in salades en gebruik de bloemen ter decoratie of maak er confituur van (zonder de steeltjes en blaadjes). Ook mooi bij het maken van een bloemenkrans.


Brandnetel in de keukenBrandnetel (Urtica)
Brandnetel zorgt bij aanraking voor een jeukende branderige huidirritatie. Gelukkig blijft deze pijn nooit langer dan een dag, maar wees bij het wieden toch voorzichtig en gebruik een stevige tuinhandschoen. De bladeren van deze plant worden in de keuken vaak gebruikt in soep en brandnetelthee. Eens gekookt of gedroogd, zijn de brandharen van de plant niet meer actief. Eén kopje brandnetelthee per dag helpt bij het zuiveren van je bloed en laat je huid en haar stralen.

Grote weegbree (Plantago major subsp. major)
Is de pijn van een brandnetel niet te houden? Verlicht dan de pijn met het blad van de grote weegbree. Deze plant groeit vaak in de buurt van brandnetels en bevat sap dat de pijn verzacht en de ontsteking remt. Het blad van de weegbree kan rauw gegeten worden, maar ook gestoofd als gekookt in soep en gerechten. Gebruik hiervoor de jonge bladeren. Oudere bladeren zijn bitter en moeilijk te bereiden. Ook lekker in een smoothie met fruit!

Veldzuring of zurkelVeldzuring of zurkel (Rumex acetosa)
Veldzuring is een heel bekende wilde groente. Enkel de bladeren zijn eetbaar en geven een frisse zure smaak af. Dankzij deze typische smaak is de veldzuring niet te missen in recepten en kan het zowel rauw gebruikt worden in salades, bereidt in soep of saus, maar ook gedroogd en vermalen als extra kruiding. Het vormt een belangrijk ingrediënt bij de bereiding van paling in't groen. 


Schermbloem zevenbladZevenblad (Aegopodium podagraria)
Zevenblad herken je aan zijn zeven deelblaadjes en hoge witte schermbloemen. Het is een sterk woekerend onkruid dat moeilijk is in te toomen. Maar niet alles hoeft op de composthoop te belanden. De bloemen zijn mooi te verwerken in bloemstukken en de blaadjes zijn heerlijk te verwerken in aardappelpuree of saus. Tip: maak met de jonge blaadjes heerlijke zevenbladpesto.

#5765Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon