Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/hoe_spruitjes_toch_lekker_kunnen_zijn

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 april 2021

Hoe spruitjes toch lekker kunnen zijn

Spruitjes zijn een typische wintergroente die verkrijgbaar is  van oktober tot maart. Ze ontwikkelen zich in de bladoksels van de spruitkoolplant, langsheen de lange en harde stengel.  De typische bittere smaak wordt niet door iedereen gelust, en zeker niet bij kinderen.

Hoe spruitjes toch lekker kunnen zijn

Door de aanwezigheid van  zwavelhoudende stoffen verspreiden deze klein kooltjes tijdens  het koken bovendien een onaangename geur die de groente nog minder aantrekkelijk maakt. Een geur die nog sterker wordt bij het te lang koken. Maar door ze kort te bakken of te blancheren en ze met lekkere kruiden te bestrooien kunnen ze toch heel lekker zijn! Bovendien zijn ze een superbron van onder andere vitamine A en C, mineralen en vezels. Doordat ze voor een groot deel uit water bestaan zijn ze ook  caloriearm en passen ze dus perfect in een gezonde levensstijl.

Spruitjes in de keuken

Let er bij de aankoop van de kleine kooltjes op dat ze stevig zijn en een frisgroene kleur hebben. De spruitjes moeten goed gesloten zijn. Bewaar ze in een papieren zak in de koelkast en dit maximum een vijftal dagen.
Het reinigen gebeurd best als volgt: verwijder de buitenste lelijke bladeren en snijd onderaan een stukje van de aanzetwortel af. Was ze grondig in water en maak een kleine inkeping onderaan om de gaartijd in te korten.
De smaak is zachter als je ze beetgaar bakt, blancheert of heel kort kookt. Ook de voedingswaarde blijft op die manier beter behouden.

spruitjes blancherenPittige spruitjes:
Het perfecte gerecht om spruitjes te leren eten.

Wat heb je nodig:

  • 200 gram groene spruitjes
  • olijfolie
  • zout en peper
  • gemberpoeder
  • 3 eetlepels currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • een handvol taugé
  • zoete peper
  • verse koriander
  • eventueel arrow root (als sausbinder)

Hoe maak je het:
Blancheer de gereinigde spruiten beetgaar in een 5 à 10 tal minuten. Spoel intussen de zoete peper en taugé. Snijd de zoete peper in fijn reepjes en stoof ze samen met de taugé kort in wat olijfolie. Voeg er de currypasta en kokosmelk aan toe en kruid verder met peper, zout en wat gemberpoeder. De saus kan je eventueel extra indikken met een bindmiddel zoals arrow root. Meng de gegaarde spuitjes onder de saus en groenten en werk af met wat versnipperde verse koriander.
Dit gerecht is nog lekkerder in combinatie met rijst.

#4946

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies