menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Het kiezen van een bloemenweide

Een weide gekleurd met verschillende soorten bloemen... Het is een beeld dat doet wegdromen naar een zonnige wandeling in de natuur maar met een gezaaide bloemenweide in de tuin, kan je er deze zomer gewoon thuis van genieten.

Een bloemenmengsel kies je niet zomaar op basis van kleur of wat je graag ziet. Om zeker te zijn dat de bloemen het goed gaan doen, neem je een bloemenmix dat is aangepast aan de grondsoort en standplaats. Pas daarna kan je jouw lievelingsmengsel kiezen en zaaien. We zetten alle soorten bloemenweides voor je op een rijtje.

Veldbloemen in de natuur

Welke bloemenmix kies je?

Eénjarig of meerjarige bloemenmengsels

Allereerst kunnen bloemenzaden worden opgedeeld in éénjarige, tweejarige en meerjarige zaden. Zoals de naam doet vermoeden, leven éénjarige bloemen maar één seizoen (of 1 jaar) en meerjarige meerdere seizoenen (of jaren). Het voordeel van een éénjarig grasland is de grotere variëteit aan kleuren, soorten en vaak langere bloeiperiodes. Het nadeel is dat de grond elk jaar opnieuw moet bewerkt en ingezaaid worden. Dit in tegenstelling tot meerjarige bloemenweides die zonder veel werk elk jaar vanzelf terugkeren. Wil je genieten van beide voordelen, dan zijn er ook nog de gemixte mengsels van één-, twee en meerjarige bloemen zoals het wilde bloemenmengsel en de wilde bloementuin. Welke bewerkingen er nodig zijn alvorens in te zaaien, lees je hier.


Zonnige of schaduwrijke bloemenweides

In de schaduw van een boom, muur of gebouw zaai je best een ander mengsel dan op open zonnige plaatsen. De bloemen krijgen hier maximaal maar een aantal uren per dag zon en moeten het verder doen met een donkere, humusrijke soms vochtige standplaats. De meeste bloemenmengsels overleven hier niet lang, maar gelukkig zijn er ook bloemzaden speciaal voor schaduwrijke plaatsen. Ze zorgen voor een kleurrijke bloemenoase waar ook veel insecten op af komen.

Soorten bloemenweides om in te zaaien

Bloemenmengsels met een functie

Naast de standplaats en levensduur, kan een bloemenwei ook gezaaid worden om een speciale reden. Algemeen trekken ze allemaal veel nuttige insecten aan maar sommige doen dit net iets meer. Zo heb je uniek samengestelde mengsels voor vlinders, bestuivers of lieveheersbeestjes. Ook vogels kan je naar jouw tuin lokken met een vogelbloemenmix waarvan de zaden een lekkernij voor ze zijn. Maak er een waar paradijs van en combineer met insectenhotels en vogelnesten.

Maar een bloemenwei kan nog zoveel meer zijn. Zo kan je er een pluktuin van maken met snijbloemen of bloemen om te drogen. Of misschien hou je van bloemen in de keuken, dan mag een eetbare bloemenwei niet ontbreken in de tuin.

Kortom, een bloemenwei is zoveel meer dan enkel de prachtige kleuren van alle bloemen samen. Ontdek nu ook alle andere bloemzaden in onze bloemenshop.

#1370Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon