menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Het juiste tuingereedschap voor elke tuinier

Het juiste tuingereedschap voor het najaar

De nachten worden frisser en de meeste bloemen bloeien stilaan uit: het najaar staat duidelijk voor de deur. Tijd dus om de tuin een opknapbeurt te geven voor de laatste maanden van het jaar. En goed tuingereedschap vormt hiervoor dé basis.

Om te starten volstaat het om een basisuitrusting aan gereedschappen aan te kopen. Eenmaal de tuin specifiek wordt onderhouden kan er extra gereedschap toegevoegd worden om de specifieke tuinklusjes sneller en beter te kunnen doen.

Het juiste gereedschap kiezen

Goedkoop is meestal duurkoop, en dat geldt ook vaak op het gebied van tuinmateriaal. Meestal zal een gereedschap uit gegoten ijzer langer meegaan dan eentje dat gelast is. Maar tegenwoordig worden ook steeds vaker werktuigen met stelen of grepen van glasvezel aangeboden, naast de ijzeren of houten tuingereedschappen. Deze soort tuingereedschappen zijn vaak sterker dan hun houten varianten. Het proberen waard dus.

Onmisbaar in jouw tuinhuis

Bij het onderhoud van de tuin denken we als eerste aan snoeien. Want een tuin leeft en dient tijdig een snoeibeurt te krijgen met een goede snoeischaar. Kies voor een schaar die gemakkelijk ligt in je hand en bovendien scherp en krachtig is zodat je moeiteloos takken tot 1 cm kan doorknippen zonder een grote scheurwonde achter te laten.

De spade is eveneens een gereedschap die vaak zal gebruikt worden in de tuin. Ze komt van pas bij allerlei graafklusjes zoals aan- en verplanten, drainage leggen, tuinpalen plaatsen... Er kan gekozen worden tussen een spade met rond blad, ofwel voor een schop met een rechte spade. Een spade met een recht blad is ideaal om sleuven te graven. Maar om grond weg te voeren is een schop met een rond blad beter geschikt, want met het rechte blad van de spade is de losse aarde moeilijker op te scheppen.


Daarnaast zijn er twee types harken die eveneens een must zijn in de tuin. De tuinhark en de gazonhark. Grond gelijk trekken en egaliseren kan snel met de tuinhark. Dit is een gereedschap met sterke en harde tanden. Hiermee kunnen kluiten aarde losgemaakt worden en organische materialen samengeharkt worden. Draai de hark om, om de grond te egaliseren. De gazonhark of bladhark wordt gebruikt om afgevallen bladeren van het gazon te harken. Deze heeft een typische bouw van vele lange tanden die op het einde geplooid zijn. Samen met de tuinafvalzak is dit klusje in een mum van tijd geklaard. Weinig tijd? Gebruik dan een elektrische bladblazer en blaas alles op een hoopje bijeen.
De Multihark is een verbetering op de traditionele hark. Met deze multifunctionele tuinhark combineer je harken, zeven en scheppen, letterlijk in een handomdraai en zonder te bukken. De unieke constructie staat borg voor doeltreffend en comfortabel tuinieren. De hark met ergonomische steel is ijzersterk en toch licht van gewicht en bestaat uit hoogwaardige, duurzame materialen.

De Multihark met stevige tanden en ergonomische steel
De Multihark met stevige tanden en ergonomische steel

Bewatering is vaak een element die zorgt voor het slagen en de goede groei van planten. Belangrijk is een tuinslang die alle hoeken van de tuin kan bereiken. Een tuinslang moet bovendien stevig genoeg zijn zodat ze niet snel dubbel plooit waardoor het water geblokkeerd wordt. Kies de tuinslang dan ook weer niet te stug, omdat ze dan moeilijker te hanteren zal zijn. Heeft u veel perkjes en hoekjes, dan is een tuinslanggeleider een ideaal hulpmiddel om geen bloemen of planten te vernielen of te kraken.

Wie een gazon heeft, heeft ongetwijfeld ook een grasmaaier of -robot staan. Maar vervelende hoekjes en kantjes worden vaak vergeten of met een grasschaar manueel geknipt. Gelukkig bestaan er ook hier al ergonomische tools voor zoals de kantjesmaaier. Even ermee langs de kant en weg is het gras.

Graskanten maaien met Cramer

Om de tuinslang op te bergen kan je kiezen voor een tuinslangtrolley, maar eveneens voor een decoratieve tuinslanghouder die gerust in het zicht van de tuin mag gehangen worden vanwege hun rustieke uitstraling.

Om zaailingen te planten, bloempotten te vullen,… is een sterk handschopje een must. Kies een model dat gemakkelijk in de hand ligt. Niets is zo vervelend als werken met materiaal dat niet gemakkelijk te hanteren is.

Een schoffel tenslotte is onmisbaar bij het verwijderen van onkruiden. De schoffels zijn te koop als geslepen en als gesmeden werktuigen. De schoffels uit gesmeed metaal hebben een taps blad dat blijvend scherp zal zijn. Deze zijn over het algemeen duurder dan de geslepen schoffels.

#3145Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon