menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 april 2024

Het Grote Vogelweekend: 27 & 28 januari 2024

Ben je er net als Tine Embrechts klaar voor? Turf dan op 27 en 28 januari 2024 de tuinvogels die bij je neerstrijken. Voor jou levert het 15 minuten vol verwondering op, voor Natuurpunt waardevolle data voor het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen.

In Nederland gaat de Nationale Vogeltelling door op 26, 27 én 28 januari 2024. Tel mee en help Vogelbescherming Nederland informatie verzamelen om de tuinvogels beter te helpen en te beschermen.

Ontdek hier hoe je aan de slag kan om de vogels te lokken naar jouw tuin.

Het grote vogelweekend 2024

Hoe werkt de Vogeltelling?

Meetellen is simpel. Van de echte vogelkenner tot de occasionele vogelliefhebber: iedereen kan vogels tellen en zo zijn steentje bijdragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen.

Hoe tel je op de juiste manier?

 1. Maak je tuin of terras vogelvriendelijk: voorzie goed vogelvoer en proper water voor en na de vogeltelling.
 2. Neem het tellijstje van Natuurpunt en je verrekijker (niet noodzakelijk) bij de hand en bekijk de vogels in je tuin of op je terras gedurende 15 minuten.
 3. Noteer per soort het aantal verschillende vogels dat je tijdens jouw telling zag en geef je telling in op de website van Natuurpunt.
 4. Tel je nog een keer op een ander tijdstip tijdens het weekend? Geef dan een nieuwe telling door. Overvliegende vogels tellen niet mee. 

Geen vogelexpert? 

De huismus, koolmees, vink: er bestaan heel wat vogelsoorten. Niet evident om deze allemaal van elkaar te onderscheiden. Gelukkig hoef je geen ornitholoog te zijn om ze te herkennen! Op de website vind je heel wat hulpmiddeltjes zoals een overzicht van de meest voorkomende tuinvogels. Daarbij vind je steeds een afbeelding en wat uitleg om ze makkelijker te herkennen. Ook staan er tijdens het telweekend experts klaar om al je vragen over vogels te beantwoorden.


Hoe voeder je vogels

Roodborstje op de voedertafelIn de winter vinden vogels minder voedsel, terwijl ze dan juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten verdwijnen onder de grond, bessen zijn geplukt en regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken.

10 regels voor het voeren

 1. Voeder gevarieerd: beperk deegwaren en voorzie ook granen, nootjes of appels.
 2. Voorzie proper drinkwater: vervang dagelijks een vogelbad of soepbord met een bodempje water.
 3. Voorzie vetbollen alleen tijdens de winter, bij echt koud weer. Hang ze aan een flexibele tak, buiten bereik van ratten en muizen.
 4. Laat bladafval liggen, dat gebruiken de vogels om hun nestje mee te bouwen.
 5. Een dakje boven de voedertafel zorgt ervoor dat je voeder langer goed blijft.
 6. Zorg dat de vogels snel dekking kunnen vinden in een doornstruik, dichte struik of haag.
 7. Leg de voederplaats niet te dicht bij het raam aan en vermijd raamslachtoffers.
 8. Breng voedsel het hele jaar door gespreid aan in je tuin en trek zo verschillende vogelsoorten aan.
 9. Denk ook aan natuurlijk voedsel: plant enkele bessenstruiken in je tuin.
 10. Na de winter volgt de broedtijd: heggen en nestkasten zijn logische broedplaatsen, maar ook een rommelig hoekje helpt.

In Nederland is er een Nationale Tuinvogeltelling op 26, 27 en 28 januari 2024. De telling kan worden ingegeven via mijntuinvogeltelling.nl.

#5980Natuurpunt

Bron: Natuurpunt

Terug naar boven icoon