Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/het_gazon_vervangen_gazonvervangers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 8 augustus 2022

Leuke alternatieven voor gazon: betreedbare bodembedekkers

De verandering van het klimaat, met een steeds droger wordende zomer als gevolg, zorgt ervoor dat onze gazons het hard te verduren krijgen. Nu is het zo dat een gezonde grasmat behoorlijk snel opfleurt na enkele noemenswaardige regenbuien maar op sommige plaatsen afhankelijk van de bodem en de ligging gebeurt dit jammer genoeg niet. Ook plagen zoals engerlingen en emelten kunnen een behoorlijk nefaste invloed hebben en zijn niet altijd even gemakkelijk te bestrijden. Voor kleinere oppervlakken in tuinkamers of voor de kleinere stadstuinen zijn er enkele leuke alternatieven in de vorm van altijd groene bodembedekkers die je, zei het soms beperkt, kan betreden. Allen houden ze van de zon en vragen ze een humusrijke licht vochthoudende bodem.

Voordelen van bodembedekkers

Deze bodembedekkers zijn na verloop van tijd, indien ze zijn dichtgegroeid, sterk onkruidwerend en kunnen leuk worden gecombineerd met in het voorjaar bloeiende bloembollen of met enkele aantrekkelijke vaste planten die voor leuke accenten zorgen. De meeste bodembedekkers vragen weinig tot geen onderhoud dus in tegenstelling tot gazon heb je ook weinig tot geen restafval, ook de aankoop van een vaak dure gazonmaaier wordt hier compleet overbodig.

Leuke alternatieven voor onze grasmat

Vetmuur of Sagina subulata heeft vele kleine witte bloemetjes in de zomermaanden. Het is een heel laaggroeiende bodembedekker van maximum 5 cm hoog. Door de zeer dichte groeikenmerken van deze 

vetmuur - sagina subulatabodembedekker lijkt dit plantje wel op mos en is het een uitstekende grasvervanger. Een aantrekkelijk alternatief voor een klein grasperk en een leuke soort voor de rotstuin of tussen de voegen van flagstones of stapstenen. 

Vetmuur heeft ook een mooie geelgroene varieteit, Sagina subulata 'Aurea'. Vetmuur houdt van de zon maar ook van halfschaduw en een humusrijke licht vochthoudende bodem. Leuk in combinatie met narcissen, krokussen en tulpen. Ook de verschillende ijzerhard soorten komen in dit groen tapijt fantastisch tot hun recht.

Ook loopkamille (Chamaemelum nobile 'Treneague') kan gras vervangen. Deze rotsplant bloeit zelden meer geurt heerlijk als je ze betreedt. Loopkamille verlangt naar een plaats in de zon waar de bodem in geen geval mag uitdrogen. Een goede vochthoudende voedingsrijke bodem is dus een must. Verder kan loopkamille goed in vorm worden gesnoeid en laat het zich goed combineren met tal van andere planten die voor de kleuraccenten kunnen zorgen. Een kanttekening bij deze soort, loopkamille kan bescherming nodig hebben tegen overvloedige regens, sneeuw en ijzige winters.

acaena_bodembedekker stekelnootjeOok Acaena of het stekelnootje houdt van de zon en is bovendien iets beter opgewassen tegen een droge bodem. De plant groeit zeer snel met ondergrondse worteluitlopers en is dus een uitstekende bodembedekker. Deze dichte mat is iets minder bestand tegen betreding dus hierbij worden er misschien beter staptegels- of stenen voorzien. Met zijn meer dan 70 varieteiten heb je de keuze tussen verschillende bladtinten, allen bloeien ze wit in de zomermaanden waarna er tal van stekelige roodbruine tot paarse vruchtjes verschijnen. Enkele leuke varieteiten zijn: Acaena microphylla 'Kupferteppich', Aceana 'Blue Haze' en Acaena buchananii, die iets hoger wordt.

Goudaardbei of Waldsteina ternata is een gemakkelijke bodembedekker die een dichte wintergoene mat vormt die sterk onkruidwerend werkt. Da plant is matig betreedbaar dus ook hier is een rondgang in staptegels een aanrader. Op zonnige standplaatsen bloeit deze aantrekkelijke plant in gele 'boterbloemachtige' trosjes die een leuke aantrekking hebben op bijen en hommels. De goudaardbei is een korte lentebloeier die in het voorjaar kan worden teruggeknipt om de aanmaak van nieuwe frisse bladeren te stimuleren. Een leuk alternatief dus voor kleine gazonzones met een frisgroen blad dat roodgroen verkleurt in de herfst.

Alternatieven voor het gazon zijn dus leuk om even over na te denken. In leuke combinaties met bloembollen, aantrekkelijke vaste planten, siergrassen en staptegels tover je het gazon om tot een onderhoudsvriendelijke oase die onmiddellijk zal bijdragen tot een grotere biodiversiteit in de tuin. Bovendien dient het gras niet meer wekelijks te worden gemaaid en blijft dus ook de aanschaf van een dure maaier achterwege.

 

Terug naar boven icoon