menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 24 juli 2024

Alternatieven voor gazon: betreedbare bodembedekkers

Met de klimaatverandering en de steeds drogere zomers staan onze gazons voor een flinke uitdaging. Hoewel een gezond gazon normaal gesproken snel herstelt na regenval, geldt dit helaas niet overal, afhankelijk van de bodemgesteldheid en ligging. Bovendien kunnen plagen zoals engerlingen en emelten een serieuze bedreiging vormen en zijn ze niet altijd gemakkelijk te bestrijden.


Gelukkig zijn er voor kleinere oppervlakten, zoals tuinkamers of stadstuinen, enkele leuke alternatieven in de vorm van altijd groene bodembedekkers die je (soms beperkt) kan betreden. Deze planten gedijen goed in de zon op een humusrijke, licht vochtige bodem.
Voordelen van bodembedekkers

Na verloop van tijd, wanneer deze bodembedekkers dicht zijn gegroeid, bieden ze een sterke weerstand tegen onkruid en kunnen ze prachtig gecombineerd worden met bloeiende bloembollen in het voorjaar of met enkele charmante vaste planten die voor leuke accenten zorgen. Het mooie is dat de meeste bodembedekkers weinig tot geen onderhoud vereisen. Dus in tegenstelling tot een gazon, heb je nauwelijks tot geen tuinafval. Bovendien is de aankoop van een vaak dure grasmaaier hier volledig overbodig.


Alternatieven voor gazon

1. Vetmuur of Sagina subulata

Deze bodembedekker bloeit van mei tot augustus met een zee van kleine witte bloemetjes. Met een maximale hoogte van slechts 5 cm, is het een echte laaggroeiende schoonheid. Door zijn dichte groeikenmerken lijkt deze bodembedekker wel op een weelderig tapijt van mos, waardoor het een uitstekend alternatief is voor gras. Perfect voor wie op zoek is naar een oplossing voor een klein gazon, en het is ook een geweldige toevoeging aan rotstuinen of tussen de voegen van flagstones of stapstenen. Vetmuur heeft zelfs een prachtige geelgroene variëteit, Sagina subulata 'Aurea'.

Deze plant gedijt zowel in de volle zon als in de halfschaduw, en geeft de voorkeur aan een humusrijke bodem die licht vochtig blijft. Combineer Sagina met narcissen, krokussen en tulpen. Ook de verschillende soorten ijzerhard (Verbena) komen goed tot hun recht in dit groene tapijt.

Vetmuur of Sagina subulata -  Loopkamille of Chamaemelum nobile 'Treneague'

2. Loopkamille of Chamaemelum nobile 'Treneague'

Loopkamille is een ideale vervanger voor gras. Deze rotsplant bloeit zelden, maar verspreidt een heerlijke geur wanneer je eroverheen loopt. Ze verlangt naar een zonnige plek waar de bodem altijd vochtig en voedingsrijk blijft. Een goede vochthoudende bodem is dus essentieel voor haar welzijn. Loopkamille kan goed in vorm worden gesnoeid en laat zich gemakkelijk combineren met diverse andere planten die voor kleuraccenten zorgen.

Een kleine kanttekening bij deze plant: loopkamille kan wat bescherming nodig hebben tegen overvloedige regenval, sneeuw en strenge winters. Maar met de juiste zorg zal ze je tuin zeker verrijken met haar schoonheid en geur!


3. Stekelnootje of Acaena

Het stekelnootje is een zonaanbidder en is iets beter opgewassen tegen een drogere bodem. Deze plant groeit razendsnel dankzij ondergrondse worteluitlopers en vormt zo een uitstekende bodembedekker. De dichte mat is echter minder goed bestand tegen betreding, dus het kan handig zijn om staptegels- of stenen te plaatsen.

Met meer dan 70 variëteiten heb je de keuze uit verschillende bladtinten, maar allemaal bloeien ze wit in de zomermaanden, gevolgd door stekelige roodbruine tot paarse vruchtjes. Enkele leuke soorten zijn: Acaena microphylla 'Kupferteppich', Aceana 'Dichte Matte' en Acaena buchananii, die iets hoger wordt.

Stekelnootje of Acaena - Goudaardbei of Waldsteinia ternata

4. Goudaardbei of Waldsteinia ternata

Een geweldige bodembedekker die een dichte, groene mat vormt, zelfs in de winter, waardoor het onkruid geen kans krijgt. De plant is matig betreedbaar, daarom is het toch slim om stapstenen te gebruiken om een doorgang te creëren. Op zonnige plekken komt deze charmante plant tot bloei met gele trosjes die een grote aantrekking hebben op bijen en hommels. 

De goudaardbei is een korte lentebloeier die in het voorjaar kan worden teruggesnoeid om de groei van nieuwe, frisse bladeren te bevorderen. Het is een fantastisch alternatief voor kleine gazonzones, met bladeren die frisgroen zijn en in de herfst verkleuren naar een prachtige roodgroene tint.

5. Koperknoopje of Leptinella squalida

Koperknoopje of Leptinella squalidaHet koperknoopje is een fantastische bodembedekker die gemakkelijk betreed kan worden. Dit kleine plantje, slechts 5 à 7 cm hoog, bloeit met ontelbare onopvallende bloemetjes die een heerlijke geur verspreiden. Op de juiste locatie groeit het snel tot een dichte mat van bruingroene blaadjes, die zelfs in de winter groen blijven! De blaadjes zijn prachtig geveerd en lijken wel op miniatuurvarens. In grote borders vormt het koperknoopje een mooie combinatie met heesters zoals Hortensia's en Acer palmatum.

Deze bodembedekker gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek, in een vochtige, goed doorlatende grond. Het wordt aanbevolen om ongeveer 12 planten per vierkante meter te voorzien. Tijdens de winter is het belangrijk om bescherming te bieden tegen overmatige regenval en sneeuw. Andere soorten zijn Leptinella squalida 'Platt's Black', Leptinella dioica 'Minima' en Leptinella potentillina.

Denk eens na over alternatieven voor het traditionele gazon! Met creatieve combinaties van bloembollen, prachtige vaste planten, sierlijke grassen en stapstenen, kun je jouw gazon omtoveren tot een onderhoudsvriendelijke oase die direct bijdraagt aan een grotere biodiversiteit in de tuin. En het beste van alles? Je hoeft niet meer wekelijks het gras te maaien, waardoor je de aanschaf van een dure grasmaaier kunt overslaan. Het is een win-win situatie voor zowel jou als de natuur!#5409Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).