menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2024

Wat is etherische rozenolie?

Wat is etherische rozenolie?


Als je tot de kern van het leven wilt doordringen, heb je echte etherische rozenolie nodig en geen parfumolie. Etherische olie bestaat uit luchtige en licht olieachtige bestanddelen van planten, struiken en bomen. Deze deeltjes zijn verantwoordelijk voor de stofwisseling. De plant maakt die bestanddelen zelf, maar waarom? Planten zijn slimmer dan we denken. Om zich voort te planten, zijn er in de meeste gevallen insecten nodig. Die bestuiven. Mooi bedacht, maar hoe komen die insecten tot bij de planten terecht? Wel: die planten produceren lekkere geurtjes! De insecten laten zich graag verleiden door die heerlijke aroma's en komen met alle soorten van genoegens een kijkje nemen. Sommige planten hebben hun geurfabriek ondergebracht in de bloemblaadjes, denk maar aan de rozen. Anderen hebben een lekker ruikende schil zoals sinaasappels, citroenen, … Ook zaden, schors, meeldraden, bladeren of stengels produceren soms een unieke geur, denk maar aan kardemom, vanille, saffraan, kaneel, rozemarijn of eucalyptus. De stoffen die deze specifieke geuren voortbrengen, noemen we etherische, essentiële of vluchtige oliën. We kunnen ze aan de planten of vruchten onttrekken door o.a. te destilleren, persen of weken.

wat is etherische rozenolie?

Je hebt wel heel wat planten of vruchten nodig om een beetje van deze olie te verzamelen. Daarom is etherische rozenolie ook peperduur. Voor een halve liter etherische rozenolie heb je vijf ton rozen nodig. Maar omdat de olie zo geconcentreerd is, creëren een paar druppeltjes al een intensieve rozentuingeur. En mag ik eerlijk zijn? Ik vind dat de pure olie niet eens overdonderend ruikt, maar doe eens een druppel etherische olie in crème,... dan komt de rozengeur helemaal tot zijn recht. Maar voor je nu euforisch aan de slag gaat, moet je eerst nog iets weten. Sommige oliën veroorzaken huidirritaties. Daarom moet je eerst altijd een beetje op een stukje huid aanbrengen en kijken hoe die daarop reageert.


Waarvoor gebruik ik etherische rozenolie?


waarvoor gebruik ik etherische rozenolie?Niet alleen mijn psyche, ook mijn lichaam verwen ik met etherische rozenolie. Zo blijf ik gezond! De damascener etherische rozenolie verzacht, werkt antidepressief, remt ontstekingen, en reinigt je huid en je bloed. Ik verdamp de etherische olie in een aromalampje. Enkele druppels in een bakje met water zijn meer dan voldoende om effect te hebben. Sommigen doen enkele druppels olie in hun badwater. Weet dan wel dat je de etherische olie altijd moet mengen met een draagstof, zoals een eetlepel amandelolie, grof zout of melk. Doe je dat niet, dan blijft de olie gewoon op het badwater drijven. Zwangere vrouwen passen het liefst goed op want de oliën werken soms te sterk. Ik ben in elk geval een grote fan, als ik een crème met etherische rozenolie op mijn huid smeer, wordt ze steviger. Kleine ongemakken, zoals schilferende plekken, herstellen en verdwijnen. Daarbovenop voel ik me na een tijdje sterker en levenslustiger.


Kan ik etherische olie ook inwendig gebruiken?


In verschillende boeken staat dat je etherische olie ook inwendig mag gebruiken. Pas daar toch maar mee op, want niet elke etherische olie is er zomaar geschikt voor. In Duitsland is het zelfs ten strengste verboden etherische olie in te nemen. De Fransen maken er niet zo'n probleem van.
Als je deze olie toch inwendig wilt gebruiken – nadat je een deskundige hebt geraadpleegd – neem dan de druppels na het eten in. Dan kunnen ze samen met je voedsel verteren. Hou je strikt aan het aanbevolen aantal druppels. Vergeet nooit dat etherische olie heel geconcentreerd is en je slijmvliezen kan aantasten.

Aromatherapeuten beweren dat je met etherische olie je voedsel op smaak kunt brengen. Als je dat echt wilt proberen, gebruik dan 100% echte bio-etherische olie. Wanneer de kruiden met pesticiden bewerkt zijn, kunnen die in de etherische olie terechtkomen. Gebruik zeker niet meer dan 10 druppels per dag. Maar nogmaals, pas op met inwendig gebruik, want sommige etherische oliën zijn giftig.

 

Meer weten? Lees het boek 

#5354
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).