Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/egels_in_nood

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 maart 2023

Help egels in het najaar

Egels in nood! Niet alleen de vogels maar ook de zoogdieren verdienen onze aandacht in de tuin. Een doorsnee tuin herbergt doorgaans heel wat zoogdieren die je zelden ziet. Velen zijn nachtdieren en ontwaken dus bij schemer en gaan slapen voor de ochtendstond. Ook egels zijn vooral 's nachts actief en gaan dus op zoek naar voedsel in je tuin als de avond valt. Toch zien we in het najaar vele jonge egels overdag ronddwalen, voor hen breekt nu een moeilijke tijd aan. Ze zijn volledig op zichzelf aangewezen en staan voor hun eerste winterperiode. Ze moeten voldoende reserves opslaan voor het ingaan van de winterslaap en zijn dus op zoek naar energierijk voedsel. En ja hoor, wij kunnen ze helpen!

Egels lokken naar de tuin
Egel verorbert slak in de tuin.

Wat staat er op het menu?

Egels eten voornamelijk slakken, regenwormen, vlinders, rupsen en duizendpoten. Maar ook fruit, aas en kleine reptielen is voor hen een echte lekkernij. Vooral rond deze tijd van het jaar eten de egels veel energierijk fruit en bessen. De winter brengen ze door in een goed geïsoleerd winternest omgeven door een dikke laag bladafval of compost. Oudere ervaren egels beginnen deze winterslaap reeds in november terwijl jonge egels pas gaan slapen wanneer het echt koud begint te worden rond januari. Zij gaan langer op zoek naar voedsel om een reserve voor de koude maanden op te bouwen. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de aard van de winter.

Hoe kan je de egels een handje helpen?

Je doet er altijd goed aan om in het najaar overdekte voederplaatsen voor de egels aan te leggen. In de handel zijn verschillende egel voedermixen te koop. Katten- of hondenbrokken lusten ze ook wel, maar deze droge brokken zetten te veel uit in de egelmaag waardoor dit ten stelligste wordt afgeraden. Vul het egelvoer naar hartelust aan met fruit en bessen of mix wat muesli met een goede portie pindakaas, ook een rauw eitje slurpen zij gretig naar binnen. Egels zijn dol op dit lekkers en bouwen hierdoor een goede vetreserve op voor de winter. Bij eten hoort natuurlijk ook drinken, voorzie de egels van vers drinkwater en hou ze weg van schaaltjes melk. Egels krijgen maag- en darmproblemen bij het drinken van koeienmelk en kunnen hierdoor ernstig verzwakken net voor de winter met alle nefaste gevolgen.

Jonge egel voeren
Jonge egel smult van egelvoeder

Een plaats om te overwinteren

Als je ze eten en drinken aanbiedt zullen ze je tuin ook regelmatiger bezoeken en dit misschien het gehele jaar door zodat ze ook jouw slakkenplaag in het natte voorjaar helpen bestrijden! Terug naar de winter nu, ook voor het vinden van een geschikte verblijfplaats tijdens de koude maanden kan je de egels natuurlijk helpen. Er worden egelhuisjes aangeboden in vele vormen en modellen en je kan er natuurlijk ook zelf eentje maken. Een goed houten schuilhok gevuld met stro, houtsnippers en papier is voor de egels een ideale winterverblijfplaats. Plaats het hok goed beschut op een tochtvrije plaats en bedek het eventueel met een laag bladafval maar hou de ingang vrij. Indien je zelf aan de slag gaat, zorg ervoor dat de ingang bestendig is tegen roofdieren. Een lange smalle ingang, of een hok in verschillende compartimenten is hier een goede oplossing. Een goede winterschuilplaats houdt egels langer in hun winterslaap, ze zijn ook minder geneigd hun rustperiode te onderbreken indien de temperatuur te veel daalt omdat ze in een slecht geïsoleerd hok verblijven. Hoe meer de egel zijn winterslaap onderbreekt, hoe zwakker het dier wordt en hoe groter de kans dat vooral jonge dieren de winter niet overleven.

Egels overwinteren in de tuin
Met een beetje geluk zullen egels dit hok niet alleen tijdens de winter gebruiken!

Ze brengen hier ook hun jongen groot en gebruiken het hok het gehele jaar door om voor het slechte weer te schuilen of als dagverblijf om in te slapen. Elk seizoen dus zal het egelhuis dienst doen en zullen de egels er met plezier gebruik van maken. Je doet er ook goed aan om keldergaten of putten af te dekken met een rooster. Egels op zoek naar een verblijfplaats komen hierin terecht en kunnen zich verwonden of komen om van de honger. Ook je vijver kan je egelveilig maken door een plankje in de vijver te leggen zodat deze uitstekende zwemmers in en vooral uit het water kunnen. Let in de najaarsperiode ook op bij het verwijderen van hopen takken of bij het keren van de compost zodat je egels niet onnodig stoort of verwondt. Egels die rond temperaturen van 10 graden Celsius dag en nacht in je tuin blijven ronddwalen breng je beter naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Vervoer de verzwakte diertjes in een kartonnen doos of in een katten draagmandje.

Terug naar boven icoon