Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_schaduwtuin_aanleggen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 17 juni 2021

Waarop letten bij de aanleg van een schaduwtuin

Bij de keuze van beplanting voor de schaduwrijke delen van tuin wordt er jammer genoeg nog vaak voor traditionele planten gekozen. Deze zijn weinig innovatief en geven geen meerwaarde aan jouw tuin. Een beplantingsplan in schaduwrijke delen wordt sneller dan op andere plaatsen saai ervaren. Nochtans kan een schaduwtuin zeer mooi zijn, zonder de al zo stereotype planten te gaan gebruiken. Er zijn meer dan voldoende éénjarige- of vaste planten die het prima doen in jouw schaduwrijke tuin!

Een schaduwtuin aanleggen

Ga je op zoek gaan naar planten die geschikt zijn in een schaduwtuin, dan zal je bij een goede kweker al snel een groot aantal opties te zien krijgen. Deze staan normaal gezien samen en uit de zon. Zo zie je al snel welke combinaties er mogelijk zijn en welke je beter niet samen zet. Maar al te vaak worden tuinen aangelegd met een kleine groep planten die het goed doen in de schaduw, maar het echte wow-effect blijft uit. Dit komt voort uit gemakzucht of een te beperkte kennis van de tuinman. Gelukkig hoef jij daar geen slachtoffer van te worden!

Door planten te kiezen die met elkaar contrasteren qua vorm of textuur hoeft de schaduwpartij geen saaie boel te zijn. Contrasten zijn bijvoorbeeld: planten met matte bladeren samen met glanzende bladeren of planten die diepe en duidelijke nerven hebben tegenover gave of gladde bladeren. Uiteraard moet de kleur van de tuin niet altijd “hostagroen” zijn. Er zijn zo veel verschillende kleuren mogelijk in de schaduw. Ga voor lichte kleuren, want deze kleuren zullen het licht reflecteren op de donkere partijen die typisch zijn voor schaduwrijke plaatsen in de tuin. Te veel kiezen voor een zelfde kleurtint verveelt sneller dan op plaatsen met veel zon. Goede combinaties maken is hier dus echt belangrijker.

Bovendien moet je eerst de keuze maken wat je zelf wilt. Is het belangrijk dat er ook in de winter variatie zit, moeten de planten bladhoudend zijn of ga je voor mooie herfstkleuren?

soorten varens om aan te planten in de schaduwtuin

Een voorbeeld om jouw tuin op te fleuren in de schaduw:

Hartlelies (Hosta), in combinatie met varens en astilbes zijn een goede start. Kies ze wel met afwijkende kleuren, anders overheerst dezelfde kleurtoon terug. Varens zoals de rode sluiervaren (Dryopteris erythrosora), geschubde mannetjesvaren (Dryopteris wallichiana) of koningsvaren (Osmunda regalis 'Purpurascens') springen al in het oog omwille van hun afwijkende, niet-standaardkleur die je verwacht bij varens. Ook astilbe is verkrijgbaar in contrasterende versies bijvoorbeeld wit (Astilbe 'Deutschland'), roze (Astilbe japonica 'Bonn'), rood (Astilbe arendsii 'Etna') of zelfs paars (Astilbe chinensis 'Purpurlanze').
Deze drie planten zijn onderling verschillend in bladvorm, bladstructuur, kleur en hoogte waardoor deze combinatie zeer goed werkt in een schaduwhoekje. Bovendien kan het geheel aangekleed worden met een bladhoudende klimplant, want zo blijft er ook nog iets over tijdens de winter.

#5138

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies