menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Echinacea: antibioticum van moeder natuur

Heb je in de winter vaak last van een verkoudheid, een kriebelende hoest of een vervelende griep? Verhoog dan je weerstand en zorg dat je snel van deze kwaaltjes verlost bent met rode zonnehoed, een kruid dat zowel curatief als preventief werkt.

Vanaf de zomer tot het begin van de herfst voert deze plant een prachtige show op. De grote margrietachtige bloemen trekken veel vlinders en bijen aan. Ze worden verleidt door het dikke bolvormige hart boordevol nectar. Geen wonder dat rode zonnehoed of Echinacea purpurea een zeer gewilde tuinplant is. De zee van roze bloemen blijft ook na de bloei mooi, dan rest enkel nog een aantrekkelijk silhouet...

rode zonnehoed

Geneeskrachtige werking

Van nature komt de plant voor in Noord-Amerika. Het waren dan ook de Noord-Amerikaanse indianen die de geneeskrachtige werking van de plant ontdekten. Ze gebruikten het kruid om allerlei wonden zoals slangenbeten en ziekten mee te behandelen.

Door de jaren heen werd de plant ook in de westelijke geneeskunde geïntroduceerd en intussen is het, naast vlierbessen, één van de populairste middeltjes geworden voor het versterken van onze natuurlijke weerstand. Zowel de bloemen, als het blad, de steel en de wortel worden gebruikt en verwerkt in allerlei preparaten die in de winkel en de apotheek te vinden zijn.

Geneeskrachtige werkingEr zijn al heel wat onderzoeken gebeurd rond de geneeskrachtige werking en de meesten bevestigen dat Echinacea wel degelijk kan helpen om ons natuurlijk afweersysteem te versterken, om beschadigd weefsel te herstellen en om ontstekingen af te remmen. Het is goed voor de luchtwegen en helpt je beter ademen bij een verkoudheid.

Echinacea heeft de kracht het aantal witte bloedlichaampjes te verhogen wat helpt om infecties te bestrijden. Dit betekent niet dat je immuun zult worden voor alle ziekten maar wel dat je er sneller vanaf zult zijn en dat de symptomen minder erg zullen zijn, zoals bij griep en verkoudheid. Ook bij puistjes en abcessen die veroorzaakt worden door onzuiver bloed, kan een tinctuur van deze plant helpen.

Mensen die lijden aan auto-immuunziekten zoals MS en andere ernstig chronische ziekten raadplegen best vooraf een arts alvorens dit kruid te gebruiken. Dit doe je ook best als je reeds bepaalde medicijnen neemt.

Maak je eigen tinctuur

Je kan het helende drankje kopen in de winkel maar als je zelf Echinacea in de tuin hebt staan is het een leuk idee om je eigen tinctuur te bereiden. Helemaal niet zo moeilijk en goedkoper! Dit doe je het best als de bloemen op hun mooist staan, doorgaans in juli. Dan is het drankje klaar als de winter aanbreekt.

Echinacea tinctuurWat heb je ervoor nodig?

  • Alle delen van Echinacea purpurea: de bloemen, bladeren, stengels en wortels. Oogst geen verwelkte bloemen of planten die ziekten vertonen.
  • Alcohol zoals graanjenever van 38 tot 40 graden.

Hoe maak je het klaar?

  • Maak alle delen van de plant goed schoon met extra aandacht voor de wortels. Verwijder alle aarde en ander vuil.
  • Snijd alle delen in kleine stukjes en doe ze in een schone pot of fles met schroefdeksel. Bij voorkeur een fles met donker glas.
  • Overgiet de delen met alcohol in een verhouding van 1/3, dus 1 deel plantenmateriaal en 3 delen alcohol. Deze verhouding geldt enkel voor verse planten.
  • Laat het drankje 4 tot 6 weken trekken en schud 1 tot 2 maal per dag om alle werkzame stoffen door de alcohol te laten opnemen.
  • Als het drankje lang genoeg heeft getrokken is het tijd om het te zeven. Gebruik een fijne zeef en gebruik een lepel om de laatste druppels uit de plantendelen te persen. Gebruik eventueel een theefilter om de laatste onzuiverheden te verwijderen.
  • Doe de tinctuur in een donkergetint druppelflesje en voorzie het van een etiket met naam en datum van bereiding. Bewaar het op een donkere en koele plaats. Onder de juiste omstandigheden is het 1 tot 2 jaar houdbaar.

Rode zonnehoed in de tuin

De vaste plant met zijn opvallend purper roze bloemen en stekelig zaadhoofd heeft een grote sierwaarde in de tuin. Ook na de bloei blijven de zaadhoofden nog lang mooi. De naam Echinacea komt van het Griekse woord ‘Echinos’ wat ‘egel’ betekent en verwijst naar het egelachtige uiterlijk van het bloemhoofd.

Echinacea purpurea is een vaste plant die houdt van een kalkrijke goed doorlatende grond. In goede omstandigheden groeien en bloeien de planten weelderig. Geef ze een plekje in de volle zon en voed ze elk jaar met kalk en compost. Vermeerderen kan door het scheuren van de plant. Je kan de plant eveneens opkweken uit zaad.

Het is een uitstekende soort voor de prairietuin. Combineer ze met verschillende soorten siergrassen of met aarvormige bloemen zoals Persicaria en Veronica. 

De plant is nauw verwant aan Rudbeckia die met zijn goudgele bloemen en bijna zwart hart een even sierlijke plant is in de border. De zaden van Rudbeckia worden enorm gegeerd door vogels. Laat dus gerust de uitgebloeide bloemen staan in de herfst en in de winter. Onze gevederde vrienden zullen je dankbaar zijn!


#4921Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon