menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Een opmerkelijke tuingast: de zanglijster

Een opmerkelijke tuingast: de zanglijster  (Turdus philomelos).

zanglijster (Turdus philomelos)Deze week was het zover...tot lang na zonsondergang zong de zanglijster zijn lied. Deze merelachtige kan werkelijk de hoogste tonen aan. Liefst in het volle zicht op de nok van een dak of een boomtop geven zij met hun verdragende zang elk merelmannetje het nakijken. De zanglijster is een opmerkelijke tuingast die in onze tuin elke ochtend zijn kostje bijeen zoekt en dit ongetwijfeld om een nest hongerige bekjes te voeden.   
Een zangvogel die van slakken houdt? Wat willen we nog meer.

Jonge zanglijster

Deze zangvogel, in de grootte-orde van de merel, heeft een mooie olijfbruine kleur op de rug terwijl de borst bleek beige is met donkere spikkels. Opvallend zijn de roze poten, overigens is er bijna geen verschil tussen beide geslachten.  Uit volle borst zingen zijn hun lied tot drie of vier keer na elkaar waarin ze eigen klanken met gezangen van andere soorten mixen. Het zijn ware imitatoren van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Deze neef van de merel houdt van verschillende hapjes en voedt zich met regenwormen, fruit, duizendpoten, rupsen, bessen en zaden. Indien de voorraad dreigt op te raken schakelt deze prachtige zangvogel over op een dieet van slakken waarbij hij een steen of boomstronk gebruikt. Deze handige vogel slaat de slakken met hun huisjes tegen een hard voorwerp waardoor ze de slak kunnen oppeuzelen, dit doen ze meestal op een vaste plaats. Een grote verzameling overblijfselen van lege slakkenhuisjes betekent dus dat er een lijster actief aan het werk is geweest in zijn slakkensmidse.


zanglijster (Turdus philomelos)

Het nest wordt in het struikgewas gemaakt en bevindt zich meestal relatief dicht bij de grond waardoor het kwetsbaar is voor huiskatten. Het wordt prachtig afgewerkt waarna  de drie tot zes hemelsblauwe eieren worden gelegd. Er zijn een drietal legsels per jaar. Het grootste deel van de zanglijsters overwinteren in Frankrijk of Engeland. Een klein aantal blijft hier ook de winter door.

Lijsters kunnen wel eens dronken zijn na het eten van sommige bessen die gisten in de maag waardoor er alcohol vrijkomt, ook spreeuwen lijken soms last te hebben van  dit vreemd fenomeen.

In sommige delen van europa is deze prachtige zangvogel nog steeds een traditionele lekkernij, dit is onder andere zo in Zuid -Italië in de streek Puglia. Uiteraard is de zanglijster bij ons een beschermde vogelsoort.

Terug naar boven icoon