Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_vierkante_meter_moestuin_-_deel_10

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 september 2022

Oktober: op naar jaar 2, met je vierkante metertuin!

soorten groenten in een vierkantemeter moestuin

Het einde van de vierkante meterbak komt stilaan in zicht... loods hem netjes de winter in. Zodra de nieuwe zaadcatalogi er zijn, kun je starten met de voorbereidingen van je tweede minimoestuin seizoen.

Dik deken

De grond in je bak kun je gerust een paar jaar verder gebruiken, op voorwaarde dat je in de lente wat bij bemest. Zorg er wel voor dat de potgrond de hele winter bedekt blijft. Meng de helft grasmaaisel met de helft herfstbladeren en leg een dik pak bovenop de grond. Heb je kippen of konijnen, meng er dan gerust wat van hun 'stalmest' door. Met zo'n laag spoelen de mineralen en meststoffen minder snel uit, en wordt de grond geen harde korst. En onder dat dik deken overwinteren allerlei nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, pissebedden, oorwurmen...

vierkantemeter moestuinbakken

Tip

Wil je je bak maximaal blijven gebruiken? Plant hem dan vol doorlevende kruiden die ook in de winter hun blad houden, zoals tijm, rozemarijn, salie, ...


Wisselen

Op één vierkante meter is het moeilijk om wisselteelt toe te passen. Zet dus je groenten ook volgend jaar kriskras door elkaar; let er alleen op dat de kolen zeker niet in hetzelfde vak staan als het jaar ervoor. Dat geldt overigens voor alle leden van de koolfamilie dus ook voor rapen, koolrabi, paksoi, radijs, rammenas, raapsteel, mizuna en rucola.

Bijna besteltijd!

Online zaden bestellenStraks zijn de nieuwe zaadcatalogi er, en wordt de verleiding heel groot om allerlei grappige of spannende groenten te proberen. Bedenk goed dat je met één vierkante meter echt wel beperkt bent. Maak je keuzes, en bestel niet van alles zaad - veel groenten koop je beter als plantgoed, met name prei, uien en sjalotten (behalve bosuitjes), selder, ... Beperk je bij bonen tot twee soorten zaad, bijvoorbeeld tuinbonen en prinsessenbonen. Gele of paarse bonen staan geweldig in de vierkante meter. Kies zaad van rode of gele warmoes of een kleurenmix, dat oogt zoveel mooier. Bestel ook wat zaad van paarse sla, en een kleurenmix radijzen - je moestuinbak moet niet alleen lekker maar ook mooi zijn!

Hoe lang blijft zaad goed?

Voor zo'n klein oppervlak heb je maar weinig zaadjes nodig. Maar zaden zijn natuurlijk niet voor eeuwig houdbaar; sommige zijn zelfs maar 1 of 2 jaar kiemkrachtig. Koop van die groenten liever plantgoed, of deel je zakje zaad met je buren of vrienden.

  • 1 à 2 jaar: suikermaïs, pastinaak, kervel
  • 2 jaar: prei, ui
  • 3 jaar: andijvie, aubergines, bonen, paprika’s, pepers, radijzen, schorseneren, peterselie, pompoenen, selder, sla, warmoes, spinazie, wortelen
  • 4 jaar: kolen, erwten, tomaten (tot 7 jaar!), knolselder
  • 5 jaar: veldsla, komkommers, rapen, rode bieten
  • 6 jaar: courgettes

Zin in meer?

Heb je genoten van je vierkante meterbak, en kriebelt het naar meer? Zet er een tweede bak bij, of verover een stukje gazon, en maak een heuse moestuin, met een reeks van vier of vijf bakken. Daarmee zul je je hartje zeker kunnen ophalen.

Kriebelt het om ook met een vierkante metermoestuin te beginnen? 
Hier lees je hoe je er (vanaf volgende lente) aan begint.

#4886Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon