Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_tuin_afboorden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Onze tuin afboorden: soorten afboordingen

 

Een tuin hoeft er niet altijd gelekt en gelepeld uit te zien, dat zeker niet. Maar als er één iets is dat bij elke tuin past en van elke tuin een mooier en vooral rustiger geheel maakt dan zijn het de afboordingen. Alles in de tuin kan worden afgeboord en dit in verschillende materialen en kleuren met een modern, rustiek, industrieel of landelijk eindresultaat.

Wat boorden we af?

Ik herhaal, alles in onze tuin kan worden afgeboord! Een grindpad is een mooier pad indien het is begrensd door een boordsteen of een lamel in staal of kunststof. Bovendien blijft het grind mooi op zijn plaats en blijft jouw tuinpad...een tuinpad.
Dit geldt eigenlijk voor elk element in jouw tuin. Een afgeboord gazon zal niet verder in jouw borders 'kruipen' en is een stuk makkelijker te onderhouden. Vijvers worden vanzelfsprekend afgeboord en ook in de moestuin zorgen boorden rond de plantenbedden voor structuur en duidelijke grenzen voor het plantgoed.

Inderdaad, afboordingen, hoe eenvoudig ook, zijn bijzonder nuttige grenzen voor de verschillende elementen in onze tuin. Ze houden de verschillende tuinonderdelen op zijn plaats en woekerende planten veelal binnen hun perken.

Afboorden in steen

Ook de klassieke afboordingen in steen kunnen onderling heel sterk van elkaar verschillen. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen een klassieke betonboordsteen en een rollaag in kleiklinkers als rustieke afboording. Beide structuren vragen steeds een bed in zandcement. Bij de klassieke boordstenen plaats je meter per meter en ben je gebonden aan rechtlijnige structuren terwijl je met een klei-, beton- of natuursteenklinker steen per steen plaatst en bovendien kan spelen met organische vormen.

Hetzelfde geldt voor boorden in kasseien of platines die beiden ook voor een mooie, landelijke uitstraling zorgen! Boordstenen per meter zijn uiteraard ook verkrijgbaar in natuursteen voor de ietwat ruimere budgetten.

Houten afboordingen

Houten afboordingen hebben een zachte uitstraling en gaan veelal op in het geheel van de tuin. Afhankelijk van de houtsoort die je kiest, kies je ook voor een bepaalde duurzaamheid. 

Een afboording in hout staat namelijk constant in contact met vocht en krijgt dus heel wat te verduren. Bovendien is hout ook onderhevig aan zowat alle klimatologische omstandigheden, je kent de uitspraak...hout leeft!

Een duurzame houtsoort die zowel in dunne lamellen als in mooie dikke kantplanken is te krijgen is de Afrikaanse houtsoort Azobé. Een kanttekening hierbij is het ecologische aspect en het prijskaartje, al is Azobé zeker niet de duurste. 

Azobé wordt vaak gebruikt als oeverversteviging of als vijverrand vanwege de extreem hoge waterresistentie. De dunne, soepele lamellen zijn uiterst geschikt voor het maken van organische vormen maar dienen steeds op paaltjes te worden bevestigd, voorboren is een absolute must!

Kunststof afboordingen

Over het algemeen hou ik niet zo van kunststof in onze tuinen maar voor gerecycleerde kunststof lamellen maak 

ik een uitzondering. Het ecologische aspect bevalt me wel en bovendien moeten we ergens naartoe moet de bergen afval die we produceren. Kunststof tuinafboordingen zijn uiterst geschikt voor het maken van organische vormen. Ook hier zijn paaltjes nodig om de lamel op zijn plaats te houden met als grote voordeel dat voorboren hier overbodig is. 

De tuinafboording in gerecycleerd kunststof is heel veelzijdig en kan zowel rechtlijnig als organisch worden toegepast, bovendien is het een uitstekend product om vijvers op een kwalitatieve manier af te boorden. 

Andere opties

Voor bij wie het mag meer mag zijn...en uiteraard ook kosten kan er voor kiezen om de tuinelementen af te boorden in aluminium, RVS of lamellen in Cortenstaal. Uiteraard allen zeer duurzame materialen die de tuin een apart karakter geven. Een meer moderne, noem het industriële, tint die in vele gevallen sterk in de smaak valt.

Vooral het dure Cortenstaal kan voor prachtige accenten zorgen dankzij de roeste kleur die voor een perfecte harmonie met het groen van de planten zorgt.

Verder bestaat er een geweldig assortiment aan pallisaden in zowel hout, kunststof, beton als natuursteen. Ook de composiete samenstelling, bijvoorbeeld, houtvezels en gerecycleerd kunststof, zitten voor onze tuinen in de lift.

Maak dus de juiste keuze en en verleg jouw tuingrenzen, een leuk voorjaarswerkje!

#5315

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p